Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Ισλαμικός φανατισμός και διωγμοί Χριστιανών…

 

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ Θ. ΥΦΑΝΤΗΣ

*   Ο κίνδυνος της εξάπλωσης του ισλαμικού φανατισμού και στην Ελλάδα είναι, όσο ποτέ άλλοτε, εμφανής. Η φιλοϊσλαμική Τουρκία προωθεί στην Ελλάδα παράνομους μουσουλμάνους μετανάστες από αραβικές χώρες (Πακιστάν, Ιράν, Ιράκ, Αφγανιστάν, Μπαγκλαντές), καθώς και από μουσουλμανικά κράτη της Αφρικής (Υεμένη, Σομαλία, Νιγηρία), με στόχο την αύξηση του μουσουλμανικού στοιχείου σε περιοχές της Ελλάδος και την ενδεχόμενη προώθησή τους σε χώρες της Ευρώπης.

Στην Τουρκία κυριαρχεί ο νεο-οθωμανισμός με αυξητική τάση. Οι μουσουλμάνοι που μεταναστεύουν στην Ελλάδα, μπορεί να αφομοιωθούν ως μετανάστες; Πολλοί αμφιβάλλουν, από το γεγο-νός ότι οι μουσουλμάνοι λειτουργούν ως ξένο σώμα και εκδηλώνουν επιθετικές τάσεις. Επομένως, διαγράφεται ισλαμική διείσδυση και διάβρωση με απρόβλεπτες συνέπειες για τη χώρα.
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οφείλουμε σεβασμό και ανάλογη συμπεριφορά προς τους μουσουλμάνους που πλημμύρισαν τη χώρα. Όμως, δεν πρέπει να λησμονούμε την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας (είναι γνωστοί οι διωγμοί των Ελλήνων) και την πρόθεσή της να επιβάλει την ισλαμική ιδεολογία.
Να αναφέρουμε (τα στοιχεία από «Το Βήμα της Κυριακής» 19-5-2013) ότι στη Συρία Χριστιανοί Αλεβίτες είναι στόχος των εξεγερμένων. Σφάζουν χριστιανούς κληρικούς και πολίτες και καταστρέφουν εκκλησίες. Οι εκκλήσεις που γίνονται από τα ορθόδοξα Πατριαρχεία και από πολλά κράτη μένουν αναπάντητες.

Το γερμανικό «Spiegel» στις αρχές του περασμένου Μαΐου έγραφε πως, εάν συνεχιστεί ο εμφύλιος στη Συρία, το μεγάλο θύμα θα είναι οι Χριστιανοί που ζουν στη χώρα.
Οι ειδήσεις που έρχονται από διάφορες χώρες είναι τραγικές. Πολλές εκκλησίες της Συρίας πυρπολήθηκαν από «Ουαχαμπιστές», από σκληρούς δηλαδή ισλαμιστές, που έχουν το «πάνω χέρι» στο στρατόπεδο των αντικαθεστωτικών. Επιδίωξή τους η εξόντωση των χριστιανικών μειονοτήτων. Πέντε Σύριοι κληρικοί, δύο ορθόδοξοι, σκοτώθηκαν και η τύχη των δύο ιεραρχών που απήχθησαν στο Χαλέπι, πριν από δύο μήνες περίπου, του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Παύλου Γιαζίγκι και του Συροϊακωβίτη Μητροπολίτη Γιοχάνα Ιμπραχήμ, εξακολουθεί να αγνοείται.

Σε δελτίο της αρμόδιας Επιτροπής του ΟΗΕ (14-4-2013) αναφέρεται ότι οι Σύριοι Χριστιανοί που δολοφονήθηκαν ή αγνοούνται «πιστεύεται ότι έχουν ξεπεράσει τους 1.200». Συροϊακωβίτης κληρικός του Αμάν, δήλωσε στο αραβικό CNN ότι «έχουμε διωγμό αντίστοιχο των σφαγών του Διοκλητιανού».
Μεγάλος διωγμός των Χριστιανών παρατηρείται από ετών στην Νιγηρία, όπου επικρατεί το σύνθημα: «Όποιος προσβάλλει το Ισλάμ πρέπει να θανατώνεται». Στη Νιγηρία δεν καίνε μόνο εκκλησίες, αλλά και Χριστιανούς.

Επίσης, σκληρούς διωγμούς δέχονται από τους μουσουλμάνους στην Αίγυπτο οι Κόπτες Χριστιανοί. Άλλος μεγάλος διωγμός στο Ιράκ. Τον Μάιο του 2005 αποκεφάλισαν ορθόδοξο κληρικό και σκότωσαν τον Αρχιεπίσκοπο Παύλο Ράχος. Στη διετία 2010 – 2012 δολοφονήθηκαν συνολικά 2.310 μέλη θρησκευτικών μειονοτήτων, οι περισσότεροι Χριστιανοί, γράφει ο αρθρογράφος της «Εστίας» (4-8-2010).
Αποκεφαλισμός ορθόδοξου κληρικού
Από άρθρο του δημοσιογράφου Στέφανου Χίου στην εφημερίδα «δημοκρατία» (28/6) αντλούμε ορισμένα στοιχεία για την εκτέλεση διά αποκεφαλισμού χριστιανού ρασοφόρου, κοντά στα σύνορα Συρίας και Τουρκίας, από ακραίους ισλαμιστές. Πρόκειται για οπτικό υλικό που ανέβηκε στο διαδίκτυο στις 28 Ιουνίου.

Ο φρικτός αποκεφαλισμός του χριστιανού κληρικού εντείνει τους φόβους για την τύχη των δύο απαχθέντων Μητροπολιτών και εκφράζονται φόβοι για τη ζωή τους.
Το βίντεο εστάλη στην εφημερίδα από τον Θεολόγο Δημήτρη Πορφύρη και την ιστορικό Πηνελόπη Σταφυλά, Έλληνες της διασποράς, που ασχολούνται με τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.
Με την εκτέλεση ενός επισκόπου, καθώς και ενός άλλου χριστιανού ομήρου, οι οποίοι ήταν στα χέρια τρομοκρατικών στοιχείων, αναφέρονται και εφημερίδες του Λιβάνου. Σύμφωνα με τους δύο επιστήμονες, έχει συγκροτηθεί έκτακτο δικαστήριο, το οποίο συνέρχεται με αθρόα συμμετοχή ακροατηρίου και αποφασίζει την εκτέλεση δια αποκεφαλισμού των «κατηγορουμένων».

Γράφει σχετικά ο αρθρογράφος: «Ο επικεφαλής καθησυχάζει ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη, διότι δεν επιτρέπεται, σύμφωνα με τον Θεό, να πάει αίμα «χαράμι». Ακολουθεί η ανάγνωση του κατηγορητηρίου: «Βοηθούν τις κυβερνητικές δυνάμεις ενάντια στους μουτζαχεντίν. Ακόμη δεν είχαν απελευθερωθεί και βρήκαμε στην κατοχή τους τηλέφωνα αξιωματούχων. Πού βρήκαν αυτά τα τηλέφωνα των αρχών του Χαλεπίου;». Ο όχλος αλαλάζει: «Αλάχ Ακμπάρ (ο θεός είναι μεγάλος) και η δόξα είναι στον θεό». Ακούγονται φωνές: «Κάντε πίσω, κάντε πίσω». Τότε κάποιοι φωνάζουν: «Δώστε ένα μαχαίρι. Ένα που να κόβει καλά». Με ξίφος αποκόπτονται τα κεφάλια των ρασοφόρων και του λαϊκού Χριστιανού».
Η απαγωγή των Μητροπολιτών

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, σε τέσσερις επιστολές που απέστειλε σε διεθνείς οργανισμούς για τους απαχθέντες επισκόπους της Συρίας (τον Ελληνορθόδοξο Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλο και τον Συροϊακωβίτη, επίσης, Μητροπολίτη Χαλεπίου Ιωάννη), εκφράζει την αγωνία του για την τύχη τους, όπως και την ανάγκη να προστατευθεί το Πατριαρχείο Αντιοχείας.
Ο κ. Ιερώνυμος απευθύνθηκε στον ΟΗΕ (Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μπαρόζο και στον Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, προς τους οποίους εκφράζει την ανησυχία του για την εξέλιξη της υπόθεσης. Αναφέρει σχετικά στις επιστολές του ο Αρχιεπίσκοπος: «Επιθυμώ να σας εκφράσω την έντονη διαμαρτυρία μας για την αναίτια αυτή ένοπλη απαγωγή και παράνομη κράτηση των δύο εν Χριστώ αδελφών μας, μία όντως απάνθρωπη και εγκληματική ενέργεια. Απευθύνουμε έκκληση προς υμάς, ώστε να σπεύσετε να ενεργήσετε αρμοδίως για την άμεση απελευθέρωση των δύο απαχθέντων Αρχιερέων και τη σωτήρια έκβαση της αλγεινής δοκιμασίας τους».

Στη συνέχεια απευθύνει έκκληση για την διαφύλαξη της χριστιανικής κληρονομιάς της Ορθοδόξου Εκκλησίας στη συριακή επικράτεια και την ανάγκη προστασίας του Πατριαρχείου Αντιοχείας, και καταλήγει: «Είμαι πεπεισμένος ότι τυγχάνει της κατανοήσεώς σας η βαρύτητα των ως άνω εκτεθέντων και ευελπιστώ στη συνετή σας ανταπόκριση».
Μακάρι, να εισακουστεί ο Αρχιεπίσκοπος και οι απαχθέντες Αρχιερείς να απελευθερωθούν και να επανέλθουν στα ποιμαντορικά τους καθήκοντα.
πρωινός λόγος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου