Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013

Προς υπ. Πολιτισμού: Έχει δίκιο κύριοι ο καθηγ. του Μπέρκλεϊ;

Έμβλημα του Συλλόγου για την Αναβίωση των Νεμέων Αγώνων

Καθηγητής σε κορυφαίο αμερικανικό πανεπιστήμιο, απευθύνει ανοικτή επιστολή η οποία θα πρέπει να απασχολήσει προσωπικά τον Πάνο Παναγιωτόπουλο. Κι αν η πολιτιστική διάσταση του θέματος δεν μας ενδιαφέρει πλέον (…) αν δει κανείς τα νούμερα, δηλαδή το οικονομικό όφελος, τα συμπεράσματα που εξάγονται είναι αυτονόητα… όχι όμως και η λογική στο ελληνικό κράτος.

Αντί να διαφημίζουμε και να τιμούμε με κάθε δυνατό τρόπο τέτοιους ανθρώπους που σέβονται την κληρονομιά μας περισσότερο από εμάς τους ίδιους, φροντίζουμε να τους απογοητεύουμε. Εάν υπάρχει αντίλογος, είμαστε πρόθυμοι να τον φιλοξενήσουμε.

Ας δούμε την ανοικτή επιστολή που αποτελεί από μόνη της ένα πληρέστατο ρεπορτάζ:
«Άρχισα να παρέχω τις υπηρεσίες μου στη Νεμέα τον Ιούνιο του 1973. Από τότε αγόρασα γη και δημιούργησα ένα αρχαιολογικό πάρκο, κατασκεύασα και εξόπλισα ένα Μουσείο, άρχισα την αναστήλωση του Ναού του Νεμείου Διός, έφερα στο φως το αρχαίο στάδιο με τη θολωτή του είσοδο, διαμόρφωσα το χώρο και το στάδιο, καθιέρωσα την Αναβίωση των αρχαίων Νεμέων Αγώνων (www.nemeangames.org), έκανα πολλές ανασκαφές και δημοσίευσα τα αποτελέσματά τους. Όλα αυτά έγιναν με χορηγίες που εξασφάλισα από Αμερικανούς ιδιώτες, με τελική κατάληξη τη δωρεά όλης της αγορασμένης γης με τα μνημεία στο Ελληνικό Δημόσιο.

»Θα επιθυμούσα να ασχοληθώ πλέον μόνο με τα τελευταία δύο αντικείμενα (αποτελέσματα ανασκαφών και δημοσιεύσεις) αλλά πάντα προσέβλεπα στην αξιοποίηση του ερευνητικού μου έργου ως βάσης για μια εκπαιδευτική εμπειρία, που θα έδινε στον κάθε επισκέπτη της Νεμέας την ευκαιρία να μάθει ακόμα περισσότερα για τις αρχαιοελληνικές ρίζες του. Και αυτή η προσπάθεια έχει πετύχει: το καλοκαίρι του 1973, οι επισκέπτες στο Ναό του Νεμείου Διός ήταν μόνο ένας. Τον περασμένο χρόνο ξεπέρασαν τους 50.000, από όλο τον κόσμο.
»Στις 27 Σεπτεμβρίου 2013, εκδικάζεται η υπόθεση παραμονής ή όχι στις θέσεις τους επτά εκτάκτων φυλάκων του αρχαιολογικού χώρου και του Μουσείου Νεμέας, που είχαν καταφύγει σε «ασφαλιστικά μέτρα». Εάν αυτοί απολυθούν, μένουν εν ενεργεία μόνο τρεις ημερήσιοι φύλακες, οι οποίοι δεν επαρκούν για να κρατηθεί ο χώρος και το Μουσείο ανοικτά στο κοινό. Αυτό σημαίνει ότι οι επισκέπτες θα τα βρίσκουν, πλέον, όλα κλειστά.
»Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, θα κοιτάζω τον εαυτό μου στον καθρέπτη και θα συνειδητοποιώ πόσο ανόητος και αιθεροβάμων ήμουν. Θα έχω πετάξει στα αζήτητα όλη μου τη ζωή.
»Στέφανος Γ. Μίλλερ Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ Ομότιμος Διευθυντής Ανασκαφών Νεμέας»
Τι λέτε λοιπόν κύριε Πάνο Παναγιωτόπουλε;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου