Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2013

Τίτλοι τέλους και για το Β' Σώμα Στρατού (βίντεο - φώτο)Στην ιστορία πέρασε και το Β Σώμα Στρατού.
Με μια τυπική και συνάμα ιστορική τελετή, το μεσημέρι της Παρασκευής (29/11/2013) το Β' Σώμα Στρατού έκλεισε επίσημα την 100ετή λειτουργία του.

Παρόντες στην τελετή διάλυσης ήταν τέσσερις επίτιμοι διοικητές του Β' Σ.Σ. (πρώην διοικητές δηλαδή), αξιωματικοί, υπαξιωματικοί του Β' Σ.Σ., απόστρατοι και εκπρόσωποι συλλόγων της περιοχής. 

Όπως προαναφέρθηκε, κανείς από τοπικούς άρχοντες δεν παρέστη, όπως επίσης δεν παρέστη ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων. Επίσης, ως ένδειξη διαμαρτυρίας δεν παρέστησαν κάποιοι από τους διατελέσαντες διοικητές του Β' Σ.Σ.
Αντιστράτηγος Ζαχαρίας Βερίγος  Διοικητής

Η Ημερήσια Διαταγή της διάλυσης του Β' Σ.Σ.Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες και Πολιτικό Προσωπικό,

Με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, στα πλαίσια της Νέας Δομής Δυνάμεων, το Β΄ Σώμα Στρατού, απενεργοποιείται σήμερα, 29 Νοεμβρίου 2013.

Υποκλινόμενος με σεβασμό, στις πολεμικές σημαίες των Σχηματισμών και Μονάδων του Β΄ Σώματος Στρατού, αποδίδω φόρο τιμής κι ευγνωμοσύνης, στους αθάνατους νεκρούς, που έπεσαν στους ιερούς αγώνες του Έθνους και μας παρέδωσαν ένα συμβόλαιο γραμμένο με το αίμα τους, δίδοντάς μας το δικαίωμα, να είμαστε παρόντες σήμερα στην ιστορία.Ευχαριστώ,

Το Θεό, την Υπέρμαχο Στρατηγό και τους Προστάτες μας Αγίους, που με αξίωσαν να διοικήσω, το ιστορικό, πλέον, Β΄ Σώμα Στρατού.

Τους Προϊσταμένους μου, για την εμπιστοσύνη, τη στήριξη και τη συνδρομή τους, στο ιδιαίτερο και εξόχως τιμητικό έργο, που μου ανετέθη.

Τις τοπικές αρχές, το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη, τον Αντιπεριφεριεάρχη, τη Δήμαρχο Βέροιας, για την άριστη συνεργασία και τη βοήθειά τους.

Την οικογένειά μου, για τη συμπαράσταση που μου προσφέρει, εδώ και χρόνια.

Ιδιαίτερα, ευχαριστώ τους συνεργάτες μου, γιατί χωρίς τη βοήθεια και τη συνδρομή τους, κανένας Διοικητής, όσο ικανός και έμπειρος κι αν είναι, δεν μπορεί να παράγει έργο. Κι είχα την τύχη και την τιμή να διοικώ ανθρώπους πρόθυμους, ανιδιοτελείς, εργατικούς και ικανούς να εργαστούν μαζί μου.


Το Β΄ Σώμα Στρατού, ξεκίνησε την ιστορική του διαδρομή, ακριβώς έναν αιώνα πριν, το 1913. Συγκροτήθηκε από Σχηματισμούς και Μονάδες, που είχαν μόλις ολοκληρώσει τους νικηφόρους Βαλκανικούς πολέμους.

Πήρε ενεργό μέρος σε όλους τους μεγάλους Εθνικούς αγώνες κι έδρεψε δάφνες, αφήνοντας, στα πεδία των μαχών, περίπου 15.000 νεκρούς, που θυσιάστηκαν, για την Πατρίδα.

Από το 1952, συνέδεσε το όνομα και τη δράση του, με τη δοξασμένη γη της Μακεδονίας, φέροντας τιμητικά, το όνομα του μεγαλόπνοου στρατηγού και οραματιστή Έλληνα, που ένωσε την Ελλάδα των πόλεων-κρατών και ανέδειξε τους Έλληνες σαν ένα ενιαίο Έθνος, του «Φιλίππου του Δευτέρου».

Για έναν ολόκληρο αιώνα, το Β΄ Σώμα Στρατού, υπέστη διαδοχικές αλλαγές και μετασχηματισμούς, ανάλογα με τις επικρατούσες, κάθε φορά, συνθήκες, στο εγγύς, αλλά και στο παγκόσμιο γεωστρατηγικό περιβάλλον, αναλαμβάνοντας πληθώρα διαφορετικών αποστολών, στις οποίες αντεπεξήλθε, πάντοτε, με επιτυχία.


Παράλληλα, προσέφερε ένα τεράστιο σε μέγεθος και ποιότητα, κοινωνικό έργο, στις τοπικές κοινωνίες, όπου δραστηριοποιούνταν Σχηματισμοί και Μονάδες του, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, το οποίο αναγνωρίσθηκε και εκτιμήθηκε από τους Έλληνες πολίτες και τη διεθνή κοινότητα.


Με ηθικό ακμαίο, επαγγελματισμό, ανεπτυγμένο αίσθημα ευθύνης και ανιδιοτελή αγάπη προς το συνάνθρωπο, το έμψυχο δυναμικό του Β΄ Σώματος Στρατού, διαχρονικά, υπηρέτησε με συνέπεια την Πατρίδα και την αποστολή του κι αφήνει πίσω του βαριά παρακαταθήκη.

Άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό, ικανούς και αξιόμαχους Σχηματισμούς και Μονάδες, οργανωμένα Επιτελεία, εγκαταστάσεις, υλικά και μέσα σε άριστη κατάσταση, και πάνω απ΄όλα, υψηλό φρόνημα, ήθος, ειλικρινή διάθεση προσφοράς και συνεργασίας.Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες και Πολιτικό Προσωπικό,


Είμαι βέβαιος, ότι ο κάθε ένας από εσάς και όλοι μαζί, ως σύνολο, ενταγμένοι στις νέες σας υπηρεσίες, θα συνεχίσετε με την ίδια προθυμία, το φιλότιμο και την αλληλεγγύη, που σας διακρίνει και θα φανείτε αντάξιοι της αποδοχής και της εμπιστοσύνης του Ελληνικού Λαού.

Θα συνεχίσετε να κάνετε πράξη, αυτό που γνωρίζετε καλύτερα: να είστε πιστοί και φιλότιμοι στρατιώτες και να κρατήσετε ως σύνθημα και στάση ζωής, το ρητό του Β΄ Σώματος Στρατού: Η ΤΑΝ Η ΕΠΙ ΤΑΣ.

Τούτη την ιερή στιγμή, μπροστά στο Ηρώο των αθάνατων νεκρών του Β΄ Σώματος Στρατού, υπό τη σκέπη και τις ευλογίες της Υπέρμαχου Στρατηγού και των Προστατών Αγίων μας, εύχομαι καλή τύχη, δύναμη και υγεία σε όλους και σας καλώ να αναφωνήσουμε:


ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ

ΖΗΤΩ Ο ΣΤΡΑΤΟΣΑντιστράτηγος Ζαχαρίας Βερίγος 
Διοικητής


 εδώ το βίντεο της εκδήλωσης

Κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Β Σώματος Στρατού

ΛΑΒΑΡΟ Β ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥ

Παράδοση ΛΑΒΑΡΟΥ στον Δ/ΚΤΗ Β Σ.Σ


Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστρατηγος Τσέλιος και διοικητής του Β' Σ.Σ., Αντιστράτηγος Ζαχαρίας Βερίγος


Πρώτος διοικητής του Β΄ Σ.Σ. ήταν ο Αντιστράτηγος Εμμανουήλ Μανουσογιαννάκης, από την Ίμπρο Σφακίων(1913) και τελευταίος διοικητής ο Αντιστράτηγος Ζαχαρίας Βερίγος, από τους Τζερμιάδες (Τζερμιάδω) Λασιθίου (γεννήθηκε το 1958).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου