Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΛΥΝΤΣ-ΛΥΝΤΣΑΡΙΣΜΑ. ΤΙ ΕΙΝΑΙ; ΠΟΙΟΣ HTAN O LYNCH


Από εχθές το απόγευμα μετά τις κουβέντες Καμμένου για τον Πάχτα  ακούμε συνεχώς την λέξη ΛΥΝΤΣΑΡΙΣΜΑ και  ''νόμος του ΛΥΝΤΣ''.
ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο LYNCH και ΠΟΙΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ!!

''Νόμος του Λύντς'' ονομάζεται ΄΄μια διαδικασία μεγάλης ταχύτητος, εξασκούμενη από το πλήθος εναντίον ορισμένων ατόμων,κατηγορουμένων δια φρικώδη εγκλήματα΄΄... δηλαδή: 
Λυντσάρισμα ή κατ'ευφημισμό Νόμος του Λυντς ή Λύντσειος νόμος ονομάζεται η συνοπτική διαδικασία που αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ, κατά την οποία ο όχλος προβαίνει αμέσως και χωρίς καμία νομική διατύπωση στην εκδίκαση εγκληματία, καθώς και στην άμεση και "επί τόπου" (χώρου του εγκλήματος) εκτέλεση του ενόχου. Πρόκειται για μια μορφή αυτοδικίας και είναι παράνομη.

Κάθε εγκληματίας του είδους αυτού,μόλις πέσει στα χέρια του εξαγριωμένου πλήθους,δικάζεται επιτόπου και εκτελείται αμέσως με απαγχονισμό,συνήθως, ή πεθαίνει από το πολύ ξύλο, ή από λιθοβολισμό.

Τον νόμο αυτό τον πρωτοκαθιέρωσε ένας Ιρλανδός άποικος της Νότιας Καρολίνας,ο Άμπραχαμ Λύντς.

Αυτός ήταν άνθρωπος με μεγάλη θέση και εξασκούσε καθήκοντα ανώτατου δικαστή στην επαρχία του,σε μια εποχή που την είχαν πλημμυρίσει χιλιάδες κακοποιοί από όλα τα μέρη του κόσμου.

Για να απαλλάξει λοιπόν τον τόπο από αυτήν την πληγή, είχε διατάξει μόλις συλλαμβάνεται κάποιος κακοποιός ,να δικάζεται επιτόπου από αυτούς που τον συνελάμβαναν και να εκτελείται αμέσως...
 
1892, May 17 (Georgia) - Jim Redmond, Gus Roberson, Bob Addison
 Έτσι κατά το 1889 συνέβησαν περίπου 4000 λυντσαρίσματα στις νότιες πολιτείες και μία μόνο στην περιοχή της Νέας Αγγλίας. Τα 4/5 των θυμάτων ήταν μαύροι. Τα εγκλήματα για τα οποία λυντσαρίστηκαν τα θύματα αυτά ήταν 38% για ανθρωποκτονίες, 23% για απαγωγές ή απόπειρες απαγωγής, 7% για κλοπές, 6% για άδικες επιθέσεις, 2% για ύβρεις και 24% για άλλα αδικήματα.
Η συμμετοχή σε λυντσάρισμα τιμωρείται κατά τον αμερικανικό νόμο, αν και οι καταδίκες δεν έφθασαν το 1% των περιπτώσεων.

Κατά τα έτη 1882 - 1900 τα λυντσαρίσματα στις ΗΠΑ έφθαναν, κατ΄ έτος, από 96 μέχρι 231. Το 1945 σημειώθηκε ένα, ενώ το 1946 έφθασαν τα 6. Οι επανειλημμένες προσπάθειες όμως για την εξάλειψη αυτής της τιμωρίας με νομοθετικά μέτρα έβρισκαν την έντονη αντίδραση της αμερικανικής Γερουσίας. Το 1947 31 άτομα που είχαν προσαχθεί σε δίκη, τα οποία συμμετείχαν σε λυντσάρισμα στην πόλη Γκρίνσβιλ της Νότιας Καρολίνας, αθωώθηκαν, αν και κάποια από αυτά είχαν ομολογήσει τη συμμετοχή τους.


Με την ίδια ακριβώς έννοια λέμε κι εμείς σήμερα αυτήν την λέξι/φράσι...(έφαγε λυντσάρισμα,τον λυντσάρανε...)
ΕΔΩ ΔΕΙΤΕ ΛΥΝΤΣΑΡΙΣΜΑ 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου