Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Άνθρωπος των Σκοπίων ο μεσολαβητής του ΟΗΕ! Βρώμικο παιχνίδι παίζει ο Νίμιτς Κόψτε κάθε συζήτηση μαζί του



Μετά από 18 χρόνια διαπραγματεύσεων, συγκρούσεων, παζαριών και παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων Μάθιου Νίμιτς ανακοίνωσε την πρώτη μεγάλη... επιτυχία του: Και οι δυο πλευρές έχουν αποδεχθεί στη νέα ονομασία να υπάρχει ο όρος... «Μακεδονία».
Εξέπληξε με την προθυμία του να μιλήσει για την ουσία της υπόθεσης ο κ. Νίμιτς μετά τις συνομιλίες που είχε στα Σκόπια με τον πρόεδρο Ιβανόφ, τον πρωθυπουργό Γκρούεφσκι, τον διαπραγματευτή Γιολέφσκι και τον υπουργό Εξωτερικών Ποπόσκι, καθώς συνήθως ο αμερικανός διπλωμάτης αποφεύγει να αναφερθεί στο περιεχόμενο των συνομιλιών του αλλά και στο ακριβές πλαίσιο των θέσεων των δυο χωρών.

Έτσι ολοκληρώνοντας αυτό τον κύκλο επαφών σε Αθήνα και Σκόπια, που έγινε σε συνέχεια της πρότασης που κατέθεσε τον Απρίλιο στους δυο διαπραγματευτές για ονομασία «Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας», σε συνδυασμό με ένα πλαίσιο γενικών αρχών που καθορίζουν μια ευρεία διεθνώς γκάμα εφαρμογής του νέου ονόματος, αφήνοντας όμως περιθώριο για χρήση και του συνταγματικού ονόματος, ο κ. Νίμιτς άνοιξε μερικά από τα χαρτιά του.

Εμφανίσθηκε λοιπόν χαρούμενος που τα δύο μέρη έχουν συμφωνήσει, όπως είπε, ότι ο όρος «Μακεδονία» θα υπάρχει στη νέα ονομασία και επανέλαβε το γνωστό ελληνικό επιχείρημα, ότι αφού η «Μακεδονία» είναι γεωγραφικός όρος και μεγάλο μέρος της Μακεδονίας ανήκει στην Ελλάδα, θα πρέπει να υπάρχει προσδιορισμός για να καθιστά σαφή τη διάκριση.

Από εκεί αρχίζουν τα δύσκολα: Όπως είπε ο κ. Νίμιτς οι δυο πλευρές διαφωνούν για το που θα τοποθετηθεί ο γεωγραφικός προσδιορισμός, στο «Μακεδονία» ή στο «Δημοκρατία», καθώς η πΓΔΜ προτιμά (σ.σ. για ευνόητους λόγους) να μπει μπροστά από το «Δημοκρατία». Βεβαίως ο κ. Νίμιτς, υιοθετώντας την σκοπιανή θέση στην τελευταία πρότασή του αυτοαναιρείται, καθώς είναι προφανές ότι το «Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας», με τους γραμματικούς κανόνες οποιασδήποτε γλώσσας του κόσμου δεν ανταποκρίνεται στον όρο που ο ίδιος θέτει για γεωγραφικό προσδιορισμό για την διάκριση των δύο διαφορετικών τμημάτων της ενιαίας γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας.

Και ακολουθεί η αμέσως επομένη διαφορά που είναι εξίσου σημαντική, αλλά συγχρόνως και αυτή που σηκώνει περισσότερο «μαγείρεμα» και αφορά το εύρος χρήσης της νέας ονομασίας. Τα Σκόπια παγίως διεκδικούν μια σχετικά ακραία εφαρμογή της διπλής ονομασίας, όπου το νέο όνομα θα ισχύει μόνο για τις διμερείς σχέσεις, τον ΟΗΕ, και κάποιους διεθνείς οργανισμούς που η Ελλάδα έχει δικαίωμα βέτο. Σε όλες τις άλλες χρήσεις και διεθνώς θα χρησιμοποιεί το «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Η θέση της Ελλάδας, παρά τις διάφορες παλινωδίες που έχουν υπάρξει ακόμη και πριν από την Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, είναι για erga omnes, δηλαδή για όλες τις χρήσεις έναντι όλων. Ο μεσολαβητής έχει προσπαθήσει να διαμορφώσει μια συμβιβαστική πρόταση η οποία, όπως είπε και ο ίδιος, αφορά συγκεκριμένο εύρος χρήσης που καθορίζεται βάσει συγκεκριμένων παραμέτρων αλλά δεν αφορά γενική χρήση όπως ζητά η Ελλάδα. Φυσικά ο μεγάλος κίνδυνος είναι αυτοί οι παράμετροι που περιγράφει ο κ. Νίμιτς να «ξεχειλώσουν» στην πορεία οδηγώντας σε μια λύση χαλαρής διπλής ονομασίας όπως επιδιώκουν τα Σκόπια.

Ο κ. Νίμιτς περιέγραψε ότι η Ελλάδα θέλει το νέο όνομα να χρησιμοποιείται στον ΟΗΕ, σε διεθνή έγγραφα και συμφωνίες και τότε ρωτήθηκε εάν η Ελλάδα ζητά το νέο όνομα να είναι για χρήση και στο εσωτερικό δίνοντας μια ιδιαίτερα εύγλωττη απάντηση: «Ζητούν να χρησιμοποιείται μόνο το (νέο) όνομα. Εγώ είμαι ο Μάθιου Νίμιτς, δεν έχω άλλο όνομα. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι υποχρεωμένη να το χρησιμοποιεί και η γυναίκα μου. Στα επίσημα έγγραφα το επίσημο όνομά μου είναι: Μάθιου Νίμιτς»…

Μέσα σε αυτό το απολύτως θολό τοπίο ο κ. Νίμιτς περιμένει τώρα το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, όταν θα βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για την ΓΣ του ΟΗΕ οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και πΓΔΜ, για να κάνει έναν ακόμη γύρο επαφών. Αυτό που δεν είναι ακόμη γνωστό είναι εάν ο κ. Νίμιτς εκμεταλλευόμενος το ευνοϊκό για τον ίδιο περιβάλλον της έδρας των Ηνωμένων Εθνών, θα επιχειρήσει να στριμώξει τις δυο πλευρές καταθέτοντας μια νέα πρόταση ως αποτέλεσμα του τελευταίου γύρου διαβουλεύσεων που άρχισε τον Απρίλιο και η οποία θα «συμβιβάζει» τις διαφορές που περιγράφτηκαν σε ότι αφορά τις δυο βασικές πια πτυχές της διαφοράς για την ονομασία της πΓΔΜ… 
εφημ.το παρον

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου