Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Οι Αρμένιοι ζητάνε από τον Νταβούτογλου να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο γενοκτονίας!!! Η ΑΘΗΝΑ ΚΟΙΜΑΤΑΙ

Μια μεγάλη «κατραπακιά» δέχτηκε ο περίφημος και πασίγνωστος διεθνώς Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, τις παραμονές της επίσκεψης του στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, Ερεβάν, (πρώτη επίσκεψη Τούρκου υπουργού εξωτερικών στην Αρμενία ), στα πλαίσια της συνάντησης Συνεργασίας των χωρών της Μαύρης Θάλασσας.
Οι Αρμένιοι  καταφανώς εξοργισμένοι με τον Νταβούτογλου εξ’ αιτίας πρόσφατων δηλώσεων του να εκκενώσουν το Ναγκόρνο Καραμπάγ, ζήτησαν ανοιχτά  από τον Νταβούτογλου κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στο Ερεβάν να… καταθέσει στεφάνι στο μεγάλο μνημείο των θυμάτων της αρμενικής γενοκτονίας που βρίσκεται στην αρμενική πρωτεύουσα.
Το μνημείο αυτό κάθε χρόνο συγκεντρώνει εκατοντάδες χιλιάδες Αρμένιους από όλο τον κόσμο για να τιμήσουν την μεγάλη αυτή γενοκτονία των αρχών του εικοστού αιώνα από τους Οθωμανούς και τους Τούρκους. Αλλά οι Αρμένιοι δεν αρκέστηκαν μόνο σε αυτή την πρόσκληση-πρόκληση προς τον Νταβούτογλου. 

Παράλληλα κάλεσαν ανοιχτά τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας να αναγνωρίσει επίσημα την γενοκτονία, να σταματήσει να εφαρμόζει η Τουρκία εμπάργκο κατά της Αρμενίας και το συντομότερο να ανοίξει τα τουρκοαρμενικά σύνορα που είναι κλειστά από την δεκαετία του ενενήντα. Τα σύνορα αυτά είχαν κλείσει από την Τουρκία  όταν είχε ανακηρυχτεί η ανεξαρτησία της Αρμενίας και στη συνέχεια είχε ακολουθήσει ο πόλεμος μεταξύ Αρμενίας και της συμμάχου της Τουρκίας, το Αζερμπαϊτζάν, για το αρμενικό θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάγ.
Όπως αναφέρεται και στα τουρκικέ ΜΜΕ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, πρόκειται να επισκεφτεί επίσημα το Ερεβάν στις 14 Δεκεμβρίου στα πλαίσια της συνάντησης της Οικονομικής Συνεργασίας των χωρών της Μαύρης Θάλασσας.
Ο Νταβούτογλου σε δηλώσεις που έκανε στην Άγκυρα αυτές τις μέρες εν όψει αυτής της ιστορικής, όπως χαρακτηρίστηκε επίσκεψης, κάλεσε τους Αρμένιους να προχωρήσουν σε ένα βήμα για την εκκένωση των εδαφών του Ναγκόρνο Καραμπάγ τα οποία είχαν καταλάβει οι Αρμένιοι μετά τον πόλεμο Αρμενίας Αζερμπαϊτζάν για να απελευθερώσουν τους Αρμένιους που κατοικούν στην περιοχή και σφαγιάζονταν από του Αζερμπαϊτζανούς.  Αυτό ήταν και το «φυτίλι» που άναψε τους Αρμένιους κατά του Νταβούτογλου και εξοργισμένοι του ζήτησαν ανοιχτά να «προσκυνήσει» στο μνημείο της γενοκτονίας τους.
Να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο του 2009 και μετά από την ασφυκτική πίεση των ΗΠΑ, (από την γνωστή μας Χίλαρυ Κλιντον), η Αρμενία είχε υποχωρήσει και ο τότε υπουργός Εξωτερικών της, Εντουαρντ Ναλμπαντιάν, συναντήθηκε με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στην Ζυρίχη. Εκεί υπογράφτηκε ένα πρωτόκολλο για την εξομάλυνση των σχέσεων των δυο χωρών που είναι εδώ και χρόνια παγωμένες εξ αιτίας της άρνησης της Τουρκίας να αναγνωρίσει την αρμενική γενοκτονία. Το πρωτόκολλο αυτό όμως προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Αρμενία και πολύ μεγαλύτερες στην αρμενική διασπορά που πρωτοστατεί στην διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας. Αποτέλεσμα των αντιδράσεων αυτών ήταν να αδρανοποιηθεί και να μην γίνει κανένα βήμα προς την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων.
Τώρα και με την ευκαιρία της επίσκεψης του Νταβούτογλου στο Ερεβάν, η μικρή Αρμενία δίνει ακόμα ένα μάθημα προς την τουρκική πλευρά αιτώντας από τον ίδιο τον Νταβούτογλου να προσέλθει και να τιμήσει τα θύματα της μεγάλης αρμένικης γενοκτονίας καταθέτοντας στεφάνι στο μνημείο της αρμενικής πρωτεύουσας. «Κόκαλο» ο Νταβούτογλου!
Αλήθεια μπορούμε και εμείς να ζητήσουμε κατά το αρμενικό παράδειγμα όταν θα έρθει ο Νταβούτογλου στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον κ Βενιζέλο, ακριβώς μια μέρα πριν πάει στο Ερεβάν,  να… καταθέσει στεφάνι στο μνημείο της ποντιακής γενοκτονίας.  Μπορείτε να φανταστείτε ένα τέτοιο αίτημα από μια μνημονιακή και ξενόδουλη κυβέρνηση που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι το πως θα ξεπουλήσει όλα τα εθνικά μας θέματα;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου