Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2013

ΔΙΝΟΥΝ ΑΛΛΟΘΙ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ;;; Αγνοούμενοι: Αιτία θανάτου… «άγνωστη»!!!!!!!!

 
  • Ταυτοποίηση αγνοουμένου.
  • Όνομα: Γεώργιος Εγγλέζου.
  • Ηλικία: 11 ετών.
  • Τρόπος θανάτου: Τραύμα από σφαίρες κεφάλι .
  • Πιστοποιητικό θανάτου: Αιτία θανάτου ... άγνωστη!
  • Ημερομηνία θανάτου: Επίσης άγνωστη.
Ερωτηματικά και προβληματισμούς προκαλεί η πρακτική που ακολουθείται στο θέμα της έκδοσης πιστοποιητικών θανάτου των αγνοουμένων, εφόσον ταυτοποιηθούν, διότι, παρόλο που ο τρόπος θανάτου αναγράφεται στο ιατρικό πιστοποιητικό αιτιών θανάτου, εντούτοις η αιτία θανάτου καθώς και η ημερομηνία δεν καθορίζονται και ως εκ τούτου παραμένουν «άγνωστες». Η ίδια πρακτική ακολουθείται και στην περίπτωση των τουρκοκύπριων αγνοουμένων.
Η Κυπριακή Δημοκρατία φαίνεται ότι δίνει άλλοθι στην Τουρκία για τη δολοφονία και την εν ψυχρώ εκτέλεση ανθρώπων αναγράφοντας άγνωστη αιτία στα πιστοποιητικά θανάτου.
Σημειώνεται ότι μέχρι πρόσφατα αναγραφόταν η ημερομηνία εντοπισμού και ταυτοποίησης των οστών και όχι η περίοδος της εισβολής.
Η οικογένεια Εγγλέζου από την Άσσια καταμετρά τους περισσότερους αγνοούμενους.

Τραγική φιγούρα η 80χρονη μάνα Ελενίτσα Εγγλέζου η οποία στη λαίλαπα του πολέμου, κατά τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής, έχασε τα δυο της παιδιά, τον Γιώργο και τον Χριστάκη, ηλικίας 11 και 14 ετών αντίστοιχα.
Άγνωστη είναι η αιτία θανάτου, άγνωστη και η ημερομηνία
Τα οστά του Γιώργου ανευρέθησαν και ταυτοποιήθηκαν. Σκοτώθηκε κατά την τουρκική εισβολή από σφαίρες στο κεφάλι, ωστόσο, στο πιστοποιητικό θανάτου αναγράφεται ότι η αιτία και η ημερομηνία θανάτου είναι άγνωστες.
Ο Χριστάκης δεν έχει ακόμη εντοπιστεί. Η κατάληξη του άγνωστη. Υπάρχουν εντούτοις μαρτυρίες ότι τραυματίστηκε από τον Τούρκο εισβολέα. Η οικογένεια του θεωρεί ότι αφέθηκε να υποκύψει στα τραύματα του.
Ο αδελφός του Γιώργου και του Χριστάκη αφηγείται στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο του ΣΙΓΜΑ την τραγική ιστορία της οικογένειας και υπογραμμίζει ότι τροχειοδομείται συνάντηση της οικογένειας με δικηγόρο για να τεθεί το ζήτημα.
Επιτροπή Προσφύγων: Απαράδεκτη πρακτική
Απαράδεκτη χαρακτήρισε την πρακτική που ακολουθείται, η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, Σκεύη Κουκουμά, η οποία σημείωσε ότι το θέμα έχει ήδη εγγραφεί και συζητηθεί από την αρμόδια Επιτροπή
«Εχουμε αναδείξει το θέμα με τα πιστοποιητικά και το θεωρούμε ως μια πολύ σημαντική παράμετρο» είπε η κ. Κουκουμά η οποία φανερά ενοχλημένη από τον τρόπο χειρισμού των πιστοποιητικών πρόσθεσε ότι «δεν είναι δυνατόν ένα πιστοποιητικό θανάτου να μην παραπέμπει στις αιτίες και στις συνθήκες που είχε εξαφανιστεί και είχε χάσει τη ζωή του ο αγνοούμενος, τα οστά του οποίου, εν τω μεταξύ, έχουν ταυτοποιηθεί.
Σύμφωνα με την κ. Κουκουμά, μελετάται η δυνατότητα έκδοσης από τη Νομική Υπηρεσία, μιας βεβαίωσης που θα συνοδεύει το πιστοποιητικό και θα περιγράφει τα γεγονότα.
«Δεν είναι δυνατόν να λένε στους συγγενείς ότι ο δικός τους άνθρωπος πέθανε από άγνωστη αιτία», επανελαβε η κ. Κουκουμά.
Απέρριψε παράλληλα τον ισχυρισμό ότι η έκδοση των πιστωτικών θανάτου με αυτό τον τρόπο, είναι αποτέλεσμα πολιτικής απόφασης, διότι κάτι τέτοιο απενοχοποιεί τον κατακτητή.
«Η έκδοση γίνεται στη βάση ιατροδικαστικών εκθέσεων. Ο τρόπος πρέπει να αλλάξει. Δεν έχει ληφθεί ακόμη τελική απόφαση για τη διαχείριση του θέματος αλλά είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνει», είπε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου