Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΕ ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ!!



Η τύχη των δύο αμυντικών βιομηχανιών (ΕΑΣ-ΕΛΒΟ) αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα, αφού το υπουργείο Οικονομικών και τα συναρμόδια υπουργεία Αμυνας και Περιβάλλοντος πάρουν τη γνώμη της τρόικας για τα σχέδια αναδιάρθρωσης που έχουν στείλει από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας.

Δύο διαγωνισμοί

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διαγωνισμός για την πώληση της ΛΑΡΚΟ θα ακολουθεί τον κανόνα τού 2 σε 1 συμφωνώντας με τον αρχικό σχεδιασμό του Δημοσίου για πώληση της επιχείρησης ως ενιαίας μονάδας. Συγκεκριμένα θα γίνουν δύο διαγωνισμοί. Ενας για το ορυχείο και ένας για το εργοστάσιο της εταιρείας. Ωστόσο ο ιδιώτης επενδυτής που θα ενδιαφερθεί για ένα από τα δύο τμήματα της εταιρείας θα έχει αυτόματα και ένα δικαίωμα προτίμησης και για το άλλο. Αυτό βέβαια δεν αποκλείει η αποκρατικοποίηση να έχει τελικά δύο ιδιώτες που θα διαμοιράσουν τα ιμάτια της ΛΑΡΚΟ.

Σε ό,τι αφορά τα περίπου 1.000 άτομα που απασχολούνται σήμερα στην εταιρεία υπάρχει μια κατ’ αρχήν απόφαση για τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας. Παρ’ όλα αυτά η διαδικασία αποκρατικοποίησης που έχει επιλεγεί αν εγκριθεί από την τρόικα δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το προσωπικό θα μείνει ανέπαφο.

«Αγκάθι» 130 εκατομμυρίων

Στην ΕΑΣ είναι δεδομένο ότι ακόμη και μετά την απόσχιση του πολιτικού από το στρατιωτικό σκέλος της επιχείρησης θα πρέπει να γίνει μείωση του προσωπικού των 800 εργαζομένων. Από εκεί και πέρα το στρατιωτικό σκέλος (δηλαδή αυτό που κατασκευάζει ελαφρά όπλα και πυρομαχικά) θα παραμείνει υπό την εποπτεία του υπουργείου Αμυνας, ενώ το πολιτικό σκέλος θα οδεύσει προς αποκρατικοποίηση. Αγκάθι και σε αυτό θα αποτελέσουν οι παράνομες κρατικές ενισχύσεις των 130 εκατ. ευρώ τις οποίες έχει εντοπίσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. και οι οποίες θα πρέπει να ξεκαθαριστούν πριν προχωρήσει η αποκρατικοποίηση.

Η επιλογή της απόσχισης στηρίχθηκε στο γεγονός ότι στο πολιτικό μέρος της επιχείρησης οφείλει μόνο το 7-8% των κρατικών ενισχύσεων, ήτοι περίπου 10 εκατ. ευρώ που θεωρείται ότι μπορούν να καλυφθούν.

Στην περίπτωση της ΕΛΒΟ η εταιρεία θα πρέπει να εκκινήσει και πάλι τη δραστηριότητά της και να ξεκινήσει την εκκαθάριση που αποφάσισε ο σύμβουλος του Δημοσίου. Με βάση τον νόμο του 2005 με τον οποίο θα γίνει η εκκαθάριση ο υπεύθυνος δεν θα μπορεί να αναιρέσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις της εταιρείας, αλλά θα μπορεί να καταργήσει –και μάλιστα αζημίως για το Δημόσιο– συμβάσεις εργασίας. Με άλλα λόγια, αν θεωρηθεί ότι στους περίπου 300 εργαζομένους υπάρχουν υπεράριθμοι μάλλον το προσωπικό θα μειωθεί ακόμη περισσότερο.
 efsyn

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου