Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Γαρίφαλα Τουρκίας «ανθίζουν»............ τη νύχτα!!!!


Με εισαγόμενα από την Τουρκία γαρίφαλα «αναστενάζουν» οι νυχτερινές πίστες στην Ελλάδα. Παρά τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, κάθε εβδομάδα τουλάχιστον μία νταλίκα που μεταφέρει 500.000 λουλούδια ξεκινά από την Κωνσταντινούπολη, περνά τα σύνορα στον Εβρο και φτάνει στη Θεσσαλονίκη, για να τροφοδοτήσει νυχτερινά κέντρα, αλλά και γραφεία τελετών της βόρειας Ελλάδας. Το θέμα προκαλεί την αντίδραση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμου.
«Τα γαρίφαλα που ρίχνονται στις πίστες για χάρη γνωστών τραγουδιστών, όπως ο Αντώνης Ρέμμος ή ο Βασίλης Καρράς, και κάποιες φορές σχηματίζουν λόφους τα προμηθευόμαστε είτε από την Τουρκία είτε από την Κρήτη» εξηγεί στη «δημοκρατία» έμπορος λουλουδιών από τη Θεσσαλονίκη. Τονίζει ότι οι Τούρκοι έχουν κατασκευάσει τεράστια θερμοκήπια και καλλιεργούν συστηματικά γαρίφαλα, τα οποία και εξάγουν. Οι Ελληνες θεωρούνται ιδιαίτερα καλοί πελάτες. Μάλιστα, πριν από την κρίση εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ έβγαιναν από τη χώρα και κατέληγαν στις τσέπες Τούρκων επιχειρηματιών.
«Αυτή η εικόνα εξαιτίας της κρίσης άλλαξε. Οι εισαγωγές λουλουδιών έχουν μειωθεί κατά 85%» σημειώνει στη «δημοκρατία» ο έμπορος και προσθέτει ότι σήμερα μία νταλίκα μεταφέρει κάθε εβδομάδα περίπου 500.000 λουλούδια, ενώ παλιότερα οι εισαγωγές γίνονταν ακόμη και από πέντε νταλίκες.

«Αυτοί που πριν από πέντε χρόνια πετούσαν δεκάδες πανέρια με λουλούδια στα μπουζούκια, σήμερα δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Στις πίστες της Θεσσαλονίκης πλέον μόνο τρεις ή τέσσερις άνθρωποι αγοράζουν γαρίφαλα σε μεγάλες ποσότητες» συμπληρώνει.
Για να αγοράσει κάποιος ένα πανέρι με γαρίφαλα θα πρέπει να πληρώσει 5 με 6 ευρώ. «Η τιμή δεν έχει πέσει λόγω της κρίσης. Εχουν μειωθεί όμως οι πελάτες» σημειώνει ο έμπορος λουλουδιών και συμπληρώνει ότι μεγάλο μέρος των λουλουδιών καταλήγει στα γραφεία τελετών για την κατασκευή στεφανιών.
«Πρόκληση»

Οι εισαγωγές γαριφάλων από την Τουρκία προκαλούν την έντονη αντίδραση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμου, ο οποίος στο κήρυγμά του τόνισε: «Ορισμένοι γλεντούν στα νυχτερινά κέντρα και ρίχνουν γαρίφαλα. Τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς 20 νταλίκες πέρασαν τα σύνορα με την Τουρκία και μετέφεραν λουλούδια για να τα αγοράσουν οι Ελληνες, άλλοι για να δείξουν ότι έχουν λεφτά κι άλλοι για να ρίξουν στα κέντρα». Ο μητροπολίτης συμπλήρωσε με νόημα ότι «αυτό αποτελεί συντριβή, είναι πρόκληση έναντι του Θεού».
Ο κ. Ανθιμος αναφέρθηκε και στις τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικής. Αναρωτήθηκε για ποιον λόγο προβάλλονται στην τηλεόραση την ώρα που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν καν να φάνε ψωμί και τυρί.

 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Θάνος Χερχελετζής

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου