Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ C.A.BACH: ''για να γίνετε Ηγέτης,θα πρέπει να μελετήσετε όσο μπορείτε τον παράγοντα «Άνθρωπο''

Το κείμενο αυτό προέρχεται από μια ομιλία που έκανε ο Αμερικανός Ταγματάρχης C.A. Bach, στη διάρκεια μιας τελετής ορκωμοσίας νέων Λοχαγών την εποχή του εμφύλιου πολέμου στις ΗΠΑ μεταξύ των Βορείων και Νοτίων. 
-Σύντομα ο καθένας σας θα ελέγχει τη ζωή ενός συγκεκριμένου αριθμού ατόμων. Θα έχετε υπό την ευθύνη σας πιστούς αλλά ανεκπαίδευτους πολίτες, που θα προσδοκούν από εσάς συμβουλές, οδηγίες και καθοδήγηση.
-Ο λόγος σας θα είναι νόμος γι’ αυτούς. Η κάθε τυχαία παρατήρησή σας θα γράφεται στη μνήμη τους. Οι τρόποι σας, η συμπεριφορά σας γενικώς και οι ιδιομορφίες σας θα αντιγράφονται. Το ντύσιμό σας, το ύφος σας, το λεξιλόγιό σας, ο τρόπος που διοικείτε, θα παραμείνουν γι’ αυτούς μόνιμα σύμβολα.
-Ξεκινώντας, θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει γύρω σας ένα σώμα πρόθυμων ατόμων, που δεν ζητούν τίποτα περισσότερο από τις ηγετικές ικανότητες. Αυτές είναι απαραίτητες για να κερδηθεί ο σεβασμός τους, η αφοσίωσή τους και η υπακοή τους.
-Θα είναι πάντοτε έτοιμοι και πρόθυμοι να σας ακολουθούν, εφόσον συνεχίζετε να τους πείθετε ότι έχετε αυτές τις ηγετικές ικανότητες. Αν κάποια στιγμή αντιληφθούν ότι δεν τις έχετε, θα είναι καλύτερα για εσάς να παραιτηθείτε. Η χρησιμότητά σας στο σώμα αυτό θα έχει τελειώσει.
-Κοινωνικά, ο κόσμος χωρίζεται σε αρχηγούς και οπαδούς. Τα διάφορα επαγγέλματα έχουν τους αρχηγούς τους. Ο κόσμος της οικονομίας έχει τους αρχηγούς του, όπως και οι διάφορες θρησκείες και οι πολιτικές πεποιθήσεις. Σε όλες αυτές τις μορφές ηγεσίας είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να διαχωρίσει κανείς το στοιχείο της προσωπικής ηγεσίας από το ατομικιστικό και εγωιστικό στοιχείο του προσωπικού οφέλους ή των πλεονεκτημάτων που απολαμβάνει ο ηγέτης, χαρακτηριστικά τα οποία αν δεν υπήρχαν, η ηγεσία θα έχανε την αξία της.
-Σε λίγες ημέρες, οι περισσότεροι από εσάς θα γίνετε αξιωματικοί. Αυτή η επίσημη ονομασία δεν θα σας κάνει ηγέτες. Απλώς θα ονομαστείτε αξιωματικοί. Θα βρεθείτε σ ‘ ένα χώρο όπου θα σας δοθούν οι δυνατότητες να αναπτύξετε ηγετικές ικανότητες, αν έχετε τα κατάλληλα προσόντα. Αυτό όμως θα πρέπει να το αποδείξετε και στους ανωτέρους σας και στους κατωτέρους σας.
-Οι στρατιώτες συχνά είναι αναγκασμένοι να ακολουθούν στη μάχη αξιωματικούς που δεν είναι ηγέτες. Στην περίπτωση αυτή, η δύναμη που τους οδηγεί δεν είναι ο ενθουσιασμός, αλλά η πειθαρχία.
Ξεκινούν πάντα με την αμφιβολία, το φόβο και το συνεχές ερώτημα: «Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα του;»
-Οι άνθρωποι αυτοί υπακούουν στις εντολές και τίποτε άλλο. Δεν έχουν καμία σχέση με τη λέξη αφοσίωση. Δεν ξέρουν τι σημαίνει έξαρση και ενθουσιασμός, αισθήματα απαραίτητα για να τους κάνουν να περιφρονήσουν τον προσωπικό τους κίνδυνο και να περιφρουρήσουν την ασφάλεια του ηγέτη τους. Δεν ξέρουν τίποτα. Τα πόδια τους τους οδηγούν μόνο γιατί το μυαλό και η εκπαίδευση τους υποχρεώνουν να προχωρήσουν. Το πνεύμα τους όμως δεν ακολουθεί.
-Στη φρουρά ή στο στρατόπεδο θα δοκιμαστεί συχνά η υπομονή σας και η καλή σας διάθεση. Αν σε τέτοιες περιπτώσεις χάνετε συχνά τον έλεγχό σας, δεν είστε κατάλληλος για ηγέτης, γιατί αυτοί που είναι οργισμένοι λένε και κάνουν πράγματα για τα οποία σχεδόν πάντοτε μετανιώνουν.
-Ένας φωνακλάς και αθυρόστομος αξιωματικός με ατημέλητη εμφάνιση είναι φυσικό να έχει στο λόχο του φωνακλάδες και αθυρόστομους στρατιώτες. Θυμηθείτε αυτό που σας λέω. Ο λόχος σας είναι ο καθρέφτης της προσωπικότητάς σας. Αν ο λόχος σας αποτελείται από διεφθαρμένους στρατιώτες, είναι γιατί εσείς είστε διεφθαρμένος αξιωματικός.
-Μάθετε να μη διογκώνετε και να μην υπερβάλλετε τα προβλήματά σας και να μειώνετε πάντα τη σημασία των δυσχερειών σας. Μ ‘ αυτόν τον τρόπο θα συμβάλετε σημαντικά στη δημιουργία ενός ομαδικού πνεύματος στο λόχο σας, η αξία του οποίου σε στιγμές πίεσης είναι ανεκτίμητη. Όταν αυτό το πνεύμα επικρατήσει στο λόχο σας, θα ανακαλύψετε κάποιο πρωί ότι οι όροι έχουν αντιστραφεί. Αντί εσείς να φροντίζετε και να επιβλέπετε τους άνδρες σας, χωρίς καμία προτροπή θα φροντίζουν αυτοί για εσάς. Θα διαπιστώσετε ότι η σκηνή σας είναι τέλεια στημένη, το κρεβάτι σας θα είναι στρωμένο με τα πιο καθαρά και τα πιο καλοσιδερωμένα σεντόνια. Μυστηριωδώς θα εμφανιστούν αυγά στο βραδινό σας, όταν κανένας άλλος δεν θα τα έχει. Θα δείτε ότι κάποιος περιποιείται το άλογό σας, ότι οι επιθυμίες σας έχουν προβλεφθεί και ότι ο κάθε άντρας του λόχου σας είναι στη θέση του.
Τότε, πραγματικά θα έχετε πετύχει.
-Η αμεροληψία είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό που διακρίνει τους πραγματικούς ηγέτες. Η συμπεριφορά σας πρέπει να είναι δίκαιη προς όλους. Δεν λέω η ίδια προς όλους, γιατί δεν μπορείτε να μεταχειρίζεστε όλους με τον ίδιο τρόπο. Αυτό θα σήμαινε ότι όλοι οι άνθρωποι είναι φτιαγμένοι από το ίδιο υλικό και ότι δεν υπάρχουν διαφορετικές ιδιότητες και διαφορετικοί χαρακτήρες ανθρώπων.
Μια τιμωρία που ο ένας την αντιμετωπίζει με ένα αδιάφορο σήκωμα των ώμων, μπορεί σ ‘ έναν άλλο να δημιουργήσει αγχώδες πρόβλημα. Ένας αξιωματικός που χρησιμοποιεί για ένα συγκεκριμένο σφάλμα πάντα την ίδια τυποποιημένη τιμωρία για όλους, είναι ή πολύ νωθρός ή πολύ ανόητος για να καταλάβει την προσωπικότητα των ανδρών του. Στην περίπτωση αυτή, η δικαιοσύνη του είναι πράγματι τυφλή.
-Χέρι με χέρι η δίκαιη τιμωρία συμβαδίζει με τη δίκαιη αναγνώριση. Όλοι περιφρονούν τον τσιγκούνη άνθρωπο.
-Όταν κάποιος από τους άνδρες σας κάνει μια δουλειά, η οποία αξίζει και δικαιούται ιδιαίτερη αναγνώριση, βεβαιωθείτε ότι θα την πάρει. Να κάνετε το παν για να του την εξασφαλίσετε. Μην προσπαθήσετε να την κρατήσετε για τον εαυτό σας. Μπορείτε βέβαια να το κάνετε, θα χάσετε όμως το σεβασμό και την αφοσίωση των ανδρών σας. Αργά ή γρήγορα, θα το μάθουν και οι υπόλοιποι αξιωματικοί συνάδελφοί σας και θα σας αποφεύγουν, γιατί θα σας αντιπαθούν.
-Δώστε στον υφιστάμενό σας αυτό που του αξίζει. Αυτός που συνέχεια παίρνει και ποτέ δεν δίνει, δεν θεωρείται ηγέτης. Θεωρείται παράσιτο.
-Αν ζητήσουν τη γνώμη σας για κάποιον με τον οποίο έχετε προσωπικές διαφορές, φροντίστε να φανείτε δίκαιος.
-Να θυμάστε πάντα ότι σκοπός σας είναι το γενικό καλό, όχι η ικανοποίηση μιας προσωπικής μνησικακίας.
-Ερευνήστε κι ανακαλύψτε τον εσωτερικό κόσμο των ανδρών σας. Ορισμένοι είναι εντελώς διαφορετικοί απ ‘ ό,τι δείχνουν. Μάθετε πώς λειτουργεί το μυαλό τους.
-Γνωρίστε τον Εαυτό σας.
-Γνωρίστε τους Άνδρες σας.
-Γνωρίστε τη Δουλειά σας.
-Ερευνήστε κι Ανακαλύψτε τον Εσωτερικό Κόσμο των Ανδρών σας. Ορισμένοι είναι εντελώς διαφορετικοί απ’ ότι δείχνουν. Μάθετε πώς Λειτουργεί το Μυαλό τους.
-Τέλος, αν στόχος σας είναι να γίνετε Ηγέτης, θα σας προέτρεπα αμέσως να μελετήσετε όσο μπορείτε τον παράγοντα «Άνθρωπος».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου