Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥ ΤΑ ΣΩΘΙΚΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ. ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΣΤΗΝ ΑΡΓΙΛΟ ΣΕΡΡΩΝ!



Ομάδα 50 φοιτητών σε συνεργασία με αρχαιολόγους ανακάλυψαν νέα ερείπια στο χώρο της αρχαίας Αργίλου στις ακτές της Μακεδονίας. Οπως αναφέρουν τα νέα αυτά ευρήματα θα βοηθήσουν στην διαλεύκανση της ανάπτυξης και της οικονομίας μίας από τα αρχαιότερες ελληνικές αποικίες.
Ανάμεσα στα νέα ευρήματα ήταν μια μεγάλη στοά που αποτελούνταν από τουλάχιστον επτά δωμάτια. Οπως αναφέρουν ο Ζίζης Μπόνιας, της 18ης Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στην Ελλάδα και ο Ζακ Περό του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ: «Το κτίριο είναι καλοδιατηρημένο και τα πέντε από τα δωμάτια έχουν εν μέρει ανασκαφεί. Το κτίριο πιθανόν να χρονολογείται από τον 6ο π.Χ. Αιώνα.»

Η στοά είναι μόνο το ένα από τα καλοδιατηρημένα ευρήματα στο χώρο, που σύμφωνα με την παράδοση, αποίκισαν οι Ελληνες κατά τον 7ο αιώνα, γύρω στο 655/654 π.Χ., καθιστώντας την αρχαία Αργιλο την αρχαιότερη ελληνική αποικία στη θρακική ακτή.
 
Αρχαιολόγος που συμμετείχε στις ανασκαφές, δήλωσε στην Daily Mail πως οι επιστήμονες κατάφεραν ακόμη και να ξεχωρίσουν κάποια από τα καταστήματα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ένα αρτοποιείο, ένα ελαιοπωλείο και ένα φαρμακείο το οποίο πωλούσε καλλυντικά και φάρμακα.
Η αρχαία στοά, χρονολογείται από τον 6ο αιώνια π.Χ. Και έχει μήκος 40 μέτρα, ενώ αποτελείται από επτά καταστήματα με πλάτος 5 μέτρα, βάθος 7,5 μέτρα και ύψος 2,5 μέτρα. 
Τέσσερα χιλιόμετρα δυτικά του Στρυμόνα ποταμού, η αρχαία πόλη βρίσκεται πάνω σε ένα λόφο, γνωστό ως Παλαιόκαστρο . Η περιοχή αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά από τον Πέτριτζετ το 1883 με αναφορά τα γραπτά του Ηρόδοτου , ο οποίος έγραψε ότι οι Πέρσες επιτέθηκαν στην Αργιλο μετά τη διέλευση του ποταμού Στρυμόνα στο δρόμο τους για να κατακτήσουν την Αθήνα.

Η αρχαία Άργιλος άνθισε το 437 π.Χ., όταν η αρχαία Αμφίπολη βρισκόταν στη μεγαλύτερη ακμή της, καθώς κατείχε το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου, λόγω της γεωγραφικής της θέσης κοντά στον ποταμό Στρυμόνα, ενώ τον 357 π.Χ. Η πόλη καταλήφθηκε από τον Φίλιππο τον Β', τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Οι ανασκαφές στην αρχαία Άργιλο δεν έχουν ολοκληρωθεί και οι αρχαιολόγοι περιμένουν με ενθουσιασμό νέες ανακαλύψεις. 
 ΦΩΤΟ: livescience
Πληροφοριες:serrestv

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου