Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

ΕΔ: Αγώνας δρόμου για να καλυφθεί η χαμένη τριετία!



Τον χαμένο χρόνο της τελευταίας τριετίας προσπαθεί να καλύψει η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα εκπαιδεύσεων σε όλα τα επίπεδα. Με τεχνικές εκπαιδεύσεις στα κατευθυνόμενα όπλα συνεχίζεται η εντατική εφαρμογή του προγράμματος αυτού, που άρχισε με τη μεγάλη διακλαδική άσκηση «Παρμενίων» και θα ολοκληρωθεί σε λίγες μέρες με ασκήσεις νυχτερινών επιχειρήσεων σε όλο το μήκος της μεθορίου του Εβρου. Ηδη διαπιστώνεται η τεράστια ζημιά στο επίπεδο ετοιμότητας και στο ηθικό του Στρατού από την αδράνεια που του επιβλήθηκε τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσεως.
«Πρέπει να δείχνουμε στην κοινωνία ότι είμαστε σε θέση να φέρουμε εις πέρας την αποστολή για την οποία πληρωνόμαστε» τόνιζαν αρμόδιοι αξιωματικοί, οι οποίοι επισήμαιναν ότι η αδράνεια της τελευταίας περιόδου είχε δημιουργήσει πολύ δυσμενές κλίμα στις μονάδες και ιδιαίτερα σε αυτές του Εβρου και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Σε πολλές περιπτώσεις αξιωματικοί και οπλίτες «είχαν φτάσει να αισθάνονται άχρηστοι», όπως τόνιζαν καλά ενημερωμένοι κύκλοι, οι οποίοι πρόσθεταν ότι συνακόλουθη επίπτωση ήταν μια κλιμακούμενη αδιαφορία για την υπηρεσία.
Με οπλικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας είναι σημαντική η συχνή εκπαίδευση του προσωπικού ώστε να επιτυγχάνεται εξοικείωση με αυτά και η καλύτερη δυνατή χρήση τους. Μέχρι πριν από λίγους μήνες υπήρχαν χειριστές τέτοιων συστημάτων που δεν είχαν κάνει ούτε μία βολή. Την εβδομάδα που πέρασε όλα σχεδόν τα πυραυλικά αντιαεροπορικά μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων δοκιμάστηκαν στο Πεδίο Βολής Κρήτης και δόθηκε μεγάλη προσοχή στην επιλογή του προσωπικού, ώστε να περάσουν τα απαραίτητα στάδια εκπαιδεύσεως όσο το δυνατόν περισσότερα στελέχη.
Ηδη τα αποτελέσματα κρίνονται εντυπωσιακά, καθώς η επανενεργοποίηση του Στρατού έχει αναθερμάνει τον επαγγελματισμό και το ενδιαφέρον των μονάδων. Οι ευχάριστες αυτές διαπιστώσεις έρχονται μαζί με σημαντικά συμπεράσματα που θα ληφθούν υπόψη για τον επιτελικό σχεδιασμό του εκπαιδευτικού προγράμματος του επομένου έτους, οπότε ζητούμενο είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση όλων των μονάδων και του επιπέδου χειρισμού των συστημάτων τους.
Από την άλλη πλευρά, διαπιστώθηκε ότι ήταν τελείως αβάσιμοι οι φόβοι ότι με την περικοπή των επιδομάτων παραμεθορίου κ.λπ. θα αυξανόταν ο αριθμός των αξιωματικών που ζητούν να υπηρετήσουν σε αστικά κέντρα και σε επιτελικές υπηρεσίες. Απεναντίας, είναι πάρα πολλοί αυτοί που επιδιώκουν να παραμείνουν στις μονάδες, τονίζοντας ότι έτσι, ιδιαίτερα τώρα που αρχίζει ένας κύκλος δραστηριοτήτων, προτιμούν να προσφέρουν σε χώρους στους οποίους η δουλειά τους πιάνει τόπο.
Μια προσεκτική ματιά σε αυτή την τάση δείχνει όμως ότι ο μεγάλος όγκος των αξιωματικών έχει κουραστεί από την επιτελική γραφειοκρατία και από τις ατελείωτες προσπάθειες αναδιοργανώσεως που πάνω από 10 χρόνια τώρα δεν μπορούν να καταλήξουν σε χειροπιαστά αποτελέσματα. Οι παλινωδίες και οι σχεδιασμοί που ανατρέπουν τους αμέσως προηγούμενους έχουν δημιουργήσει και πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις, αφού οι λύσεις που θα οδηγήσουν σε οικονομίες κλίμακος δεν εφαρμόζονται.
«Μια λογική αναδιοργάνωση θα φέρει σε μικρό βάθος χρόνου και μειώσεις δαπανών που δεν θα δικαιολογούν κανέναν να υποστηρίζει ότι κόβονται οι ασκήσεις γιατί δεν υπάρχουν λεφτά» τόνιζε επιχειρησιακός αξιωματικός, ο οποίος δεν παρέλειψε να επισημάνει και τις σπατάλες της περιόδου αναστολής των εκπαιδεύσεων, οπότε βλήματα και υλικά υπερέβησαν τις ημερομηνίες λήξεως και πετάχτηκαν, ενώ θα μπορούσαν να έχουν αναλωθεί σε ασκήσεις, αν γίνονταν...
Τις «εύκολες» περικοπές στο Στράτευμα απαιτεί πάλι η τρόικα
Κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση είναι η απόρριψη κάθε πρότασης από την τρόικα για νέες μειώσεις των αποδοχών και των συντάξεων των στρατιωτικών. Κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις δόθηκαν τόσο από το περιβάλλον του υπουργού Εθνικής Αμύνης όσο και από πολιτικούς παράγοντες κοντά στον πρωθυπουργό. Μάλιστα υπογράμμιζαν ότι η απόλυτη άρνηση της ελληνικής πλευράς προβλήθηκε με τον πρώτο υπαινιγμό των εκπροσώπων των δανειστών, οι οποίοι, όπως φαίνεται, δεν είναι ικανοποιημένοι με τον ρυθμό είσπραξης των εσόδων και προτείνουν πάλι τις εύκολες λύσεις των οριζόντιων περικοπών στους ενστόλους, οι οποίοι δεν έχουν καμία θεσμική δυνατότητα να αντιδράσουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επισημάνσεις της τρόικας ξεκινούν από τη μέχρι στιγμής αδυναμία να εφαρμοστούν νομοθετημένα μέτρα, όπως το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, και ειλημμένες αποφάσεις, όπως η αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ και η αναστολή λειτουργίας όσων από αυτές διαπιστωθεί ότι δεν εξυπηρετούν καμία πρακτική χρησιμότητα.
Ομως το σημείο τριβής με την ελληνική κυβέρνηση είναι η άρνησή τους να αντιληφθούν τις ιδιαίτερες συνθήκες της γεωγραφικής περιοχής μας και τις απειλές οι οποίες υποχρεώνουν τη χώρα μας να διατηρεί ευμεγέθεις Ενοπλες Δυνάμεις και εργοστάσια αμυντικής βιομηχανίας για την υποστήριξή τους.
Παραγνωρίζουν έτσι το γεγονός ότι στον τομέα της εθνικής αμύνης έχουν επιβληθεί οι μεγαλύτερες μειώσεις προϋπολογισμού, που αγγίζουν το 40%, ενώ οι αποδοχές των εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελεχών έχουν ψαλιδιστεί σε ποσοστά που σε πολλές περιπτώσεις έχουν ξεπεράσει το 50%. Τις μεγαλύτερες μειώσεις έχουν υποστεί εν ενεργεία και εν αποστρατεία αξιωματικοί της ανώτατης βαθμίδας, ενώ τα στελέχη έχουν δει να εξαφανίζονται και τα πενιχρά επιδόματα που ελάμβαναν για την κάλυψη των οδοιπορικών τους ή για την υπηρεσία τους σε παραμεθόριες περιοχές.
Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Δ. Αβραμόπουλος έχει δεσμευτεί να κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επαναφορά του επιδόματος παραμεθορίου, αλλά τα οικονομικά δεδομένα δείχνουν ότι αυτό δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο. Βασική επιδίωξη πάντως είναι να μην υπάρξει μείωση στον αμυντικό προϋπολογισμό για το 2014. Αυτή η πρόβλεψη έχει περιληφθεί στο προσχέδιο που συνέταξε το υπουργείο Οικονομικών, αλλά αμέσως μετά ήρθε ο «κεραυνός» της νέας απαίτησης των δανειστών...
ΕΦ.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου