Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

«Πυρπολητής 8/13»: Επίσημη «πρώτη» για τον Λόχο ΠΒΧ Άμυνας


Η συμμετοχή μίας ειδικής υπομονάδας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, του Ειδικού Διακλαδικού Λόχου (ΕΔΛΟ) Πυρηνικής-Βιολογικής-Χημικής (ΠΒΧ) Άμυνας ήταν το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της πρόσφατης άσκησης «Πυρπολητής 8/13».
Όπως έγινε γνωστό μία διμοιρία του ΕΔΛΟ ΠΒΧ Άμυνας, που αριθμούσε 43 άτομα, μετακινήθηκε από την έδρα της στο Χαϊδάρι Αττικής στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Πάχης των Μεγάρων. Ας σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο τμήμα ήταν το μοναδικό που μετακινήθηκε κατά τη διάρκεια της άσκησης «Πυρπολητής 8/13», αφού για τις υπόλοιπες δυνάμεις η άσκηση αφορούσε αποκλειστικά και μόνο την ενεργοποίηση τους στους χώρους στους οποίους μόνιμα εδρεύουν.

Η μετακίνηση της διμοιρίας / ΕΔΛΟ ΠΒΧ Άμυνας στην Πάχη έγινε προκειμένου να ελεγχθεί η ετοιμότητα ενεργοποίησης και μετακίνησης αλλά και για δοκιμαστούν και αξιολογηθούν στην πράξη οι διαδικασίες φόρτωσης των υλικών σε ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί όπου απαιτηθεί.
Η συμμετοχή τμήματος του ΕΔΛΟ ΠΒΧ Άμυνας στην «Πυρπολητής 8/13» αποτελεί πρόσθετη απόδειξη ότι η «δεξαμενή δυνάμεων» που δημιούργησε το ΓΕΕΘΑ και από την οποία κατά περίπτωση και απαίτηση, οποιαδήποτε χρονική στιγμή, συγκροτούνται δυνάμεις ταχείας αντίδρασης που τάχιστα επεμβαίνουν οπουδήποτε στην ελληνική επικράτεια για να επιτύχουν συντριπτικό επιχειρησιακό πλεονέκτημα σε τόπο και χρόνο, συνεχώς επαυξάνεται και ενισχύεται σε ότι αφορά τις επιχειρησιακές της δυνατότητες.
Όσον αφορά τον ΕΔΛΟ ΠΒΧ Άμυνας, σύμφωνα με τη δικτυακή πύλη του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), η απαρχή του βρίσκεται τον Νοέμβριο του 2001, όταν ο Ελληνικός Στρατός οργάνωσε Ειδικό Τμήμα για την αντιμετώπιση απειλών από τη χρήση Όπλων Μαζικής Καταστροφής. Τον Σεπτέμβριο του 2003, με απόφαση της ιεραρχίας, το Ειδικό Τμήμα αναβαθμίστηκε με σκοπό τη συνδρομή στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων και μετονομάστηκε σε Ειδικό Λόχο ΠΒΧ Άμυνας τον Απρίλιο του 2004. Παράλληλα, θεσπίστηκαν διαδικασίες για την αντιμετώπιση των προαναφερθέντων απειλών, στα πλαίσια Σχηματισμών του Στρατού Ξηράς, σε όλη την επικράτεια.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου