Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2013

Ελληνικά μαχητικά α/φη F-16 Block 50 στη Νορβηγία για την νατοική άσκηση «Brilliant Arrow 2013»!

Παρά την οικονομική κρίση, τα ελληνικά φτερά κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε συμμαχικές χώρες όπου πάντα διακρίνονται, στέλνοντας ξεκάθαρο το μήνυμα της αποτροπής προς όσους θεωρούν ότι έχουν το περιθώριο να απειλούν με χρήση βίας προς επίτευξη πολιτικών στόχων…

Μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας θα συμμετάσχουν στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Brilliant Arrow 2013» («Λαμπρό Βέλος») που πρόκειται να διεξαχθεί προς το τέλος του επόμενου μήνα στη Νορβηγία. 

Συγκεκριμένα τέσσερα μαχητικά F-16 Block 50 της 341 Μοίρας της 111 Πτέρυγας Μάχης που εδρεύει στην αεροπορική βάση της Νέας Αγχιάλου θα μετασταθμεύσουν στην αεροπορική βάση Orland στην κεντρική Νορβηγία, απ’ όπου και θα επιχειρούν για τη διάρκεια της άσκησης.
Η «Brilliant Arrow 2013» θα διεξαχθεί από 23 Αυγούστου μέχρι 6 Σεπτεμβρίου 2013 από το Headquarters Allied Air Command (HQ AIRCOM) που, όπως είναι γνωστό, εδρεύει στην αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία.

Στις ασκήσεις του τύπου, που μετέχουν πολλές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, μεταξύ των άλλων διακριβώνεται η διαλειτουργικότητα και επιχειρησιακή ικανότητα των αεροπορικών δυνάμεων που διατίθεται στις δυνάμεις ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NATO Response Force). Γενικά οι ασκήσεις ««Brilliant Arrow» είναι σχεδιασμένες ώστε να παρέχουν δυνατότητες απαιτητικής και υψηλού ρεαλισμού εκπαίδευσης στις συμμετέχουσες δυνάμεις στη βάση ενός σεναρίου που αφορά τη διεξαγωγή επιχειρήσεων αντιμετώπισης κρίσεων (Crisis Response Operations).

Προφανώς η συμμετοχή των ελληνικών μαχητικών σηματοδοτεί την ενεργό συμμετοχή της χώρας στο πλαίσιο της Συμμαχίας (όμως δυστυχώς η χώρα ουδέποτε επέτυχε να «εξαργυρώσει» στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ αλλά και γενικότερα πολυεθνικών σχηματισμών το μέγεθος, τις επιχειρησιακές δυνατότητες και το υψηλό εκπαίδευσης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων), αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μία σημαντική ευκαιρία συνεκπαίδευσης με άλλες προηγμένες αεροπορικές δυνάμεις.
Όπως και σε άλλες πάρα πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν τα ελληνικά φτερά θα αποδείξουν ότι παρά την οικονομική κρίση συνεχίζουν να είναι οι κυρίαρχοι των αιθέρων!
πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου