Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών Λιμενικού Σώματος, αφιέρωμα στην ομάδα των επιλέκτων!



Με αντικείμενο τη  διενέργεια ειδικών επιχειρήσεων για την  προστασία της δημοσίας τάξης και ασφάλειας της χώρας στους χώρους αρμοδιότητας του  Λιμενικού Σώματος ή και εκτός αυτών εφόσον παραστεί ανάγκη, πρόσφατο παράδειγμα η εμπλοκή της ομάδας στην επιχείρηση εντοπισμού και σύλληψης αλβανών κακοποιών στην Ήπειρο,  η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών Λιμενικού Σώματος αποτελεί επιχειρησιακό βραχίονα του Λιμενικού Σώματος.
Η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών ιδρύθηκε  το 1972 με αρχική ονομασία Μ.Π.Χ. (Μονάδα Πολλαπλής Χρησιμότητας) στελεχωμένη, κατά κύριο λόγο, από μια μικρή ομάδα Αυτοδυτών, απόφοιτους του αντίστοιχου Σχολείου του Πολεμικού Ναυτικού. Κύρια καθήκοντα της ομάδας αυτής αποτελούσαν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, καθώς  και η εκτέλεση υποβρύχιων ερευνών και αυτοψιών με χρήση αυτόνομων αναπνευστικών συσκευών ατμοσφαιρικού αέρα. 


Το 1980 μετεγκαταστάθηκε  στην περιοχή του Αγίου Κοσμά Αττικής σε έκταση που παραχωρήθηκε από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Την ίδια χρονική περίοδο τίθεται το ζήτημα της αντιμετώπισης τρομοκρατικών ενεργειών στη θάλασσα μετά την εκδήλωση των περιστατικών στο “Achille Lauro” και  «City of Poros» . Ως φυσικό αποτέλεσμα, στις αποστολές της Μονάδας προστίθενται οι Ειδικές Επιχειρήσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον που απαιτούν την εκπαίδευση στελεχών στο Σχολείο Υποβρυχίων  Καταστροφών (ΜΥΚ/ΠΝ).
Το 1995 λαμβάνει την σημερινή της ονομασία (M.Y.A), στελεχώνεται αποκλειστικά από Υποβρύχιους Καταστροφείς και ολοκληρώνεται το νομικό πλαίσιο που την διέπει έως σήμερα το οποίο προσδιορίζει ρητά την Λειτουργική και Επιχειρησιακή αυτοτέλεια της Μονάδας.
Επισημαίνεται ότι η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ μετά από πολύχρονες προσπάθειες συγκρότησης Ειδικών Δυνάμεων με μέτρια αποτελέσματα, το 2007 αποφάσισε την εκπαίδευση στελεχών του στο αντίστοιχο σχολείο ΥΚ/Τ του Ναυτικού.
Σύμφωνα με τις υφιστάμενες επιχειρησιακές απαιτήσεις, οι οποίες καθορίζονται κατά κύριο λόγο από προγενέστερα συμβάντα αλλά και από μελλοντικές εκτιμήσεις απειλής, η ΜΥΑ εξελίχθηκε και επικέντρωσε την εξειδίκευση των στελεχών της σε συγκεκριμένους επιχειρησιακούς τομείς που καθορίζουν την εσωτερική της δομή.  Έτσι, σύμφωνα με τον κανονισμό 15/04, η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών συγκροτείται από τις ακόλουθες επιχειρησιακές ομάδες:

 Ομάδα Ειδικών Επεμβάσεων (Ο.Ε.Ε)
Αναλαμβάνει την εκτέλεση επιχειρήσεων υψηλών κινδύνου σε όλους τους χώρους αρμοδιότητας ΛΣ και εξειδικεύεται στην κατάληψη οποιουδήποτε τύπου πλοίου εν πλω, κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα πλωτά ή εναέρια μέσα (Ε/Π), όπως συνέβη το 2010 στο περιστατικό του «ΣΤΡΟΦΑΔΕΣ ΙV». Η αναφορά, στην επιλογή των ανδρών  που την συγκροτούν, η οποία θέτει πρόσθετα κριτήρια απ’ αυτά του βασικού Σχολείου Υ/ΚΤ, τα επιμέρους στοιχεία που την συγκροτούν καθώς και  η εσωτερική εκπαίδευση της ομάδας είναι πέρα από τους σκοπούς αυτού του κειμένου.
Επισημαίνεται όμως ότι είναι συνεχής η συνεργασία με άλλες στρατιωτικές – αστυνομικές Μονάδες  της χώρας μας και της αλλοδαπής σε θέματα εκπαίδευσης.


Ομάδα Εξειδικευμένων Καταδύσεων
Η συχνή εμφάνιση ναυαγίων κατά τα προηγούμενα χρόνια και οι διαστάσεις κρίσεως που λαμβάνουν τα περιστατικά αυτά, όπως συνέβη με το «Δύστος» και το «Σαμίνα», επέβαλαν την συγκρότηση της Ο.Ε.Κ. Οι άνδρες που την συγκροτούν εξασφαλίζουν μια αποτελεσματικότερη ανταπόκριση σε κρίσιμα περιστατικά, κάνοντας χρήση αερίων διαφορετικών από τον ατμοσφαιρικό αέρα.

 Ομάδα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών
Η Ο.Ε.Ε.Μ. έχει ως αρμοδιότητες:
  • Την διερεύνηση κάθε βομβιστικής απειλής στα ύφαλα πλοίων ή εγκαταστάσεων
  • Τον εντοπισμό, εξουδετέρωση, καταστροφή ή απομάκρυνση εκρηκτικών μηχανισμών από εγκαταστάσεις ξηράς ή ύφαλα πλοίων.
  • Την περισυλλογή και καταστροφή ή απομάκρυνση εκρηκτικών υλών ή πυρομαχικών που αποτελούν κίνδυνο για την ναυσιπλοΐα ή την ανθρώπινη ζωή.
Ομάδα Υποστήριξης Επιχειρήσεων
Η τελευταία ομάδα περιλαμβάνει όλα το επιχειρησιακό προσωπικό της ΜΥΑ που δεν εντάσσεται σε μια από τις τρεις πρώτες ομάδες και αναλαμβάνει καθήκοντα υποστήριξης των επιχειρήσεων των ΟΕΕ, ΟΕΚ και ΟΕΕΜ.
Πέρα από την διάθεση προσωπικού για εκτέλεση επιχειρήσεων, η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών παρέχει εκπαίδευση σε προσωπικό του Λιμενικού Σώματος ή άλλων Σωμάτων – Υπηρεσιών.
  1. Εκπαιδεύει τα στελέχη του Λ.Σ. που συγκροτούν τα Κλιμάκια Ειδικών Αποστολών (ΚΕΑ) στο Σχολείο Ειδικών Αποστολών.
  2. Τον Οκτώβριο 2010 πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση της Υπηρεσίας Ασφαλείας Προέδρου Δημοκρατίας σε θέματα θαλάσσιας επιβίωσης- ναυαγοσωστικής, ενώ υπάρχει η πρόθεση παροχής της συγκεκριμένης εκπαίδευσης στο προσωπικό του Λιμενικού Σώματος.
  3. Τον Δεκέμβριο 2010 πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση των Ειδικών Δυνάμεων της Κυπριακής Αστυνομίας σε επιχειρήσεις αντιμετώπισης ομηριών σε πλοία.
  4. Προσωπικό της Μονάδας συμμετέχει στο εθελοντικό πρόγραμμα «Προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους»  με σκοπό την εκπαίδευση πολιτών σε θέματα ναυαγοσωστικής.

Στην σχεδιαζόμενη τροποποίηση του κανονισμού εσωτερικής οργάνωσης και λειτουργίας της ΜΥΑ θα δοθεί μεγάλη έμφαση στον τομέα παροχής εκπαιδεύσεων σε άλλους φορείς, αξιοποιώντας το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, που επιτρέπει την λειτουργία σχολής καταδύσεων με μίγματα αερίων εντός της Μονάδας. Παράλληλα, έχουν υποβληθεί αρμόδια σχετικές εισηγήσεις, που αφορούν την παροχή εξειδικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων ειδικών επιχειρήσεων σε τρίτες χώρες δια του οργανισμού FΡΟΝΤΕΧ. Εκτιμάται ότι η παροχή τέτοιου είδους εκπαιδεύσεων μεταξύ άλλων, μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα στο Λιμενικό Σώμα υπό την προϋπόθεση έγκρισης και υλοποίησής τους.

ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
Τα επόμενα χρόνια θα κορυφωθεί η απαίτηση για αποτελεσματικές Ειδικές Δυνάμεις ικανές να διαχειριστούν εθνικές κρίσεις.  Η παρούσα οικονομική κατάσταση, αναπόφευκτα όμως επηρεάζει την λειτουργία των Ειδικών Μονάδων.    Ανεξάρτητα απ’ αυτό όμως οι στόχοι που τίθενται μπορούν να συνοψιστούν στους ακόλουθους
  • Η βελτίωση των εγκαταστάσεων του Στρατοπέδου Αγ. Κοσμά.
  • Η συνεχής παρακολούθηση των εξελίξεων σε θέματα ειδικών επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο και η επικαιροποίηση  του υφιστάμενου εσωτερικού σχεδιασμού της Μονάδας.
  • Η ολοκλήρωση υπό έναν κοινό επιχειρησιακό σχεδιασμό, των μέσων και του προσωπικού που εμπλέκεται στην διαχείριση περιστατικών που χαρακτηρίζονται ως κρίσιμα περιστατικά.
  • Η δοκιμή – αξιολόγηση ανωτέρω σχεδιασμού με την εκτέλεση πραγματικών ασκήσεων
ΠΕΑΛΣ/ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΡΟΤΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου