Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Η Σούδα, το ισχυρό χαρτί του Σαμαρά στο παζάρι με τον Ομπάμα

Αποτελεί σημείο κλειδί για τους αμερικανικούς στρατηγικούς στόχους είπε στον Αβραμόπουλο ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ και τον ευχαρίστησε για τη… φιλοξενία του Στόλου τους!



Ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες για την Ελλάδα, όπως είναι οι σημερινές που η χώρα είναι γονατισμένη από την οικονομική κρίση, υπάρχουν «όπλα» και «καλά χαρτιά» που της επιτρέπουν με κάποιες αξιώσεις να διεκδικήσει και να «προστατέψει» τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα της.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, την Πέμπτη 8 Αυγούστου, «περνάει» την πόρτα του Λευκού Οίκου για μια κρίσιμη συνάντηση με τον αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα.

Σε αυτές τις άκρως δυσμενέστατες για την Ελλάδα καταστάσεις, ο πρωθυπουργός έχει κάποια «καλά χαρτιά», κάποια ισχυρά όπλα να επιδείξει στις διαβουλεύσεις με τον Μπάρακ Ομπάμα. Το θέμα είναι, αν θα θελήσει να τα χρησιμοποιήσει και πως σε αυτή τη συγκυρία.

Το πρώτο και μεγάλο όπλο του Σαμαρά, που σχετίζεται με την ιδιαίτερης βαρύτητας γεωπολιτική θέση της χώρας σε συνδυασμό με την ρευστότητα που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή, είναι η Σούδα.

Πρόκειται ουσιαστικά για την μεγαλύτερη και αρτιότερη επιχειρησιακή βάση που διαθέτουν οι ΗΠΑ και που μέχρι σήμερα, καμία ελληνική κυβέρνηση δεν την εκμεταλλεύτηκε ουσιαστικά στο διπλωματικό - πολιτικό «παζάρι» με τους Αμερικάνους για να κατοχυρώσει κάποιες θέσεις της, αν και κατά κόρον τα τελευταία χρόνια, η Σούδα χρησιμοποιήθηκε από τις ΗΠΑ για κρίσιμες και δύσκολες επιχειρήσεις που διακυβεύονταν πολλά για τα συμφέροντα και το γόητρο των Αμερικάνων.

Μεγάλο όπλο όμως για τον πρωθυπουργό, είναι και η περιβόητη «Τροπολογία 300» της Αμερικανικής Γερουσίας για το θέμα των Σκοπίων, που φέρει και την υπογραφή και την σφραγίδα του νυν Προέδρου και τότε Γερουσιαστή Μπάρακ Ομπάμα. Οι παράμετροι αυτοί, αλλά και μια σειρά άλλα ζητήματα που σχετίζονται με το θέμα, αναδείχτηκαν διεξοδικά και καταγράφηκαν στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση τριών έμπειρων διπλωματών - πρέσβεων, του Αλέξανδρου Μαλλιά, του Γιώργου Αϋφαντή και του Γιώργου Γεωργίου, στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» στο KONTRA CHANNEL, την περασμένη Τετάρτη. Μάλιστα και οι τρεις πρέσβεις, συνέκλιναν στην εκτίμηση πως τόσο η «Τροπολογία 300», όσο και η Βάση της Σούδας, είναι ισχυρά όπλα για τον πρωθυπουργό στο ταξίδι του στις Η.Π.Α και στην επίσκεψη του στον Λευκό Οίκο, ασχέτως με το πώς αυτή προκλήθηκε και το αν κάποιοι ποντάρουν μόνο επικοινωνιακά στην φωτογραφία του Α. Σαμαρά με τον Μ. Ομπάμα.

Θυμίζουμε ότι τον Αύγουστο του 2008, ο τότε Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Μπάρακ Ομπάμα, ο γνωστός για την στάση του σε θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ρόμπερτ Μεντένεζ και η ελληνικής καταγωγής Γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Ολυμπία Σνόου, πρωταγωνίστησαν στην έκδοση ψηφίσματος της αμερικανικής Γερουσίας, στο οποίο τα Σκόπια καλούνται «να συμμορφωθούν με την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, να σταματήσουν την προπαγάνδα και να εργαστούν για κοινά αποδεκτή λύση για το όνομα».

Η υπογραφή Ομπάμα στο συγκεκριμένο ψήφισμα, είχε ανησυχήσει την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ. Το ενδεχόμενο επικράτησης μάλιστα ,που τότε υπήρχε, του υποψηφίου των Δημοκρατικών έναντι του ρεπουμπλικάνου Μακ Κέιν στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου του ίδιου έτους, είχε δημιουργήσει ανησυχία και προβληματισμό στους εθνικιστές των Σκοπίων.

Υπενθυμίζεται και η πολύ θετική στάση του Μπάρακ Ομπάμα και για το θέμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς ο νυν Πρόεδρος των Η.Π.Α ήταν ένας εκ των 73 γερουσιαστών που το 2006 υπέγραψαν επιστολή προς τον πρόεδρο Μπους, με την οποία τον ενθάρρυναν να πιέσει την Τουρκία να αποκαταστήσει τα πλήρη δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη. 


Για το ίδιο θέμα μάλιστα, ο κ. Ομπάμα έστειλε επίσης προσωπική επιστολή και στην τότε υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, καλώντας την Τουρκία να σεβασθεί τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, συμπεριλαμβανομένων και των περιουσιακών δικαιωμάτων τονίζοντας πως «η Τουρκία οφείλει να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και να διασφαλίσει το δικαίωμα της εκπαίδευσης κληρικών όλων των εθνικοτήτων και όχι μόνο Τούρκων υπηκόων».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου