Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ defence-point : 24 ώρες με την Άμεση Δράση Θεσ/νίκης (ΦΩΤΟ)





ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιάννης Νικήτας 
(giannisnikitas@gmail.com)


Η Διεύθυνση Άμεσης Δράσης τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και η αντίστοιχη της Αττικής είναι οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ) με την μεγαλύτερη κοινωνική προσφορά και αλληλεγγύη προς τον Έλληνα πολίτη.
Καθημερινά οι αστυνομικοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στην μάχη κατά του εγκλήματος και δηλώνουν έτοιμοι ανά πάσα ώρα και στιγμή να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του πολίτη. Έχοντας τις παραπάνω σκέψεις στο μυαλό μας αποφασίσαμε να επισκεφθούμε την Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης και να ζήσουμε εκ του σύνεγγυς την καθημερινή δράση και την προσφορά αυτών των αστυνομικών.
Το παρακάτω κείμενο είναι αφιερωμένο στην μνήμη των δύο αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ Σκυλογιάννη Γεώργιου και Ευαγγελινέλη Ιωάννη που έπεσαν νεκροί από σφαίρες αλλοδαπών κακοποιών στις 2 Μαρτίου του 2011 και ώρα 18:50 το απόγευμα, στη συμβολή της οδού Περικλέους και Παντελή Νικολαΐδη, στην περιοχή του Ρέντη Αττικής.


«Κάθε φορά πριν εκτελέσω υπηρεσία πρέπει να σκέφτομαι τους νεκρούς συναδέλφους μου και να παίρνω δύναμη από την θυσία τους. Γι’ αυτό οφείλω στο εαυτό μου, στην οικογένεια μου, στους συναδέλφους μου και στην κοινωνία που υπηρετώ να πολεμήσω την αδικία. Πρέπει όμως για να τα καταφέρω ΠΡΩΤΑ ΑΠ’ ΟΛΑ ΝΑ ΖΗΣΩ»… έχουμε ήδη περάσει την κύρια είσοδο για τα γραφεία της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης και δίπλα από την αίθουσα του κέντρου επιχειρήσεων υπάρχει το παραπάνω ρητό. Βάσει αυτού του ρητού λειτουργούν οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης.
Συνεχίζουμε με κατεύθυνση το γραφείο του διευθυντή της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης, Βασίλειου Μωυσίδη, όπου μας υποδέχεται και έχουμε την πρώτη μας κουβέντα: «Καλώς ήρθατε στην υπηρεσία, την Άμεση Δράση, να ξέρετε πως είναι τιμή μας να υπηρετούμε και να προστατεύουμε την κοινωνία και τον πολίτη», είναι τα πρώτα του λόγια, ενός μάχιμου αξιωματικού.
«Από την πρώτη στιγμή που ήρθα στην Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης προσπαθώ για το καλύτερο και σήμερα έχουμε πετύχει να είμαστε σε ένα πολύ μα πολύ καλό επίπεδο» ενώ συνεχίζει λέγοντας πως «η Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης είναι μια από πιο νευραλγικές υπηρεσίες στην μάχη κατά του εγκλήματος, έχει εκατοντάδες επιτυχίες που ξεκινούν από μια απλή προσαγωγή και καταλήγουν στην εξάρθρωση τρομοκρατικών οργανώσεων ή συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος, ενώ όσοι υπηρετούν σε αυτή διακρίνονται από μεράκι, γνώσεις, επαγγελματισμό και πάνω απ’ όλα αγάπη για τον συνάνθρωπο» είναι τα λόγια με τα οποία κλείνει την εισαγωγή του ο διευθυντής της Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης.


Και σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε πως η ΕΛ.ΑΣ δίνει μια μεγάλη μάχη και ειδικά τις μέρες κατά του εγκλήματος από την πιο μικρή υπόθεση, έως τις πλέον σοβαρές υποθέσεις. Οι ίδιοι αστυνομικοί, παρά τις μειώσεις μισθών που έχουν υποστεί, δίνουν τον δικό τους αγώνα με μόνο «όπλο» το φιλότιμο και την αγάπη για το επάγγελμα τους. Φυσικά παντού υπάρχουν καλοί και κακοί επαγγελματίες, σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Και σίγουρα η ΕΛ.ΑΣ δεν είναι ούτε ανίκανη ούτε άχρηστη όπως θέλουν κάποιοι να την παρουσιάσουν πλήττοντας ευθέως το κύρος της. Μα το σπουδαιότερο απ’ όλα είναι η πως η ΕΛ.ΑΣ και οι αστυνομικοί της είναι δίπλα στο πολίτη και σε καμία περίπτωση απέναντι του. Αυτό πιστεύουν και το επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία.
Εκτεταμένη αναφορά έγινε από τον διευθυντή Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης σχετικά με την ποιότητα του προσωπικού: «Το προσωπικό μας από τον παλαιότερο έως τον νεότερο χαρακτηρίζεται μεγάλης επιχειρησιακής αξίας. Όλοι τους εργάζονται με επαγγελματισμό και δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό πρώτα για την κοινωνία και έπειτα για την υπηρεσία και το ίδιο τους το Αστυνομικό Σώμα. Εξάλλου στη δουλειά μας δεν χωρούν τυχόν λάθη ή παραλείψεις. Είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στην κοινωνία να λειτουργούμε με το μέγιστο των δυνατοτήτων μας και φυσικά ως προς αυτό το προσωπικό μας αποδίδει άψογα.»
Ακολουθεί ερώτηση μας αναφορικά με την εκπαίδευση του προσωπικού και η απάντηση του Β. Μωυσίδη είναι τέτοια που δεν χωρά περιθώρια αμφισβήτησης. «Οι αστυνομικοί που έρχονται εδώ ήδη εκ των προτέρων έχουν επιλεγεί με υψηλά στάνταρ, εδώ δεν είμαστε Τροχαία όπου ένα λάθος συγχωρείται, εδώ μια λάθος κίνηση ίσως να καταλήξει στο μοιραίο. Τα στελέχη μας εκπαιδεύονται διαρκώς με γνώμονα τον ρεαλισμό». Κι όντως, όπως διαπιστώσαμε κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ, δεν είδαμε αστυνομικούς οι οποίοι να μην έχουν ούτε το μεράκι ή έχουν έρθει απλά για να κάνουν μια ακόμα δουλειά. Όλοι τους εργάζονται με ζήλο για την προστασία του ανεκτίμητου αγαθού της ασφάλειας του Έλληνα πολίτη.


Στο γραφείο του Διευθυντή ήρθαν λίγο αργότερα και δύο άλλοι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης που αποτελούν το επιτελείο της εν λόγω Διεύθυνσης. Είχαμε λοιπόν την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον αρμόδιο αξιωματικό για την «ομάδα Ζ», Μιχάλη Καραμήτσο, καθώς επίσης και τον υπεύθυνο του Κέντρου Επιχειρήσεων, Αλέξανδρο Κανλή, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην μεγάλη αξία της Άμεσης Δράσης ως υπηρεσία. Τον λόγο πήρε ο πρώτος, ο οποίος τόνισε το υψηλό φρόνημα για τους αστυνομικούς της ιστορικής «Ομάδας Ζ», που καθημερινά σαρώνει την πόλη της Θεσσαλονίκης με ελέγχους και περιπολίες σε κάθε σημείο της, ενώ όπως μας είπε «οι αστυνομικοί της Ζ όπως και των ΔΙΑΣ είναι αυτοί που λόγω της φύσης της αποστολής και των μέσων στη διάθεσή, τους θα φτάσουν πρώτοι στο σημείο με χρόνους ανταπόκρισης εξαιρετικά μικρούς».
Ο Αλέξανδρος Κανλής τονίζει μεταξύ άλλων, ότι «όλοι μας που υπηρετούμε στην Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης είναι επειδή το θέλουμε και το αγαπάμε και όχι γιατί μας το επιβάλουν. Το κλίμα είναι άριστο και ιδιαίτερα φιλικό προς όλους και όλες. Συνεργαζόμαστε εξαιρετικά και γι’ αυτό πετυχαίνουμε τόσο καλά αποτελέσματα και στην πρόληψη και την καταστολή της εγκληματικότητας.» Η συζήτηση μας επεκτάθηκε και στα επιμέρους θέματα τα οποία και αναλύουμε παρακάτω και σε πιο ειδικά θέματα όπως νέες τακτικές κακοποιών, υλικοτεχνική υποδομή, αντικείμενα εκπαίδευσης κτλ.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ- ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ
Η Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης είναι μηχανοκίνητη Υπηρεσία με ικανό αριθμό περιπολικών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. Η αποστολή της επικεντρώνεται στην άμεση και συνεχή παροχή υπηρεσιών ασφαλείας προς τους πολίτες, την άμεση επέμβαση στα συμβάντα αστυνομικής φύσεως, την συνεχή περιπολία για την εξασφάλιση της δημόσιας τάξης και την παροχή ειδικής υποστήριξης στις λοιπές Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης. Η Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης υπάγεται στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης και η τοπική της αρμοδιότητα εκτίνεται στα γεωγραφικά όρια του νομού δηλαδή το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης καθώς και οι οικισμοί- χωριά που ανήκουν στον νομό.



Η Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης διαρθρώνεται στα εξής τμήματα:
>Τμήμα Εσωτερικών Λειτουργιών. Έχει ως αποστολή την γραμματειακή υποστήριξη.
>Τμήμα Διαχείρισης Χρηματικού, Υλικού- Μέσων. Το τμήμα αυτό ασχολείται με την διαχείριση της υλικοτεχνικής υποδομής καθώς και με την εύρυθμη λειτουργία των υπαρχόντων τεχνικών μέσων (ασυρμάτων, καμερών διαχείρισης κυκλοφορίας, αυτοκινήτων, μοτοσικλετών).
>Τμήμα Κέντρου Επιχειρήσεων. Πρόκειται για την καρδιά της Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης. Το Τμήμα είναι η εικόνα της υπηρεσίας προς τους πολίτες καθώς μέσω αυτού έρχονται σε επαφή από το γνωστό σε όλους «100». Το κέντρο αποτελείται από τηλεφωνητές, εκφωνητές, χειριστές τερματικού, πληρώματα περιπολικών, δικυκλιστές ομάδων ΔΙΑΣ και Ζ.
Το Τμήμα Κέντρου Επιχειρήσεων αποτελεί το κατ’ εξοχήν επιχειρησιακό σκέλος της Υπηρεσίας. Είναι αρμόδιο για να κατευθύνει και να συντονίζει τη δράση των περιπολικών αυτοκινήτων και δικύκλων για την εκπλήρωση της αποστολής της στην εδαφική αρμοδιότητα που έχει ο Νομός Θεσσαλονίκης. Το Τμήμα Κέντρου Επιχειρήσεων ελέγχει-συντονίζει τις παρακάτω ομάδες:
>Αλλαγές Περιπολικών: Α’, Β’, Γ’ και Δ’ >Γραφείο Δικυκλιστών (ΟΜΑΔΑ «Ζ» και ΟΜΑΔΑ «ΔΙΑΣ»)

Η επικοινωνία των πολιτών με την Άμεση Δράση (το γνωστό 100) καλύπτεται από σύγχρονο τηλεφωνικό κέντρο. Δέχεται κατά μέσο όρο 13.000 με 14.000 κλήσεις το εικοσιτετράωρο, εκ των οποίων 2.500 με 3.000 αφορούν περιστατικά για τα οποία απαιτείται επέμβαση Αστυνομικού σταθμού, ενώ οι υπόλοιπες κλήσεις αφορούν παροχή πληροφοριών και οδηγίες– κατευθύνσεις για χειρισμό– επίλυση διαφόρων υποθέσεων, δημόσιας ή ιδιωτικής φύσεως. Τις ανάγκες επικοινωνίας του Κέντρου Επικοινωνιών με τα πληρώματα, καλύπτουν ανάλογοι εκφωνητές.
Επίσης, στο Κέντρο λειτουργεί Σύστημα Κλειστού Κυκλώματος Τηλεόρασης (CCTV), το οποίο παρέχει τη δυνατότητα μεταφοράς σε πραγματικό χρόνο, ζωντανής εικόνας από εικονολήπτες οι οποίοι είναι τοποθετημένοι σε οδικές αρτηρίες στην Θεσσαλονίκη, με σκοπό τη διαχείριση της κυκλοφορίας και την έγκαιρη αναφορά συμβάντων. Επιπροσθέτως, λειτουργεί και το σύστημα λήψης και επεξεργασίας σημάτων συναγερμού καθώς και σύστημα λήψης γραπτών μηνυμάτων (SMS) «ΕΡΜΗΣ», το οποίο παρέχει τη δυνατότητα αποστολής γραπτών μηνυμάτων με σκοπό την επικοινωνία ατόμων με ειδικές ανάγκες.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ένα στρατιωτικό ρητό αναφέρει εκπαιδεύσου όπως θα πολεμήσεις και βάσει αυτού
εκπαιδεύεται το προσωπικό της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης. Πιο συγκεκριμένα η εκπαίδευση πραγματοποιείται βάσει σύμφωνα με τις διατάξεις για την Άμεση Δράση. Οι εκπαιδεύσεις αυτές μεταξύ άλλων αφορούν:
>Αυτοάμυνα. Η Αυτοάμυνα είναι πολύ σημαντική για τον αστυνομικό καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που θα τύχει να βρεθεί στην κυριολεξία στα χέρια με τον κακοποιό με αποτέλεσμα η γνώση λαβών αυτοάμυνας και ακινητοποίησης του εγκληματία να είναι μια χρήσιμη υπόθεση. >Σωματική Έρευνα. >Έλεγχος Οχημάτων- Πεζών. >Εκπαίδευση στην σκοποβολή και στον ασφαλή χειρισμό του όπλου. >Εκπαίδευση στην ταχεία και ασφαλή οδήγηση.
Αξίζει να σημειωθεί πως το τελευταίο χρονικό διάστημα καταβάλλεται προσπάθεια να πραγματοποιούνται σχολεία αποκλειστικά για τους αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης όπως γίνεται με άλλες υπηρεσίες ΟΠΚΕ, ΕΚΑΜ. Φυσικά αυτό προτείνεται λόγω της επικινδυνότητας των περιστατικών στα οποία καλούνται οι αστυνομικοί να ανταποκριθούν.
ΟΠΛΙΣΜΟΣ- ΑΤΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ
«Η χρησιμοποίηση του όπλου αποτελεί την ύστατη επιλογή του αστυνομικού απέναντι στον εγκληματία» μας είχε αναφέρει πριν χρόνια φίλος αστυνομικός. Σήμερα, δεδομένης της ιδιαίτερα υψηλής εγκληματικότητας όπου οι κακοποιοί σκοτώνουν μέχρι και ανυποψίαστους πολίτες, η ανάγκη ο αστυνομικός να είναι σωστά εκπαιδευμένος και εξοπλισμένος είναι επίκαιρη και επιτακτική όσο ποτέ.
Ο οπλισμός των αστυνομικών αποτελείται από πιστόλια USP COMPACT των 9 χιλιοστών της γερμανικής εταιρίας HECKLER & KOCH καθώς και περίστροφα .357 MAGNUM της αμερικανικής εταιρίας SMITH & WESSON. Πολλοί είναι και οι αστυνομικοί που έχουν αποκτήσει δικά τους πιστόλια και περίστροφα όπως Colt 1911, Glock 17 κ.λπ. Δεδομένης της αυξημένης εγκληματικότητας και απέναντι στον βαρύ εξοπλισμό των κακοποιών, το Αρχηγείο αποφάσισε να χορηγήσει υποπολυβόλα ΜP-5 διαμετρήματος 9 χιλιοστών ενώ σε ειδικές περιπτώσεις υπάρχουν μέχρι και G-3A3 διαμετρήματος 7,62 χ51. Τα ατομικά υλικά περιλαμβάνουν αλεξίσφαιρο γιλέκο επιπέδου IIIA ή IV SIGMA της εταιρίας Σιαμίδης.



Πολλοί είναι οι αστυνομικοί οι οποίοι έχουν εφοδιαστεί με κεραμικές πλάκες υπό την απειλή των καλάσνικοφ και των βαρέων όπλων που πλέον είναι ένα σύνηθες φαινόμενο ακόμα και για ληστεία… περιπτέρου. Η δε φράση οι κακοποιοί με απειλή καλάσνικοφ αφαίρεσαν χρηματικό ποσό έχει γίνει κλισέ. Επίσης, πολλοί αστυνομικοί με δικά τους έξοδα έχουν προμηθευτεί γιλέκα μάχης γνωστών εταιριών όπως Blackhawk και Tasmanian Tiger πάνω στα οποία κουμπώνουν όλα τους τα υλικά και τους βοηθούν ακόμα περισσότερο στην δουλειά τους, ειδικά σε συμβάντα που απαιτούν ευχέρεια κινήσεων και εργονομία πάνω στα υλικά.
Τα υπόλοιπα υλικά περιλαμβάνουν, χειροπέδες, ατομικό τακτικό φακό, αστυνομική ράβδο, ασύρματο συνήθως με λαρυγγόφωνο, πολυεργαλείο, μαχαίρι κατάλληλο για αστυνομική χρήση εγκεκριμένο από την υπηρεσία. Σε γενικές γραμμές, τα ατομικά υλικά που χρησιμοποιούνται κρίνονται ικανοποιητικά ενώ πολλές φορές το ατομικό μεράκι των αστυνομικών τους κάνει να προμηθεύονται δικά τους υλικά που αυξάνουν την μαχητική τους ικανότητα και την προσωπική τους προστασία απέναντι στο διαρκώς εξελισσόμενο έγκλημα.
ΣΤΟΛΟΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΩΝ
Ο στόλος των οχημάτων και των μοτοσικλετών περιλαμβάνει ευρεία γκάμα μηχανοκίνητων μέσων τα οποία εκτός εξαιρέσεων είναι σύγχρονα και ανταποκρίνονται στην αποστολή τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η ακατάπαυστη συντήρηση και φροντίδα που υφίστανται από τα πληρώματα τους και τους αναβάτες είναι μεγάλη και για μια ακόμα φορά αυτό φανερώνει και την αγάπη τους προς την υπηρεσία.
Τα τελευταία χρόνια έχουν παραληφθεί ολοκαίνουργια οχήματα για την Άμεση Δράση τα οποία διαρκώς «οργώνουν» την Θεσσαλονίκη γράφοντας κάθε 24ωρο δεκάδες χιλιόμετρα. Οι οδηγοί είναι άρτια εκπαιδευμένοι στη γρήγορη και ασφαλή οδήγηση και σχεδόν όλοι τους έχουν μετεκπαιδευτεί στο Τμήμα Ειδικής Μετεκπαίδευσης Οδηγών της ΕΛ.ΑΣ. Έτσι λοιπόν, η Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης διαθέτει έναν ομοιογενή στόλο από αυτοκίνητα SCODA OCTAVIA καθώς και τα υπερσύγχρονα SCODA OCTAVIA 5. Συνολικά, η Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης διαθέτει 31 οχήματα περιλαμβανομένων και συμβατικών.


Από την άλλη μεριά οι μοτοσικλετιστές των ομάδων Ζ και ΔΙΑΣ διαθέτουν και αυτοί μια τελευταίας τεχνολογίας «δεξαμενή» από μηχανές με ελάχιστες εξαιρέσεις. Ειδικά, η ομάδα ΔΙΑΣ διαθέτει τις πλέον νεότευκτες μηχανές οι οποίες καθημερινά βρίσκονται στην υπηρεσία του πολίτη. Συγκεκριμένα, οι μηχανές για την ομάδα Ζ περιλαμβάνουν τα εξής μοντέλα SUZUKI GSX-750P, HONDA TRANSALP 650, SUZUKI V-STROM 650, APRILIA PEGASO STRADA 650. Οι μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ είναι οι εξής: SUZUKI V-STROM 650, APRILIA DORSODURO 750, BMW F-800GS, BMW F-650GS, KAWASAKI VERSYS 650, HONDA TRANSALP 700, YAMAHA XT-660, YAMAHA TDM-900.
Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε πως θα πρέπει στην επόμενη παραγγελία μοτοσικλετών να αγορασθεί ο κατάλληλος αριθμός μηχανών ώστε να αντικατασταθούν τα γερασμένα SUZUKI GSX-750P τα περισσότερα εκ των οποίων χρονολογούνται προ του 2000 ενώ δεν λείπουν και αρκετά που είναι προ του 1998. Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος τα συγκεκριμένα «βγάζουν» πολλές τεχνικές βλάβες οι χιλιομετρητές τους έχουν γράψει εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα. Τέλος, για να λέμε και τα πράματα με το όνομα τους, δεν είναι και λίγες οι φορές που οι αστυνομικοί στην κυριολεξία με χρήματα από την τσέπη τους συντηρούν τα οχήματα και τις μοτοσικλέτες τους.
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
Αδιαμφισβήτητα όπως προαναφέραμε η Άμεση Δράση είναι η υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ με τεράστια κοινωνική προσφορά που σχετίζεται τόσο με την πρόληψη όσο και με την καταστολή του εγκλήματος. Έτσι λοιπόν, συνοψίζοντας η αποστολή της Άμεσης Δράσης περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
>Άμεση και συνεχή παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες οι οποίοι καλούν τον τριψήφιο αριθμό κλήσης «100». Για παράδειγμα γνήσια υπογραφής σε κατάκοιτους ηλικιωμένους συμπολίτες μας, ανταλλαγές στοιχείων σε θέματα αστικής φύσεως. >Άμεση Επέμβαση σε συμβάντα αστυνομικού ενδιαφέροντος όπως επεισόδια, κλοπές, ληστείες. >Πραγματοποίηση συνεχών περιπολιών 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο για την εξασφάλιση της Δημόσιας Τάξης. >Εκτέλεση γενικών καθηκόντων όπως πυροπροστασία, συνδρομή σε άλλες υπηρεσίες, αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων). >Διενέργεια προληπτικών ελέγχων σε οχήματα, μοτοσικλέτες και πεζούς σε περιοχές που έχουν χαρτογραφηθεί λόγω της υψηλής εγκληματικότητας που παρουσιάζουν. >Φύλαξη «στόχων» και συνοδεία υψηλών προσώπων όπως είναι προξενεία, πρεσβείες και άλλα κτήρια δημόσιου ενδιαφέροντος. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως το τουρκικό προξενείο στην Θεσσαλονίκη απασχολεί 4 δικυκλιστές της ομάδας Ζ. Τα σχόλια περιττεύουν…


ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ
Ανακεφαλαιώνοντας, η επίσκεψη μας και η παρουσίαση της Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης μας γέμισε γνώση και εικόνες για το έργο των αστυνομικών της που καθημερινά παλεύουν για την προστασία του Έλληνα πολίτη. Πηγαίνοντας εκεί, αναπόφευκτα, ως μέλη του κοινωνικού συνόλου, ήμασταν φορείς στερεοτυπικών πεποιθήσεων σχετικών με την Αστυνομία και τους αστυνομικούς. Φεύγοντας, πολλά από τα στερεότυπα αυτά είχαν καταρρεύσει και άλλα είχαν τεθεί υπό σοβαρότατη αμφιβολία…
Είμαστε σίγουροι, πως ακόμα και με τα υπάρχοντα μέσα, το έγκλημα μπορεί να παταχθεί, ώστε να μπορεί ο Έλληνας πολίτης να νιώθει ασφαλής. Το θέμα όμως είναι πολιτικό και εξαρτάται από τις αποφάσεις της εκάστοτε πολιτικές ηγεσίας. Η κοινωνία δεν έχει ανάγκη από επικοινωνιακού τύπου προσεγγίσεις για το ζήτημα της αστυνόμευσης, αλλά ζητά άμεσες και ουσιαστικές λύσεις στο πρόβλημα προτού είναι αργά.
Η φράση του Διευθυντή της Άμεσης Δράσης, Βασίλη Μωυσίδη, είναι η καταλληλότερη για να κλείσουμε το αφιέρωμα μας: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ, 24ΩΡΕΣ ΤΟ 24ΩΡΟ, στην υπηρεσία του πολίτη και στη διάθεση του κοινωνικού συνόλου».
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
Ο υπογράφων ευχαριστεί τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ Αντιστράτηγο κ. Νικόλαο Παπαγιαννόπουλο, τον Εκπρόσωπο Τύπου Αστυνομικό Υποδιευθυντή Χρήστο Μανούρα, τον Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης Υποστράτηγο Τρύφωνα Κούκιο, τον Αστυνομικό Διευθυντή της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης Μωυσίδη Βασίλειο, τους Αστυνόμους Β’ Αλέξανδρο Κανλή και Μιχάλη Καραμήτσο, τον Αστυνόμο Β’ Παπαϊκονόμου Δημήτριο, τα πληρώματα περιπολικών αποτελούμενα από τον Αρχιφύλακη Βουσκίδη Δημήτριο και τον αστυφύλακα Αβραμίδη Γεώργιο, τους αστυφύλακες Γκέσιο Σταύρο και Νιτσιόπουλο Χρήστο, το ζεύγος της Ζ με τον αρχιφύλακα Τόλια Κωσταντίνο και Γιαννακίδη Δημήτρη καθώς και το Γραφείο Τύπου Θεσσαλονίκης
 defence-point

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου