Τρίτη, 2 Ιουνίου 2015

Στο Κοντομαρί Χανίων διαπράχτηκε η πρώτη μαζική εκτέλεση αμάχων στην κατεχόμενη Ευρώπη.

H XAΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ


Φωτογραφίες: Γερμανικό Ομοσπονδιακό Αρχείο

Την επόμενη μέρα μετά την τελική επικράτηση των δυνάμεων του Άξονα στη Μάχη της Κρήτης, οι στρατιώτες της ναζιστικής Γερμανίας προχωρούν, για αντίποινα στην πρωτοφανή αντίσταση που αντιμετώπισαν από τις δυνάμεις Ελλήνων και Συμμάχων, στην εκτέλεση όλων των ανδρών του χωριού Κοντομαρί Χανίων.

Η Μάχη της Κρήτης υπήρξε ανελέητη και καταστροφική για τους Γερμανούς, οι οποίοι είχαν βαριές απώλειες, με σημαντικότερη συνέπεια την αχρήστευση ενός σημαντικού όπλου της ναζιστικής πολεμικής μηχανής: τους αλεξιπτωτιστές, οι οποίοι αν και είχαν παίξει καθοριστικό ρόλο στην ναζιστική επιτυχία στην ευρωπαϊκή ήπειρο, στη μάχη της Κρήτης είχαν τέτοιες απώλειες που πλέον δεν ξαναχρησιμοποιήθηκε σε τέτοιο βαθμό μέχρι το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. 
Οι Γερμανοί αποφάσισαν σκληρά αντίποινα στον τοπικό πληθυσμό και από την επομένη της λήξης της μάχης, επιδόθηκαν στην φρικιαστική εκδίκησή τους.

Την επομένη της ήττας των Ελλήνων και Συμμάχων, μια μονάδα αλεξιπτωτιστών υπό τον υπολοχαγό Horst Trebes, ως αντίποινα κατά του λαού που προέβαλλε λυσσαλέα αντίσταση με αποτέλεσμα οι Γερμανοί, αν και νικητές να έχουν περισσότερες απώλειες από τους ηττημένους, εισέβαλλαν στο χωριό Κοντομαρί.

Μετά το τέλος του Πολέμου ειπώθηκε πως την εντολή για τη σφαγή έδωσε ο στρατηγός Kurt Student ο οποίος αποκάλυψε στη δίκη της Νυρεμβέργης ότι διατάχθηκε από τον ίδιο τον Hermann Göring, τον επικεφαλής της γερμανικής αεροπορίας.


Οι ναζιστικές δυνάμεις συγκέντρωσαν όλους τους κατοίκους, συνέλαβαν 25 άνδρες, ηλικίας από 18 έως 50 ετών και τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ, αφήνοντας να ζήσουν μονάχα οι ηλικιωμένοι. Την επόμενη μέρα, οι ναζιστικές δυνάμεις προχώρησαν σε ακόμα ένα έγκλημα πολέμου: το Ολοκαύτωμα της Καντάνου. Οι Γερμανοί εκτέλεσαν τους περίπου 180 κατοίκους του χωριού, έσφαξαν ακόμα και τα ζώα τους ενώ πυρπόλησαν όλα τα σπίτια.

Το έγκλημα πολέμου στο Κοντομάρι κατέγραψε με το φωτογραφικό φακό του ο Γερμανός υπολοχαγός Franz-Peter Weixler, ο οποίος υπηρετούσε ως ανταποκριτής προπαγάνδας για τη Wehrmacht – αργότερα το ίδιο έτος απομακρύνθηκε από τη θέση του για «πολιτικούς λόγους» και μάλιστα κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία, λόγω διαρροής των συγκεκριμένων φωτογραφιών.
Ο επικεφαλής της μονάδας των εκτελεστών – αλεξιπτωτιστών Horst Trebes τιμήθηκε με τον Σταυρό του Ιππότη του ναζιστικού καθεστώτος για την επιχείρηση στην Κρήτη.
Σκοτώθηκε το 1944 σε πολεμική επιχείρηση στη Νορμανδία. Η Ελλάδα, μετά το τέλος του πολέμου ζήτησε από τη Βρετανία την έκδοση του στρατηγού Kurt Student, αλλά εισέπραξε άρνηση.

Ο Student δικάστηκε από τους Βρετανούς για κακομεταχείριση
κρατουμένων και δολοφονία αιχμαλώτων στην Κρήτη και κρίθηκε ένοχος για 3 από τις 8 κατηγορίες. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5 ετών αλλά απελευθερώθηκε το 1948 για «ιατρικούς λόγους».  
Δεν δικάστηκε ποτέ για εγκλήματα κατά αμάχων.


Βρωμογερμανοί, φάγατε τα μούτρα σας στην γραμμή Μεταξά από 1000 φορές λιγότερους Έλληνες. Φάγατε τα μούτρα σας στην μάχη της Κρήτης, και για όλα αυτά, σα λυσσασμένα σκυλιά, αποφασίσατε να πάρετε εκδίκηση από τους αμάχους

Δεν είστε άξιοι να λέγεστε άνθρωποι. Πρωτίστως γιατί είσαστε δειλοί.

Βρεθήκατε αντιμέτωποι με ανώτερους ανθρώπους, και μπροστά σ' αυτήν την σύγκριση, τρομάξατε, και κρίνατε οτι θα ήταν ευκολότερο να τους σκοτώσετε, από το να προσπαθήσετε να τους μοιάσετε.

Και έχετε το θράσος σήμερα, να κάνετε κριτική σε εμάς, για τα δημοσιονομικά μας. Βρε δε πάτε στο διάολο!
Εις το όνομα των νεκρών ελλήνων από τις άνανδρες εκτελέσεις που διέπραξε η αγέλη σκύλων που αποκαλείτε γερμανικό στρατό, σας καταδικάζω εις την αιώνια χλέβη, εύχομαι το εθνικό όνομά σας να συνοδεύεται πάντα από αηδία, αποστροφή, και να αποτελλείτε πάντα το παράδειγμα της απόλυτης κτηνωδίας στην συνείδηση του ανθρώπινου γένους.
Αυτά τα εύχομαι ως άνθρωπος. Αλλά δεν φτάνει αυτό. Ως Έλλην, σας έχω καταδικάσει να υποστείτε την εκδίκησή μου. Κι έρχεται, νωρίτερα απ' ότι νομίζετε.
Λερώνετε την γή που πατάτε. Αυτοκτονήστε να ξεβρωμίσει ο τόπος. Το τελευταίο έντιμο που έχετε να κάνετε, πριν σας εκδικηθώ.
kokinimilia
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ PDF ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ.

kontomari_chanion_1941.pdf
Download File

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου