Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

«ΑΣΤΡΑΠΗ 2013»: Ο ελληνικός στόλος και πάλι στο Αιγαίο



Σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες από την ετήσια διακλαδική άσκηση «Παρμενίων 2013» και σχεδόν μία εβδομάδα μετά την άσκηση «Πυρπολητής», ο Στόλος βρίσκεται και πάλι ασκούμενος στον φυσικό του χώρο, το Αιγαίο.
Το σύνολο σχεδόν της Διοίκησης Φρεγατών του Αρχηγείου Στόλου, οι 11 από τις 13 φρεγάτες που συνολικά διαθέτει σήμερα σε υπηρεσία το Πολεμικό Ναυτικό συμμετέχουν στη διήμερη (22-23 Οκτωβρίου) άσκηση «Αστραπή». Στην άσκηση μετέχουν επίσης ελικόπτερα, πλοία γενικής υποστήριξης και άλλες μονάδες του Στόλου.
Κατά τη διάρκεια της οι συμμετέχουσες δυνάμεις θα εκτελέσουν πληθώρα τεχνικών αντικειμένων.
Η διεξαγωγή της άσκησης «Αστραπή» σε συνάρτηση με την «Παρμενίων 2013» και την «Πυρπολητής» επιτρέπει την εξαγωγή ενδιαφερόντων συμπερασμάτων. Καταρχάς, θα πρέπει εμφατικά να σημειώσουμε ότι σε διάστημα μόλις 22 ημερών το σύνολο σχεδόν των φρεγατών του Στόλου κατέγραψε περισσότερες από επτά ημέρες στη θάλασσα (πέντε κατά τη διάρκεια της «Παρμενίων 2013», δύο κατά τη διάρκεια της «Αστραπή» και επιπλέον ώρες κατά την «Πυρπολητής».)
Είναι επίσης εμφανές ότι μπορεί μεν η χρονική διάρκεια των ασκήσεων να έχει μειωθεί αλλά στην πράξη αποδεικνύεται ότι πρόκειται περί χρονικής «συμπύκνωσης» καθώς το πρόγραμμα των ασκήσεων είναι πλέον πολύ «σφικτό» και εξαιρετικά απαιτητικό.
Θα κλείσουμε την αναφορά της επαναλαμβάνοντας ότι η αξιέπαινη επίδοση του Πολεμικού Ναυτικού και ιδιαίτερα των πληρωμάτων του Στόλου είναι αναμφισβήτητο ότι αποτελεί ένδειξη υψηλού φρονήματος και επαγγελματισμού αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι.
Με άλλα λόγια μπορεί η ηγεσία και το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού να επιτυγχάνει να διατηρεί σε υψηλό επίπεδο τόσο τη διαθεσιμότητα των μέσων όσο και την επιχειρησιακή ετοιμότητα και ικανότητα του Κλάδου, αλλά αυτό θα πρέπει να υποστηριχθεί από την πολιτεία με τη διάθεση των αναγκαίων πιστώσεων ώστε τόσο ο Κλάδος όσο και το προσωπικό (και αυτό φυσικά ισχύει και για τους άλλους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων) να μπορεί να εκτελέσει απερίσπαστο όπως γνωρίζει και όπως μπορεί την αποστολή του, την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των ζωτικών συμφερόντων της χώρας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου