Κυριακή, 4 Αυγούστου 2013

ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΤΟΥΣ, διορία στην Τουρκία έως την 1η Σεπτεμβρίου δίνουν οι Κούρδοι

Διορία έως την 1η Σεπτεμβρίου δίνουν, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, οι Κούρδοι αντάρτες στην τουρκική κυβέρνηση, ούτως ώστε να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την επίλυση της μεταξύ τους σύρραξης, ελλείψει των οποίων, όπως δηλώνουν, είναι αναγκασμένοι «να αμυνθούν».

 «Εάν δεν πραγματοποιηθεί κανένα βήμα έως την 1η Σεπτεμβρίου, τότε θα καταλάβουμε πως ο στόχος δεν είναι να βρεθεί μία λύση, αλλά οι εκκαθαρίσεις κι οι σφαγές», επεσήμανε ο Τζεμίλ Μπαγίκ, επικεφαλής του πολιτικού βραχίονα του Κόμματος των Κούρδων Εργατών (ΡΚΚ), μιλώντας στο κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Firat.

«Από τη στιγμή εκείνη, εξυπακούεται, το απελευθερωτικό κίνημα του κουρδικού λαού πρόκειται να αμυνθεί ενάντια στην εκκαθάριση αυτή. Θα αμυνθεί με τον ίδιον τρόπο που είχε διεξάγει τον αμυντικό πόλεμο έως σήμερα», πρόσθεσε ο Μπαγίκ.

Ο Κούρδος αξιωματούχος έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες για τα μέτρα που αναμένει από τις τουρκικές αρχές στα πλαίσια της ειρηνευτικής διαδικασίας που συμφωνήθηκε από τα τέλη του περασμένου έτους με τον φυλακισμένο ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

«Ο ηγέτης μας 'Άπο' (Οτζαλάν) πρότεινε τη σύσταση οκτώ επιτροπών. Επιθυμεί αυτές να συγκροτηθούν σε σώμα, να προετοιμάσουν και να καταθέσουν στην Εθνοσυνέλευση τις νομοθετικές προτάσεις για τον εκδημοκρατισμό και την επίλυση» του κουρδικού ζητήματος, πρόσθεσε ο Μπαγίκ.

Στα πλαίσια της διαπραγματευτικής διαδικασίας που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας ο Οτζαλάν, οι Κούρδοι αντάρτες έχουν κηρύξει εκεχειρία από τον Μάρτιο, ενώ από τον Μάιο έχουν αρχίσει να αποσύρονται από το τουρκικό έδαφος. Έκτοτε ζητούν σε αντάλλαγμα χειρονομίες καλής θέλησης κι από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης. 

ΕΘΝΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου