Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου 2013

Εθνικό μνημόσυνο 2013 στο Βίτσι.

 
Ο κόσμος παρακολουθεί με συγκίνηση
το εθνικό μνημόσυνο στο Βίτσι.
Σήμερα Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου 2013 συμπληρώθηκαν 64 χρόνια από τη λήξη του φοβερού Ανταρτοπόλεμου (29 Αυγούστου 1949). Με αφορμή αυτήν τη σημαντική επέτειο, οργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν την ίδια ημέρα, από την Πανελλήνια Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών του Στρατού μας, ανάλογες εορταστικές εκδηλώσεις στην κορυφή του θρυλικού όρους Βίτσι, κατά την παρακάτω παρουσιαζόμενη σειρά:
Ο ιερός ναός Τιμίου Προδρόμου και Αγίου Γεωργίου.
Το πρωί της Κυριακής τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον εκεί υπάρχοντα ιερό ναό του Τιμίου Προδρόμου και του Αγίου Γεωργίου του Ελευθερωτή, την οποίαν παρακολούθησαν με έκδηλη συγκίνηση και κατάνυξη πάμπολλοι ευσεβείς χριστιανοί. Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, οι επιτόπου προσελθόντες γενναιόψυχοι Έλληνες κι Ελληνίδες, που ξεπερνούσαν τις 2 – 3 χιλιάδες ψυχές, συγκεντρώθηκαν μπροστά στο πλησιόχωρο επιβλητικό μνημείο του Έθνους μας. Εκεί τελέστηκε από δύο άξιους Αρχιμανδρίτες και δύο σεβαστούς ιερείς θρησκευτικό μνημόσυνο και δέηση υπέρ των πολλών χιλιάδων στρατιωτών μας, που έπεσαν υπέρ πατρίδος κατά την τετραετία 1946 – 1949. Ακολούθως έγινε Προσκλητήριο νεκρών, εκφωνήθηκαν σχετικές ομιλίες από ανώτερους Αξιωματικούς ε. α. του Στρατού και κατατέθηκαν στη βάση του Μνημείου δάφνινα στεφάνια από Προέδρους Εθνικών Ενώσεων, Συλλόγων και Οργανώσεων.
 Αναφέρουμε, ότι μεταξύ των παρευρισκόμενων ήταν και μερικοί ήρωες στρατιώτες της περιόδου 1946 - 1949, που πολέμησαν στο Βίτσι και των Γράμμο εναντίον των ερυθρών ανταρτών.
Παλαιός γενναιόψυχος πολεμιστής
 Η εκδήλωση τελείωσε με την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου. 


Άποψη του αιματοβαμμένου όρους Βίτσι.
Στ' αριστερά φαίνεται το όρος Μάγκοβιτς.

Η επιγραφή στο μνημείο του Βιτσίου.

Η μνημειακή πύλη στο Στρατιωτικό νεκροταφείο Καστοριάς,
όπου είναι θαμμένοι οι ήρωες που έπεσαν στο Βίτσι.

Οι σεπτοί τάφοι των ηρώων στρατιωτών μας
που έπεσαν για την ελευθερία και τη δημοκρατία στο Βίτσι.

Αναθηματική σπαρτιατική ασπίδα
στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο Καστοριάς.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου