Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

ΡΙΨΗ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ! Άσκηση Παρμενίων «crash-test» για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις


Σενάριο για …εισβολή Τούρκων στον Έβρο, και απόβαση στα νησιά
H 2α Μοίρα Αλεξιπτωτιστών βαθμολογήθηκε με άριστα, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες
 Την Πέμπτη η τελική φάση στο πεδίο βολής «Ψηλός Στάλος» στα Λάβαρα Διδυμοτείχου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Σταύρος Φανφάνης



«Η πατρίδα επαγρυπνεί και είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσει την πιο αιφνιδιαστική κρίση εκτιμούν ανώτατοι στρατιωτικοί» που μίλησαν χθες στο «Χ» με αφορμή την άψογη διεξαγωγή τμήματος της μεγάλης στρατιωτικής άσκησης «Παρμενίων που ξεκίνησε κι εξελίσσεται στην Θράκη και το νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Χθες στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Κομοτηνής αεροπλάνα C130 προχώρησαν σε ρίψεις αλεξιπτωτιστών κατά ζεύγη έχοντάς απέναντί τους απρόσμενα αντίξοες καιρικές συνθήκες κάνοντας το σενάριο της άσκησης απόλυτα ρεαλιστικό. 
ΑΣΧΗΜΕΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ, ΣΥΝΕΦΙΑ, ΥΓΡΑΣΙΑ, ΕΝΑΛΛΑΓΕΣ ΑΝΕΜΩΝ
Όπως θα πει ο διοικητής ΟΥΚ Ν. Σάντας «ο άνεμος άλλαξε κατεύθυνση πέντε φορές δημιουργώντας δυσκολίες όπως και η ζώνη ρίψης ήταν πολύ επίφοβη. Υπήρχαν όλα τα καιρικά δεδομένα από απόλυτη άπνοια μέχρι και 12 μίλια. Να μαζευτεί η μισή μοίρα σε  έκταση μισού γηπέδου ποδοσφαίρου είναι επιτυχία και το διαπίστωσαν όλοι, πέρα από ένα μικρό ατύχημα που συνέβη όταν αλεξιπτωτιστής προσγειώθηκε εκτός ζώνης κι έπαθε διάστρεμμα».
Στην χθεσινή άσκηση που ήταν ορατή σε όλους τους διερχόμενους προς Ξάνθη στον ευρύτερο χώρο του στρατιωτικού αεροδρομίου στο ύψος της Μεσούνης, χρησιμοποιήθηκαν τα τελειότερα αλεξίπτωτα MC11C κι αντιμετωπίστηκε και η υγρασία που υπήρξε μια και η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα βαριά και γι αυτό μειώθηκε η ταχύτητα καθόδου. 
 Όπως είπε ο κ. Βερίγος ακολουθεί η τελική φάση που θαναι πολύ πιο δυναμική κι εντυπωσιακή στο  πεδίο βολής και ασκήσεων  «Ψηλό Στάλο» των Λαβάρων Διδυμοτείχου θα γίνει την Πέμπτη». Στην Κομοτηνή την ρίψη των Αλεξιπτωτιστών παρακολούθησαν ο διοικητής του Δ΄Σ.Σ., ο διοικητής της 29 μηχανοποιημένης ταξιαρχίας, ο διοικητής της 21ης  ΤΕΘ ταξιαρχίας, ο διοικητής της πρώτης ταξιαρχίας καταδρομών αλεξιπτωτιστών αξιωματικοί και οπλίτες. 
Η ΑΣΚΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ «CRASH TEST» ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΧΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΜΑΣ ΔΥΝΑΜΕΩΝ  
Στον φετινό Παρμενίωνα κινητοποιείται το μεγαλύτερο στρατιωτικό δυναμικό δηλαδή 70.000 άνδρες και γυναίκες που ανταποκρίνονται σ΄ ένα πλήθος επεμβάσεων αντιμετωπίζοντας σενάρια με υποτιθέμενη εισβολή των Τούρκων σε νησιά του Αιγαίου και του Έβρου.
Η προετοιμασία της ξεκίνησε πολύ έγκαιρα ώστε να υπάρξει αξιολόγησης της δύναμης ταχείας αντίδρασης τόσο της αεροπορίας όσο και του στρατού με σενάρια υποστήριξης, αλλά και προσβολής εχθρικών σχηματισμών σε νευραλγικά σημεία της χώρας όπως στην περιοχή μας και συγκεκριμένα στον Έβρο αλλά και σε υποτιθέμενη πρόκληση "θερμού" επεισοδίου στην θαλάσσια ζώνη  του νοτιοανατολικού Αιγαίο στα όρια των FIR Ελλάδας και Κύπρου.
Στην ολοκλήρωση της διακλαδικής μεγάλου βεληνεκούς άσκησης συμβάλλουν εκτός από τον στρατό, το ναυτικό, την αεροπορία, το ΓΕΕΘΑ,  και ΠΑΜ-ΠΣΕΑ ΥΠΕΘΑ, ΥΠΔΤ&ΠΤΠ-Αρχηγείο ΕΛ.ΑΣ, ΥΠΔΤ&ΠΤΠ-Αρχηγείο Π.Σ, ΥΠΝ-Αρχηγείο Λ.Σ/ΕΛ.ΑΚΤ, ΕΥΠ, ΓΓΕΕ&ΓΓΜΕ, του πολιτικού τομέα ΥΠΑ, Εθνική μετεωρολογική υπηρεσία κ.α. 
 Η άσκηση παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία πραγματοποιείται και ολοκληρώνεται την Παρασκευή  -είχε ακυρωθεί τις δύο προηγούμενες χρονιές λόγω εξόδων- διαψεύδοντας Κασσάνδρες που έλεγαν ότι δεν χρειάζεται η επιβεβαίωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας αν είναι κοστοβόρα. 

ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ
Στόχοι της άσκησης που είναι ήδη σε εξέλιξη η εξέταση-αντιμετώπιση της δημιουργούμενης, από τις διεθνείς εξελίξεις, κατάστασης στο εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον της χώρας μας. Η εφαρμογή σχεδίων, καθώς και η εκπαίδευση των επιτελείων και των μονάδων στη διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων.  Η εφαρμογή και αξιολόγηση των σχεδίων, διαδικασιών και η διατήρηση της μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων. 
 Η προαγωγή της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των κλάδων των ΕΔ, των φορέων του πολιτικού τομέα, της ΕΛ.ΑΣ και του Λ.Σ/ΕΛ.ΑΚΤ κατά την εφαρμογή των εθνικών σχεδίων. 
 Η άσκηση «Παρμενίων» διεξάγεται σε ρεαλιστική βάση και επί 24ώρου βάσεως βάζοντας την χώρα σε συνθήκες «εμπόλεμης ζώνης» ξεκινώντας από τις σειρήνες που ήχησαν σε επίπεδο χώρας όπως και με την επί μέρους δραστηριότητα των διάφορων σχηματισμών. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου