Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ: Στο κόκκινο η Ελλάδα σε ότι αφορά τη διαφθορά στους αμυντικούς εξοπλισμούς!!

Δεκαέξι χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, εντάσσονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου σε ότι αφορά τον δείκτη διαφθοράς στον τομέα της άμυνας. Αυτό αναφέρεται σε έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας η οποία εξετάζει τις πρακτικές που ακολουθούνται σε 82 χώρες σε ότι αφορά τον αποτελεσματικό έλεγχο στα υπουργεία Αμυνας και στις Ενοπλες Δυνάμεις. Η επίδοση της Ελλάδας χειροτέρευσε εξαιτίας της έλλειψης κοινοβουλευτικού ελέγχου για θέματα άμυνας.

Μαζί με την Ελλάδα στις χώρες υψηλού κινδύνου βρίσκονται επίσης: Γεωργία, Γκάνα, Ινδία, Ινδονησία, Ισραήλ, Λίβανος, Νεπάλ, Ρωσία, Σερβία, Τανζανία, Τουρκία, Ουγκάντα, Φιλιππίνες, Καζακστάν, Κένυα, Κουβέιτ.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα 2/3 των κοινοβουλίων και της νομοθετικής εξουσίας παγκοσμίως αποτυγχάνουν στον αποτελεσματικό έλεγχο. Μόνο τέσσερις χώρες, και συγκεκριμένα υστραλία, Γερμανία, Ηνωμένο βασίλειο και Νορβηγία θεωρούνται πρωτοπόρες με πολύ χαμηλά επίπεδα κινδύνμου και διαφθοράς.

Η έκθεση επισημαίνει ότι τα προεδρικά πολιτειακά συστήματα βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο διαφθοράς. Η διαφθορά επίσης φαίνεται να ανθεί όταν τα στρατιωτικά
μέλη τείνουν να συνθέτουν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, οι ένοπλες δυνάμεις έχουν ισχυρή επιρροή στα κέντρα λήψης αποφάσεων, υπονομεύοντας τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Η Διεθνής Διαφάνεια κάνει έκκληση να δημιουργηθούν διακομματικές επιτροπές και ομάδες εξωτερικών εμπειρογνωμόνων που θα ελέγχουν θέματα αμυντικών εξοπλισμών

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου