Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Κωδικές ονομασίες Powell και Klondyke: Η NSA παρακολουθούσε και τις ελληνικές πρεσβείες σε Ουάσιγκτον και ΟΗΕ



Νέα απόρρητα εθνικά έγγραφα διέρρευσαν από τον Edward Snowden για τις κατασκοπευτικές ενέργειες της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών.
Σε ένα έγγραφο απαριθμούνται 38 πρεσβείες και χαρακτηρίζονται στόχοι και περιέχονται πληροφορίες για τις μεθόδους παρακολούθησης που χρησιμοποιούνται για κάθε στόχο (από κοριούς στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό επικοινωνιών μέχρι και εξειδικευμένες κεραίες).
Μαζί με τις ευαίσθητες χώρες της Μέσης Ανατολής, στη λίστα των στόχων, σύμφωνα με τη Guardian, περιλαμβάνονται και οι πρεσβείες της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας, καθώς και μια σειρά από άλλους αμερικανικούς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων της Ιαπωνίας, του Μεξικό, της Νότιας Κορέας, της Ινδίας και της Τουρκίας.
Στη λίστα του Σεπτεμβρίου 2010 δεν αναφέρει το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία ή άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες.
Το σύστημα Dropmire
Μία από τις αναφερόμενες μεθόδους υποκλοπών έχει την κωδική ονομασία Dropmire και σύμφωνα με έγγραφο του 2007 είχε τοποθετηθεί σε μηχάνημα φαξ στην πρεσβεία της ΕΕ στην Ουάσιγκτον, από όπου έφευγαν έγγραφα προς τα υπουργεία Εξωτερικών των ευρωπαϊκών κρατών.
Από τα έγγραφα αποκαλύπτεται πως στόχος των υποκλοπών κατά της πρεσβείας της ΕΕ στην Ουάσιγκτον είναι να αποκτηθεί γνώση ως προς τις πολιτικές διαφωνίες σε διεθνή ζητήματα και άλλες ρίξεις μεταξύ των κρατών.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας Sabine Leutheusser-Schnarrenberger απαίτησε εξηγήσεις από την Ουάσιγκτον, τονίζοντας πως αν επιβεβαιωθεί, τότε η συμπεριφορά των ΗΠΑ θυμίζει τις πράξεις των εχθρών κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου.
Τα στοιχεία των παρακολουθήσεων που αφορούν τις ελληνικές διπλωματικές αποστολές στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών και την Ουάσιγκτον αναφέρονται στο 2010 και φέρουν τις κωδικές ονομασίες Powell και Klondyke, αντίστοιχα.
Διά της διπλωματικής οδού η απάντηση των ΗΠΑ
"Δια της διπλωματικής οδού" σκοπεύει να απαντήσει η αμερικανική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις εξηγήσεις που ζητά η Ε.Ε. από αυτήν, μετά την αποκάλυψη του Spiegel περί κατασκοπείας των ΗΠΑ σε βάρος ευρωπαϊκών θεσμών.
Η Ουάσινγκτον πρόκειται να "απαντήσει με τον προσήκοντα τρόπο δια της διπλωματικής οδού και επίσης μέσω του διαλόγου ΗΠΑ – Ε.Ε., μεταξύ των ειδικών τους στις μυστικές υπηρεσίες", αναφέρει σε ανακοίνωσή της  η αμερικανική Εθνική διεύθυνση Πληροφοριών (ODNI).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου