Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Το ΠΓΥ ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ ως πλωτό νοσοκομείο στο Αιγαίο.


Το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ (Α374) του Πολεμικού Ναυτικού επισκέφθηκε  η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας στο πλαίσιο διερεύνησης της δυνατότητας οργάνωσης εκστρατείας με διακλαδική ομάδα ιατρικού προσωπικού, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε προληπτική ιατρική-περίθαλψη των κατοίκων των μικρών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων.

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΜΗΘΕΑ!
Ναυπήγηση : Ναυπηγία Ελευσίνας ΑΕ, Ελευσίνα. Καθέλκυση : 19-02-2002 Ένταξη - Ύψωση Σημαίας : 08-07-2003 Διαστάσεις: 146/21/13.1 μέτρα Εκτόπισμα: 13.400 τόνοι με πλήρη φόρτο (φορτίο 5.700 m3 ντίζελ, 1500 m3 καύσιμο JP-5 και 190 τόνοι νερό. Χώροι αποθήκευσης 20 τόνοι ανταλλακτικών, 30 τόνοι λιπαντικών σε βαρέλια, έως 12 εμπορευματοκιβώτια. Θεραπευτήριο. Συνεργεία επισκευών.) Πρόωση: 2 ντίζελ Sultzer 12 VZA 40 S 0 με ισχύ 22.400 ίππους. 2 έλικες μεταβλητού βήματος. Εγκάρσιος έλικας στην πλώρη. Ταχύτητα: Μέγιστη 20.5 κόμβοι, κανονική 18 κομβόι.
Οπλισμός : Πυροβόλα: 1 CIWS Phalanx Mk 15 Mod 12 των 20 mm. 4 Rheinmetall των 20 mm. Πολυβόλα 2 των D .5 in (12.7 mm ), 6 των 0.30 in (7.6 mm ), 2 MG -3 των 7.62 m.
Radar έρευνας επιφανείας: Raytheon SPS -10 D στη συχνότητα G . Radar ναυτιλίας: 2 GEM LD -1825 στη συχνότητα I.
Ελικόπτερο : 2 ΑΒ-212 EW/ ASW ή S-70B-6 Πλήρωμα : 135 άτομα περίπου.


Το πλοίο έχει πάρει το όνομά του από τον Προμηθέα, τον μυθικό ευεργέτη και προστάτη τον ανθρώπων που κατά παράβαση των εντολών του Δία, έδωσε στους ανθρώπους μεταξύ πολλών άλλων και τη φωτιά.
Το σημερινό ΠΓΥ Προμηθεύς Α-374 ναυπηγήθηκε στα ναυπηγεία Ελευσίνας με βάση τα σχέδια του πλοίου υποστηρίξεως ETNA του Ιταλικού Ναυτικού. Η καθέλκυσή του έγινε στις 19-2-2002 και η ύψωση της Σημαίας στις 8-7-2003. Αποτελεί το τρίτο πλοίο με το όνομα αυτό στην ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού και το μεγαλύτερο σε εκτόπισμα που υπήρξε ποτέ.

Οι δυνατότητες Υποστηρίξεως του ΠΓΥ ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ είναι ιδιαίτερα σημαντικές και το καθιστούν ικανό για δράση όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και στη Μεσόγειο. Περιλαμβάνουν τον εν πλω ανεφοδιασμό των πλοίων του ΠΝ ή άλλων συμμαχικών πλοίων με πετρέλαιο Diesel F-76, καύσιμο Ε/Π JP-5, πυρομαχικά, κατευθυνόμενα βλήματα, τορπίλες, κρίσιμα αμοιβά υλικά, λιπαντικά, νερό και τρόφιμα. Επίσης είναι δυνατή η χρήση του και ως Πλοίο Διοικήσεως, ενώ διαθέτει προστασία για εκτέλεση επιχειρήσεων σε ραδιοβιοχημικό περιβάλλον.


Διαθέτει ελικοδρόμιο διαστάσεων 28m x 16m ικανό να υποδεχτεί ελικόπτερο έως 15 τόνων ενώ το υπόστεγο μπορεί να φιλοξενήσει ένα ελικόπτερο μεγέθους EH101 Merlin ή εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση τεσσάρων τυποποιημένων εμπορευματοκιβωτίων (20ft).

Μπορεί να εξυπηρετήσει δύο πλοία ταυτόχρονα χρησιμοποιώντας τέσσερις σταθμούς αναπλήρωσης στη θάλασσα/καυσίμου στη θάλασσα (RAS/FAS) σε δύο πλαίσια. Τα πλαίσια με καλώδια σταθερού εφελκυσμού είναι ικανά να μεταφέρουν στερεά και υγρά φορτία, συμπεριλαμβανομένων καυσίμων και γλυκού νερού. Ο μέγιστος ρυθμός μεταφοράς καυσίμου Diesel είναι 650t/h. Το πλοίο είναι εξοπλισμένο επίσης με πρυμναίο σταθμό ανεφοδιασμού. Ο πρυμναίος ανεφοδιασμός δεν είναι τόσο αποτελεσματικός όσο ο πλευρικός αλλά παρέχει ασφαλέστερη λειτουργία σε καταστάσεις θαλασσοταραχής.

Παράλληλα, το ΠΓΥ ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ έχει δυνατότητα συνδρομής των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας σε περιπτώσεις ανθρωπιστικών καταστροφών και καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης (πλημμύρες, σεισμοί, κλπ). Για το σκοπό αυτό διαθέτει επιπλέον ενδιαιτήσεις για παροχή καταλύματος στον πληθυσμό των πληγέντων περιοχών, δύναται να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε καταυλισμούς προσφύγων και τέλος να τους εφοδιάσει με τρόφιμα, ρουχισμό και άλλη ανθρωπιστική βοήθεια (που μπορεί να μεταφέρει σε 1 containers των 20 κπ).

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η πλήρης θεραπευτική μονάδα του πλοίου, που είναι εξοπλισμένη με χειρουργείο μονάδα εντατικής θεραπείας, θάλαμο ασθενών ακτινολογικό και μικροβιολογικό εργαστήριο και οδοντιατρείο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου