Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ defence-point: Προετοιμάζεται για το βράδυ της Πέμπτης η «Νυκτερινή Αστραπή»… (ΦΩΤΟ)

Με πολύ εντατικούς ρυθμούς, ημέρα και νύκτα, συνεχίζεται στην περιοχή ευθύνης της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού (ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ) «Έβρος» η προετοιμασία για την Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «Νυκτερινή Αστραπή» που πρόκειται να διεξαχθεί το βράδυ της Πέμπτης 28 Νοεμβρίου 2013, στο πεδίο ασκήσεων – βολών «Αετός» πλησίον της πόλης της Αλεξανδρούπολης.
Στην ΤΑΜΣ θα συμμετάσχουν μονάδες της XXIII Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (ΧΧΙΙΙ ΤΘΤ) «3ο Σύνταγμα Ιππικού – Δορύλαιο» που ως γνωστόν είναι εξοπλισμένη με άρματα μάχης Leopard 2HEL αλλά και μονάδες άλλων σχηματισμών της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες το σενάριο της ΤΑΜΣ περιλαμβάνει την υπέρβαση φίλιων τμημάτων (εξ ορισμού μία δύσκολη διαδικασία πόσο μάλλον όταν εκτελείται νύκτα) και την εκτέλεση αντεπίθεσης από ενισχυμένο συγκρότημα ίλης.
Κύριο χαρακτηριστικό της ΤΑΜΣ «Νυκτερινή Αστραπή» είναι ότι πρόκειται να διεξαχθεί ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΗ ΝΥΚΤΑ με ταυτόχρονη συμμετοχή επιθετικών και μεταφορικών ελικοπτέρων (που θα πραγματοποιήσουν αεροκίνηση φίλιων τμημάτων αλλά και προσβολή επίγειων στόχων) αλλά και μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας που επίσης θα προσβάλλουν επίγειους στόχους.


Είναι αυτονόητο, ότι η διεξαγωγή της ΤΑΜΣ τη νύκτα αποτελεί διαδικασία πολύ υψηλής δυσκολίας καθώς κατά τη διάρκεια της θα εκπέμπονται πραγματικά πυρά από πληθώρα χερσαίων οπλικών συστημάτων (άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα, αυτοκινούμενα πυροβόλα, όλμους αντιαρματικά μέσα και άλλα βαρέα όπλα πεζικού) αλλά και από επιθετικά ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη.
Οι απαιτήσεις συντονισμού και συγχρονισμού των πυρών είναι πολύ υψηλές και χωρίς υπερβολή μπορούμε να ισχυριστούμε ότι όχι μόνο τα ασκούμενα τμήματα και μονάδες αλλά και το σύστημα διοίκησης και ελέγχου θα δοκιμαστούν στο έπακρο. Για αυτό ακριβώς τον λόγο λίγα 24ωρα πριν την ΤΑΜΣ διεξάγονται προασκήσεις για τη συστηματική δοκιμή και εφαρμογή των τακτικών και διαδικασιών που απαιτούνται.
Ίσως είναι η πρώτη φορά στα χρονικά, που μία ΤΑΜΣ με όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, διεξάγεται αποκλειστικά και μόνο τη νύκτα.
Το γεγονός αυτό από μόνο του αποτελεί απόδειξη του πολύ υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και επιχειρησιακής δεξιότητας των δυνάμεων που θα συμμετέχουν. Φυσικά αποτελεί και έμπρακτη απόδειξη της κατεύθυνσης προς την οποία επικεντρώνεται η επιχειρησιακή εκπαίδευση τόσο του ΓΕΣ (η πρόσφατη ΤΑΜΣ «Νικηφόρος 2013» που διεξήχθη στη Σαμοθράκη αποδεικνύεται ότι αποτελούσε μία «πρόγευση» των όσων θα ακολουθούσαν) όσο και των λοιπών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων όχι μόνο σε επίπεδο Κλάδου αλλά, και το κυριότερο, διακλαδικά (επίπεδο ΓΕΕΘΑ).
Η δυνατότητα εκτέλεσης υψηλής έντασης και πυκνότητας διακλαδικών επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της νύκτας αποτελούν για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προαπαιτούμενο για την κυριαρχία στο θέατρο επιχειρήσεων.
Στις φωτογραφίες δίνεται μία «πρόγευση» του τι θα επακολουθήσει την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου