Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

ΟΙ ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΤΑΒΑΝΤΖΗΔΕΣ ΤΟΥΣ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΠΙΟΥΝ ΑΙΜΑ.ΘΕΜΑ ΩΡΩΝ ΠΛΕΟΝ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ!



Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Foreign Policy οι αμερικανικές αρχές έχουν χαρτογραφήσει 34 σημεία που θα αποτελέσουν τον πρώτο στόχο στο κύμα των αεροπορικών επιθέσεων. Πρόκειται για τα εργοστάσια κατασκευής χημικών οπλών, τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης τους αλλά και τις αεροπορικές βάσεις όπου βρίσκονται οι δυνάμεις του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.

Στο χάρτη επίσης υπάρχουν και οι θέσεις για τις κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρείας Setma Ltd. στη Δαμασκό, που συνεργάζεται με τη κυβέρνηση για τη κατασκευή χημικών όπλων, καθώς και τα το Προεδρικό Μέγαρο, το Γενικό Αρχηγείο της Δημοκρατικής Φρουράς και την πλατεία Ουμαγιάντ, που είναι τα κεντρικά γραφεία των συριακών ενόπλων δυνάμεων.
Από την πλευρά του το τηλεοπτικό δίκτυο NBC μετέδωσε ότι οι αμερικανικές ένοπολες δυνάμεις θα μπορούσαν να εξαπολύσουν την πρώτη επίθση ακόμα και την προσεχή Πέμπτη. Κυβερνητικά στελέχη, σύμφωνα με το δίκτυο, υποστήριζαν ότι η επίθεση δεν θα διαρκούσε πάνω από τρεις ημέρες και θα είχε χαρακτήρα προειδοποίησης και όχι αποδεκατισμού των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων.

Από την Τρίτη οι αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις που βρίσκονται στη Μεσόγειο έχουν τεθεί σε πολεμική ετοιμότητα, ενώ μαχητικά αεροσκάφη ετοιμάζονται στις αεροπορικές βάσεις σε Μεσόγειο, ΗΠΑ και Βρετανία.

 ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
Με τις ΗΠΑ συντάσσονται Βρετανία και Γαλλία. Μόνη εξαίρεση η Ιταλία που δήλωσε πως δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε επιχειρήσεις, ενώ και η Τουρκία έχει ήδη αναφέρει πολεμική ετοιμότητα.
Στον αντίποδα, Ρωσία και Κίνα τάσσονται στο πλευρό της Συρίας. Μάλιστα η Μόσχα, μετά την δημοσιοποίηση των πληροφοριών για επικείμενη στρατιωτική επέμβαση, έκανε λόγο για «καταστροφικές συνέπειες για την περιοχή της Μέσης Ανατολής». Σύμφωνα με Ρώσους αναλυτές είναι πολύ πιθανό οι ΗΠΑ να υπαναχωρήσουν από την αρχική τους θέση και τελικά να μην προχωρήσουν στη στρατιωτική επέμβαση.
Η Κίνα χαρακτηρίζει μια ενδεχόμενη επίθεση στη Συρία «ανεύθυνη και επικίνδυνη», ενώ το Ιράν – σύμμαχος του Μπασάρ αλ Άσαντ – προειδοποιεί πως θα υπάρξουν συνέπειες σε όλη την περιοχή.
Χθες το βράδυ η αμερικανική κυβέρνηση προλείανε ακόμα περισσότερο το έδαφος για την επίθεση, επιχειρώντας να αμβλύνει και τις διεθνείς αντιδράσεις. Ο εκπρόσωπος του Μπάρακ Ομπάμα μιλώντας στους δημοσιογράφους υποστήριξε ότι «σκοπός της επέμβασης δεν είναι η απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία, αλλά η παραδειγματική τιμωρία του καθεστώτος για τη χρήση χημικών που αντιβαίνει κάθε κανόνα ηθικής». 
Ο στρατός του Άσαντ
 Λόγω της αποδιοργάνωσης του στρατεύματος εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου, το Ινστιτούτο δηλώνει ότι δεν είναι πλέον σε θέση να εκτιμήσει με ακρίβεια τη δυναμικότητα των παραστρατιωτικών οργανώσεων, οι οποίες διαδραματίζουν σημαντικότατο ρόλο στην απόκρουση των ανταρτών. 
 Σύμφωνα με τις θεωρητικές εκτιμήσεις του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου (IISS) ο στρατός αριθμεί 178.000 άνδρες, εκ των οποίων οι 110.000 υπηρετούν στις χερσαίες δυνάμεις, 5.000 στο ναυτικό, 27.000 στην αεροπορία και 36.000 στην αεράμυνα.Το 2009 το IISS υπολόγιζε ότι ο συριακός στρατός αποτελείτο από 325.000 άνδρες, εκ των οποίων οι 220.000 στις χερσαίες δυνάμεις.Όσον αφορά τους εφέδρους, ο στρατός ξηράς διαθέτει 314.000 άνδρες, το πολεμικό ναυτικό 4.000, η αεροπορία 10.000 και η αεράμυνα 20.000.Ο στρατός ξηράς αποτελείται από επτά μεραρχίες τεθωρακισμένων, τρεις μηχανοκίνητες μεραρχίες πεζικού, δύο μεραρχίες των ειδικών δυνάμεων και τη μεραρχία της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς η οποία ιδρύθηκε το 1976 και ευθύνη της είναι η ασφάλεια της Δαμασκού
 Η δυναμικότητα των ειδικών δυνάμεων και της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς θεωρείται γενικά ανώτερη από εκείνην του στρατού γενικότερα. Το IISS εκτιμά ότι αν σε αυτά τα δύο σώματα προστεθούν η 3η και η 4η μεραρχία, οι επίλεκτες δυνάμεις στις οποίες μπορεί να βασιστεί το καθεστώς δεν ξεπερνούν τους 50.000 άνδρες.Η πολεμική αεροπορία της χώρας, που αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο μιας και η επίθεση που θα δεχθεί η Συρία αναμένεται να είναι κυρίως από αέρος, υπολογίζεται ότι διαθέτει 365 μαχητικά αεροσκάφη, τα περισσότερα σοβιετικής κατασκευής. Αντίθετα οι δυνάμεις της αεράμυνας φαίνεται ότι δεν έχουν επηρεαστεί τόσο πολύ από τις συγκρούσεις των τελευταίων δυόμισι ετών και έχουν στη διάθεσή τους πολλές χιλιάδες πυραύλους εδάφους-αέρος, ρωσικής κατασκευής.
Μόσχα: Δεν θα είναι... περίπατος η στρατιωτική επέμβαση
Διπλωματική πηγή της Ρωσίας, με ειδίκευση σε θέματα αμυνας, υποστήριξε, μιλώντας στο πρακτορείο Ιντερφαξ, ότι μια ενδεχόμενη επέμβαση της Δύσης στη Συρίας δεν θα οδηγήσει σε μια «εύκολη νίκη».
«Εάν ο αμερικανικός στρατός μαζί με το ΝΑΤΟ ξεκινήσουν μια επιχείρηση εναντίον της Συρίας, η νίκη δεν θα είναι εύκολη. Τα πολυλειτουργικά πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος Buk-M2E και τα άλλα μέσα αντιαεροπορικής άμυνας που διαθέτει ο συριακός στρατός θα εξασφαλίσουν την κατάλληλη απάντηση στους επιτιθέμενους», εξήγησε η ίδια πηγή. Οπως ανέφερε ο ίδιος διπλωμάτης, η Συρία διαθέτει αυτή τη στιγμή έως και 10 συστοιχίες τέτοιων πολυλειτουργικών συστημάτων.

Οι πύραυλοι μέσου βεληνεκούς Buk είναι ένα ρωσικής κατασκευής, μεταφερόμενο, αντιαεροπορικό σύστημα πολλαπλού σκοπού που έχει τεθεί σε λειτουργία από το 1979. Στόχος του συστήματος είναι να διασφαλίζει την άμυνα των χερσαίων δυνάμεων και να προστατεύει υποδομές ζωτικής σημασίας, όπως γέφυρες, σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κέντρα τηλεπικοινωνιών κ.λπ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία, χώρα που στηρίζει το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και πουλάει οπλικά συστήματα στη Δαμασκό, έχει προειδοποιήσει ότι μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία θα έχει "καταστροφικές" συνέπειες για τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου