Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Ασκήσεις ετοιμότητας (κατά ριπάς) σε όλο το Στράτευμα!

Νέα εποχή για την εκπαίδευση και την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων θέλει να σηματοδοτήσει το υπουργείο Εθνικής Αμύνης με την άσκηση «Παρμενίων», η οποία έπειτα από πολλά χρόνια πραγματοποιήθηκε σε όλη της την έκταση πριν από μία εβδομάδα. Έτσι, μετά την... ολοκλήρωση του «Παρμενίωνα» ο Στρατός παραμένει σε επιχειρησιακή ανάπτυξη με έναν ορυμαγδό μικρότερης κλίμακας τεχνικών «ασκήσεων» που έχουν προγραμματίσει τα γενικά επιτελεία.

Προβλέπεται μάλιστα στις ερχόμενες ημέρες να γίνει και μια αιφνιδιαστική κινητοποίηση των δυνάμεων ταχείας αντιδράσεως (άσκηση «Πυρπολητής»), την οποία έχει προσκληθεί να παρακολουθήσει και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Στο μεταξύ, τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου εξελίσσεται ένας πραγματικός οργασμός δραστηριοτήτων, που αποβλέπουν στο να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος που άφησε τον Στρατό σε μια σχετική αδράνεια, με μεγάλες αμφιβολίες για τη διατήρηση των επιπέδων ετοιμότητας.

Καταδρομείς και πεζοναύτες

Άλματα, νυχτερινές εκπαιδεύσεις και αμφίβιες επιχειρήσεις πραγματοποιούν όλες οι Μοίρες Καταδρομών, ενώ η Ταξιαρχία Πεζοναυτών πραγματοποιεί βολές για πλήρη εξοικείωση του προσωπικού με τον οπλισμό του.

Στην ηπειρωτική Ελλάδα με την άσκηση «Σφήκα» τέθηκαν σε επιφυλακή όλες οι Μοίρες Αντιαεροπορικού Πυροβολικού και Κατευθυνόμενων Βλημάτων, ενώ οι Ταξιαρχίες Πεζικού διεξάγουν την άσκηση «Διομήδης», άπου εκτελούνται πραγματικά πυρά βαρέων όπλων και πυροβολικού. Ανάλογη δραστηριότητα εξελίσσεται και στα νησιά, υπό τον συντονισμό της ΑΣΔΕΝ. Νυχτερινές ασκήσεις πραγματοποίησε η 98 ΑΔΤΕ (Ανώτατη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής) στη Μυτιλήνη. Πενθήμερο βολών η 96 ΑΛΤΕ στη Χίο. Πληθώρα ασκήσεων μικρών κλιμακίων η 79 ΑΔΤΕ στη Σάμο και η 95 ΑΔΤΕ στη Ρόδο. Τέλος, στην Κω η 80 ΑΔΤΕ εκπαιδεύτηκε σε μια πληθώρα ειδικών επιχειρησιακών απαιτήσεων στο πλαίσιο της ασκήσεως «Παυσανίας».

Κύκλοι του γενικού επιτελείου υπογραμμίζουν την τεράστια σημασία αυτών των εκπαιδεύσεων όχι μόνο για την ετοιμότητα αλλά και για τη διατήρηση σε πολύ υψηλό επίπεδο του ηθικού του στρατιωτικού προσωπικού Επισημαίνουν επίσης ότι ο συνδυασμός των ασκήσεων αυτών έχει ως αποτέλεσμα αρκετές οικονομίες κλίμακας. με πολλαπλά αντικείμενα να καλύπτονται χωρίς περιττές δαπάνες, αφού λόγω του «Παρμενίωνα» οι μονάδες βρίσκονταν ήδη στις θέσεις μάχης.

Με την κατεύθυνση του υπουργείου, στη γραμμή αυτή θα συνεχίσει να κινείται η στρατιωτική ηγεσία δίνοντας τέλος στην αδράνεια που στηριζόταν στην πρόφαση της οικονομικής κρίσεως. Αρμόδιοι επιτελείς τονίζουν ότι ακόμη και σε εποχές μειωμένων προϋπολογισμών μπορούν να βρίσκονται έξυπνοι τρόποι, ώστε η εκπαίδευση να γίνεται κανονικά και με τα κόστη να κρατιούνται σε λογικά επίπεδα.

Ο προγραμματισμός

Έχοντας κάνει την πρώτη αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του «Παρμενίωνα», το ΓΕΕΘΑ αρχίζει τον προγραμματισμό του, ώστε να επαναληφθεί και το 2014. Ειλημμένη απόφαση είναι η μεγάλης κλίμακας άσκηση αυτή να γίνεται κάθε χρόνο και όχι ανά δύο ή τρία χρόνια, όπως είχαν θελήσει να καθιερώσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Άλλωστε διαπιστώθηκε ότι οι αποφάσεις αυτές, χωρίς να βοηθήσουν κατά το παραμικρό στην περιστολή των δαπανών, είχαν τεράστιο κόστος αναφορικά με την ετοιμότητα του Στρατεύματος.

Αβεβαιότητα για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών του Π.Ν.

ΕΝΩ η ναυπηγική βιομηχανία της χώρας βουλιάζει, το Πολεμικό Ναυτικό σχεδιάζει κατασκευές και εκσυγχρονισμούς, που είναι αβέβαιο αν θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ, οι οποίες μέσα σε μόνον επτά μήνες έχουν απασχολήσει δύο φορές τις συνεδριάσεις του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου. Πριν από λίγες μέρες πέρασε μια δεύτερη απόφαση για τον εκσυγχρονισμό των πλοίων αυτών που κατασκευάστηκαν πριν από περίπου 20 χρόνια στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά με γερμανική τεχνολογία. Τα ναυπηγεία αυτά είναι σήμερα σε απόλυτη αδυναμία να αναλάβουν αυτό το έργο.

Η επιχειρησιακή ανάγκη για εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ είχε διαπιστωθεί από το 2008. Από το 2009 όμως, όταν οι Γερμανοί τότε ιδιοκτήτες του Σκαραμαγκά κατήγγειλαν τις συμβάσεις τους με το Ελληνικό Δημόσιο, που αφορούσαν τη ναυπήγηση υποβρυχίων, το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού πάγωσε. Ήταν αφενός το πρόβλημα του κόστους και αφετέρου η πρακτική αδυναμία εκτελέσεως των εργασιών από ένα ναυπηγείο που ουσιαστικά δεν λειτουργούσε, με το προσωπικό του για μήνες απλήρωτο.

Από τότε και έως σήμερα η κατάσταση έχει χειροτερεύσει πολύ. Το ναυπηγείο κινδυνεύει να περιέλθει σε απόλυτη απαξίωση, καθώς με τη νέα του ιδιοκτησία (την αραβικών συμφερόντων Priminvest) αποδείχθηκε ανίκανο να ολοκληρώσει τα τρία υποβρύχια, πόσο μάλλον να αναλάβει και άλλες εργασίες. Οι εργαζόμενοι έχουν μπει σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας μία μέρα την εβδομάδα. Και αυτή τη μέρα όμως απεργούν!

Η λύση

Μόνη λύση φαίνεται η ανάθεση του εκσυγχρονισμού στο άλλο μεγάλο ναυπηγείο, αυτό της Ελευσίνας, στο οποίο ολοκληρώνεται τον ερχόμενο μήνα η ναυπήγηση της πέμπτης από τις πυραυλακάτους Super Vita του Πολεμικού Ναυτικού. Θα ήταν όμως προτιμητέο ο εκσυγχρονισμός να γίνει στο ναυπηγείο που έχει κατασκευάσει τις φρεγάτες.

Και σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα απόφαση για τον εκσυγχρονισμό εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του υπουργείου Εθνικής Αμύνης να βρει λύσεις για τον Σκαραμαγκά. Η ανάθεση εργασιών στο ναυπηγείο (που σημαίνει και εκταμίευση πιστώσεως για τη χρηματοδότηση του) είναι μία από ης κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Το ύψος όμως των εργασιών αυτών είναι ελάχιστο σε σχέση με το τεράστιο άνοιγμα που παρουσιάζει σήμερα ο Σκαραμαγκάς, έχοντας εισπράξει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ χωρίς να είναι σε θέση να ολοκληρώσει την κατασκευή των υποβρυχίων. Ακόμη και οι ίδιοι οι επιτελείς του Ναυτικού θεωρούν αμφίβολο να κινήσουν το ενδιαφέρον των Αράβων ιδιοκτητών του ναυπηγείου τα συγκριτικά μικρά προγράμματα του εκσυγχρονισμού ώστε να το ενεργοποιήσουν.
 staratalogia
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΠΕΤΡΟΥ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου