Ομόνοια, τέλη δεκαετίας  1970.  Ένα κλεφτρόνι βούτηξε το πορτοφόλι ηλικιωμένου  και άρχισε να τρέχει  προς την Δώρου. Εκείνη την ώρα περιπολούσε το ιστορικό  «Μικτό»  της ΕΣΑ με το τζιπ  Willys , τον στρατονόμο , τον αερονόμο , τον ναυτονόμο κα έναν  αστυφύλακα. 
Ο  στρατονόμος σταματά απότομα το  όχημα και κατεβαίνει  κάτω μαζί με τον αστυνομικό. Ο ένας  βγάζει την δερμάτινη λευκή τελαμώνα και αρχίζει να τη χτυπάει στα  χέρια του ενώ το  όργανο της  Αστυνομίας Πόλεων χτυπά τα «ποτηράτα» τακούνια των  μαύρων γυαλιστερών παπουτσιών και παράλληλα τινάζει δυνατά τα άκρα του σακακιού του. 
Ο  κλέφτης  μαρμαρώνει. Ξέρει ότι αν  προσπαθήσει να διαφύγει θα τις αρπάξει γερά  μπροστά στον  κόσμο και στην  «ψειρού» του 4ου  ΑΤ της Σωκράτους.  Ο στρατονόμος τον πλησιάζει  με βλέμμα  βλοσυρό και  ο  αστυφύλακας  του παίρνει το πορτοφόλι που είχε κλέψει. 
Καλεί τον ηλικιωμένο και ρίχνει  δύο σκαμπίλια  (μπαμ – μπαμ) στο κλεφτρόνι. 
Τα χρόνια περνούν, το  «Μικτό» χάνεται  στο  όνομα της … δημοκρατίας  ενώ σήμερα ο υπουργός  Άμυνας ανακοίνωσε την κατάργηση της Στρατονομίας και την αντικατάσταση της από άλλο σώμα ασφαλείας....
Δ.ΓΙΑΝΝ.