Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Μυστήριο για την ΕΛ.ΑΣ. οι έξι άφαντοι αλβανοί δραπέτες των Τρικάλων

 Ποιους καταδιώκουν, ποιοι πήγαν πιθανώς στην Αλβανία και οι «ξεχασμένοι»

Δύο δραπέτες έχουν «χαθεί» στη δυτική Ελλάδα, δύο πιθανόν έχουν επιστρέψει στην Αλβανία και άλλοι δύο έχουν χαθεί από προσώπου γης. Αυτό το μάλλον απογοητευτικό αποτέλεσμα προέρχεται από τις αριθμητικές πράξεις και τις εκτιμήσεις των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. που συμμετέχουν στην καταδίωξη των αλβανών δραπετών από τις φυλακές Τρικάλων.

Μετά τον θάνατο ενός εξ αυτών, του 27χρονου Λίκα Έντισον, και του θείου του στη συμπλοκή με άνδρες των ΕΚΑΜ την Τρίτη το βράδυ στην περιοχή Κόνισκα Αιτωλοακαρνανίας, η ΕΛ.ΑΣ. έχει πλέον διαμορφώσει σαφή εικόνα για το τι συμβαίνει με τους υπόλοιπους δραπέτες. Παρά τη γιγάντια αστυνομική επιχείρηση στις περιοχές της Βοιωτίας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Φωκίδας, από τους οκτώ συνολικά δραπέτες των φυλακών Τρικάλων -η απόδραση έγινε τον περασμένο Μάρτιο- οι έξι παραμένουν άφαντοι και μάλιστα οι τέσσερις από αυτούς φέρεται να βρίσκονται εκτός του κλοιού των αστυνομικών στη δυτική Ελλάδα.

Σύμφωνα λοιπόν με τα νεότερα στοιχεία, σε πρώτη φάση είχαν χαθεί από προσώπου γης οκτώ δραπέτες, από τους οποίους ο 38χρονος Ερμάλ Λίταρ συνελήφθη προ τριμήνου στο Περιστέρι και ο 27χρονος Λίκα Έντισον έπεσε νεκρός. Ο θείος του που σκοτώθηκε στην ίδια συμπλοκή είχε παραβιάσει άδεια το 2006 από τις φυλακές της Λάρισας, είχε συμμετάσχει σε ληστείες στη Βοιωτία και στην Αράχοβα, είχε συνεργασθεί παλιότερα και με άλλους από τους δραπέτες των Τρικάλων και ήταν από αυτούς που οργάνωσαν την αιματηρή επιδρομή για την απελευθέρωση του συγγενούς του και πρώην συνεργών του.

Από εκεί και πέρα δύο από τους έξι εναπομείναντες δραπέτες, ο 35χρονος επικίνδυνος κακοποιός Μάριο Κόλα που ευθύνεται για τον θάνατο της 25χρονης στα Ίσθμια και του 38χρονου αστυνομικού στη Λιβαδειά και ο 27χρονος Ιλίρ Κούπα, είναι αυτοί που έχουν διαφύγει μαζί με κάποιον άλλο αλβανό συνεργό τους σε ορεινή περιοχή στα όρια των νομών Αιτωλοακαρνανίας και Φωκίδας και καταδιώκονται απο την ΕΛ.ΑΣ. Το «τρίο» αυτό φέρεται να είχε αποσπασθεί από τον Λίκα Έντισον και τον συγγενή του προ πολλών ημερών και δεν αποκλείεται να έχουν διαπεράσει τον κλοιό των αστυνομικών.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν χάσει όμως ένα άλλο επικίνδυνο «δίδυμο» δραπετών από τις φυλακές των Τρικάλων: τον 41χρονο Μουρατάι Μουρατάζ Αντμίρ, ο οποίος μαζί με τον 25χρονο Κόλα Κλεμέντ συμμετείχαν σε «συμμορία με Καλάσνικοφ» που εξαρθρώθηκε τον Ιανουάριο του 2013 από την Ασφάλεια Αττικής. Είχαν διαπράξει εννέα ληστείες σε τράπεζες αφαιρώντας πάνω από 2 εκατ. ευρώ, ενώ έκλεβαν κατοικίες και οχήματα. Ο Μουρατάζ είχε διαφύγει προ διμήνου από αστυνομική επιχείρηση στο Περιστέρι ύστερα από απόπειρα ληστείας σε σουπερμάρκετ όπου συνελήφθη ο 38χρονος συνεργός του Λίταρ Ερμάλ. Ο Μουρατάζ και ο Κλεμέντ συμμετείχαν προ ενός μηνός σε ληστεία στην Εθνική Τράπεζα της Λάρισας με λεία άνω του 1 εκατ. ευρώ και έχουν υπάρξει πληροφορίες ότι ίσως είχαν διαφύγει στην Αλβανία, έχοντας πλέον στα χέρια τους ένα σημαντικό οικονομικό «απόθεμα». Συμπερασματικά, οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν οι Μουρατάζ και Κλεμέντ να μην υπήρξαν ποτέ στόχος στην «καταδίωξη» της Ναυπακτίας. Σημειώνεται ότι στη ληστεία στη Λάρισα έχει προκύψει η εμπλοκή και άλλου αλβανού κακοποιού κατηγορούμενου για κλοπές και διακίνηση ναρκωτικών ο οποίος παραμένει άγνωστο πού βρίσκεται.

Υπάρχουν δύο ακόμη από τους δραπέτες των Τρικάλων των οποίων τα ίχνη έχουν εξαφανισθεί από την αρχή και δεν έχει οργανωθεί καμιά μεγάλη επιχείρηση για τη σύλληψή τους. Όμως οι «ξεχασμένοι» δραπέτες θεωρούνται ακόμη πιο επικίνδυνοι. Πρόκειται για τον 27χρονο Λούλι Φλολάντ που κατηγορήθηκε ως αρχηγός συμμορίας η οποία την περίοδο 2009-2011 είχε διαπράξει συνολικά 38 ληστείες σε σπίτια ηλικιωμένων σε Λάρισα και Βόλο, σε τρεις από τις οποίες διεπράχθη και ανθρωποκτονία. Η συνολική λεία ήταν μετρητά 45.000 ευρώ και χρυσαφικά αξίας 560.000 ευρώ. Ο Φλολάντ έχει καταδικασθεί σε ποινή κάθειρξης τρεις φορές σε ισόβια κι επιπρόσθετη ποινή 141 χρόνων.

Ο άλλος «ξεχασμένος» δραπέτης είναι ο 31χρονος σερβιτόρος Σούλαχ Φάτος που διέμενε κυρίως στην Κέρκυρα. Εξέτιε ποινή πολυετούς κάθειρξης ως αρχηγός συμμορίας που προχώρησε σε 27 ληστείες στο νησί των Φαιάκων, στην Ηγουμενίτσα και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. Μάλιστα η ίδια συμμορία είχε κατηγορηθεί ότι έκλεβε λουόμενους στην περιοχή της Πάργας. Ο Φάτος είχε συλληφθεί έπειτα από πολυετείς έρευνες αστυνομικών της Ασφάλειας Ηγουμενίτσας οι οποίοι μιλούν για έναν «κακοποιό-φάντασμα που ξέφευγε πάντα από τους αστυνομικούς κλοιούς».
 το βημα
Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου