Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Η τριπλή συμμαχία απέναντι στην τουρκική αδιαλλαξία

Ο Κύπριος υπουργός Αμυνας, Φώτης Φωτίου, μιλάει για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, και πώς τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο δημιουργούν ένα νέο πλέγμα στις σχέσεις των χωρών.
Τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο εκ των πραγμάτων δημιουργούν νέο πλέγμα συνεργασιών και αναδιατάσσουν τις σχέσεις κρατών. Η συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ δίνει την εντύπωση μιας συμμαχίας, η οποία για πρώτη φορά δεν στηρίζεται σε διατύπωση προθέσεων αλλά σε αξιοποίηση κοινών συμφερόντων. Το Ισραήλ μέσα από αυτή τη συνεργασία ανοίγει πόρτα προς την Ε.Ε., δραπετεύοντας από την αραβική απομόνωση και παρακάμπτοντας την Τουρκία, με την οποία διέρχεται τα τελευταία χρόνια φάση διπλωματικού ακήρυχτου πολέμου. 

Μια σημαντική παράμετρος αυτής της τριμερούς συνεργασίας είναι η ενεργειακή ασφάλεια, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου στις ΑΟΖ Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ. Ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου, Φώτης Φωτίου, μιλώντας στην «Κ.Ε.» σημειώνει πως «η ενεργειακή ασφάλεια είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι των σχεδιασμών εντοπισμού, εξόρυξης και διοχέτευσης των ενεργειακών πόρων στις αγορές και επομένως αυτή η τριμερής συνεργασία στοχεύει στην επίτευξη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».
Ο κ. Φωτίου συμπληρώνει ότι η δημιουργία συνθηκών ενεργειακής ασφάλειας σχετίζεται και «με την ενάσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Τόσο η εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου μας στις ΑΟΖ όσο και άλλα θέματα που σχετίζονται με τη θαλάσσια ασφάλεια και την έρευνα-διάσωση, αποτελούν τέτοιες συνιστώσες, οι οποίες διασφαλίζονται μέσα από το διεθνές δίκαιο και τις συμβάσεις. Με τη συνεργασία μας στους τομείς αυτούς προσπαθούμε να αποτρέψουμε τις όποιες ενέργειες είναι αντίθετες με τη νομιμότητα και επαπειλούν την ειρήνη στην περιοχή μας». 

Η παράμετρος Τουρκία
Αγκάθι στην ομαλή εξέλιξη των ερευνών και στην αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου αποτελούν οι αξιώσεις της Τουρκίας, τόσο έναντι της Ελλάδας όσο και έναντι της Κύπρου, δημιουργώντας πραγματικούς κινδύνους αποσταθεροποίησης.
Ο κ. Φωτίου σημειώνει πως οι απειλές της Τουρκίας «δυναμιτίζουν τις όποιες προσπάθειες επίτευξης ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, που τον τελευταίο καιρό χαρακτηρίζεται από κρίσιμες ανακατατάξεις και βία». Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει δείγματα υποχώρησης έναντι αυτών των απειλών και όπως λέει ο Κύπριος υπουργός Αμυνας στην «Κ.Ε.», υπάρχει αποφασιστικότητα, η οποία πρέπει να θεωρείται από όλους δεδομένη, για υπεράσπιση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς «η βούληση να εκμεταλλευτεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον υποθαλάσσιο πλούτο της στην ΑΟΖ είναι αδιαπραγμάτευτη. Στο πλαίσιο αυτό, προσπαθούμε να υλοποιήσουμε μια ομπρέλα ενεργειακής και θαλάσσιας ασφάλειας, ακριβώς για να θωρακίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας μέσω αποτροπής. Σε καμία περίπτωση, δεν θα εμπλακούμε στο παιχνίδι της Τουρκίας αλλά και της κλιμακούμενης προκλητικότητάς της». 

Κοινές ασκήσεις
Η τριμερής συνεργασία δεν περιορίζεται μόνο στην υπογραφή συμφωνιών και στις δημόσιες δηλώσεις, αλλά υλοποιείται μέσα από κοινές δράσεις, με συμβολικό μεν χαρακτήρα, αλλά με ουσιαστικό περιεχόμενο. Ηδη προετοιμάζεται η πρώτη κοινή αεροναυτική άσκηση στην ευρύτερη περιοχή των ΑΟΖ των τριών κρατών. Ο κ. Φωτίου αναφέρει πως «στο παρόν στάδιο, επιτελικές ομάδες επεξεργάζονται τις διάφορες λεπτομέρειες και παραμέτρους της άσκησης αυτής, προκειμένου πολύ σύντομα να είναι έτοιμο το τελικό σενάριο που θα υλοποιηθεί». Ξεκαθαρίζει ωστόσο πως «οι κοινές ασκήσεις αναμένεται να υλοποιηθούν και μεταξύ Κύπρου - Ελλάδας αλλά και Κύπρου - Ισραήλ ξεχωριστά και δεν αποτελούν απειλή για κανένα, αλλά γίνονται στο πλαίσιο της κοινής συνεργασίας, που πρωτίστως στοχεύει στην εδραίωση της ειρήνης στην ευαίσθητη περιοχή μας». 

Μπορεί η φούσκα του «Δόγματος Ενιαίου Αμυντικού Χώρου» Κύπρου - Ελλάδας να ξεφούσκωσε μαζί με το φιάσκο των S-300, αλλά αυτό δεν αποτελεί πρόσκομμα για αμυντική συνεργασία σε μια νέα βάση. Ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου αναφέρει πως η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου «είναι στενότατη και εξαιρετική». Οι δύο κυβερνήσεις «αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα των ισχυρών διαχρονικών δεσμών, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, αλλά και τις επικείμενες εξελίξεις στο Κυπριακό, προβαίνουν σε επανασχεδιασμό και εκσυγχρονισμό της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας». Η συνεργασία αυτή καθίσταται και πάλι ορατή με κοινές ασκήσεις, που προγραμματίζονται, και με την παρουσία του ελληνικού Ναυτικού και της Αεροπορίας στον ευρύτερο χώρο της Κύπρου. 
κυρ.ελευθεροτυπία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου