Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

«Αφύπνιση» των Ενόπλων Δυνάμεων για τους κινδύνους του διαδικτύου!


Για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο αλλά και για τους τρόπους ασφαλούς πλοήγησης ενημερώθηκε η στρατιωτική ηγεσία, σε διεπιστημονική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας.


Στη διάρκεια της εκδήλωσης, το συντονισμό της οποίας είχε αναλάβει ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης, παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων τα ευρήματα έρευνας, σχετικά με την ασφαλή πλοήγηση και κοινωνική δικτύωση στον Ελληνικό Στρατό.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 7% των συμμετεχόντων παρουσιάζει τάσεις εθισμού στο διαδίκτυο, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό έχει δεχθεί κακόβουλη συμπεριφορά μέσω των κοινωνικών δικτύων.
Παράλληλα, εντοπίστηκε ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των ωρών χρήσης Διαδικτύου εκτός υπηρεσίας, ενώ κάποιοι από τους συμμετέχοντες παρουσίασαν σειρά συμπτωμάτων όπως αυτά της ψυχαναγκαστικής συμπεριφοράς, του άγχους και της γενικής ψυχοπαθολογίας.
Αξιοσημείωτο είναι δε ότι τα συμπτώματα της ψυχοπαθολογίας, στα οποία αναφέρθηκε εκτενώς ο ψυχίατρος Γεώργιος Φλώρος, συμπεριλαμβάνουν επίσκεψη σελίδων με πορνογραφικό υλικό, διαδικτυακό τζόγο, διαδικτυακά παιχνίδια και την τυχαία περιήγηση χωρίς συγκεκριμένο σκοπό.
Σύμφωνα με τα όσα περιέγραψε ο υπεύθυνος σχεδιασμού και συντονισμού της έρευνας Δρ. Κώστας Σιώμος, η υπερενασχόληση με εφαρμογές διαδικτυακού τζόγου καταλήγει σε χρηματικές απώλειες που επιφέρουν απελπισία στον ασθενή και τον καθιστούν ευάλωτο σε απόπειρες εκμετάλλευσης, ενώ ανάλογο μπορεί να είναι και το αποτέλεσμα διαδικτυακής θυματοποίησης με δέλεαρ το διαδικτυακό σεξ.
Ταυτόχρονα, η διαρκής και λανθασμένη ενασχόληση με το internet και τα κοινωνικά δίκτυα, μπορεί να οδηγήσει σε διαρροή ευαίσθητων πληροφοριών επικείμενων στρατιωτικών δράσεων από το εμπλεκόμενο προσωπικό σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. 
Άλλωστε, ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης, αναφέρθηκε σε δεκάδες περιστατικά, όπου στρατεύσιμοι επικοινωνούσαν με άλλους χρήστες, σχετικά με την δράση των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω Facebook αλλά και άλλων κοινωνικών δικτύων.
Κάτι τέτοιο, όπως επεσήμαναν οι ειδικοί, δεν προκαλεί έκπληξη καθώς μόλις ένα μικρό ποσοστό στο στράτευμα αναφέρει σχετική εκπαίδευση στη χρήση του διαδικτύου με εξειδικευμένα επιμορφωτικά σεμινάρια.
Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και κανόνες προστασίας στο διαδίκτυο
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εκτός των δεκάδων ημερίδων ενημέρωσης που έχει διοργανώσει, με επίκεντρο κυρίως τα παιδιά και τους νέους, έχει να επιδείξει πλήθος επιτυχών παρεμβάσεων στα κυκλώματα διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας, στον εντοπισμό και την εξάρθρωση κυκλωμάτων ηλεκτρονικής απάτης, καθώς και στην αποτροπή αυτοκτονιών.
Όπως έχει επισημάνει ο κ. Σφακιανάκης με τη σωστή χρήση το διαδίκτυο, σε ποσοστό 98%, αποτελεί ένα παράθυρο σε έναν θαυμαστό κόσμο για όλους, παρέχοντας γνώση, εκπαίδευση, πληροφορίες, επικοινωνία, ενημέρωση, ψυχαγωγία και διασκέδαση.
Αρκεί μόνο να τηρούνται κάποιοι κανόνες προστασίας για είναι «ασφαλές» το ταξίδι στο διαδίκτυο.
Αυτοί είναι οι εξής:
• Ενημερωθείτε για το τι είναι το διαδίκτυο, πώς δουλεύει, ποια είναι τα όριά του.
• Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός και γι' αυτό ειδικά στον αχανή κόσμο του διαδικτύου ο μόνος τρόπος προστασίας είναι η γνώση των βασικών κανόνων του
• Οφείλουμε να προσέχουμε το τι γράφουμε και παράλληλα να έχουμε πάντα κατά νου πως ό,τι διαβάζουμε δεν είναι απαραίτητα αληθινό.
• Επίσης, στα κοινωνικά δίκτυα, καλό είναι να μη βάζουμε στοιχεία που μας αφορούν.
• Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τίποτα δεν σβήνεται στο Διαδίκτυο και μπορεί κάποιος να κρατάει «κρυφό memo», που θα επαναφέρει με την ευκαιρία που περιμένει.
• Μια βασική συμβουλή είναι να μη δημοσιεύουμε ποτέ προσωπικές πληροφορίες, φωτογραφίες δικές μας ή των παιδιών μας, τηλέφωνά μας.
• Γενικά ό,τι δεν θέλουμε να διαρρεύσει, καλό είναι να μην το «ανεβάζουμε» στο Facebook και το διαδίκτυο.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου