Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013

Η Τουρκία σουλατσάρει στο Αιγαίο και η Βουλή ψήφισε Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας!


Ενώ η ελληνική κυβέρνηση μειώνει τους εξοπλισμούς και η τουρκική αυξάνει κατακόρυφα το στρατιωτικό της οπλοστάσιο, ενώ η ελληνική κυβέρνηση δεν βλέπει τις προκλήσεις της Τουρκίας σε Θράκη, Αιγαίο, Ρόδο και Κύπρο, ενώ η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί μία "πολιτική κατευνασμού" τη στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν παρεμβαίνει ευθέως στα εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας και αμφισβητεί την Κύπρο ως κράτος, το Ελληνικό Κοινοβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει στην ψήφιση Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας!
Κι εμείς αναρωτιόμαστε: Ποιά ακριβώς είναι η κατανόηση που δείχνει η Τουρκία προς την Ελλάδα;  Μπορεί να βρεθεί έστω ένας βουλευτής, έστω ένας υπουργός ή έστω και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, για να απαντήσει στο ποιά ακριβώς είναι η κατανόηση της Τουρκίας προς την Ελλάδα;  Μήπως βρισκόμαστε μπροστά σε εξελίξεις συνδιαχείρισης της Θράκης, του Αιγαίου και των ενεργειακών κοιτασμάτων της Ελλάδας στη νοτιο-ανατολική Μεσόγειο;  Μήπως βρισκόμαστε μπροστά σε φαινόμενα απόλυτης πολιτικής φαιδρότητας, τα οποία είναι άγνωστο πόσο απέχουν από τον ορισμό της εθνικής προδοσίας; Μήπως οδηγούμαστε στο τελικό στάδιο μείωσης της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας, μέσω μίας άτυπης σμίκρυνσης της γεωγραφικής επικράτειας της χώρας;
Κυρώθηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που ενθαρρύνει τη συνεργασία στους τομείς των τεχνολογιών, πληροφορικής κι επικοινωνιών, αλλά και των ταχυδρομικών υπηρεσιών μεταξύ των δύο χωρών.«Δεν υπάρχει κίνδυνος εθνικής ασφάλειας», «οι επαφές είναι προσεκτικές και προετοιμασμένες και η συνεργασία θα γίνει στο πλαίσιο διεθνών συμφωνιών» δήλωσε ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Παπαδόπουλος.
Με το Μνημόνιο Κατανόησης ενθαρρύνεται, επίσης, η συνεργασία μεταξύ επιχειρηματικών, ερευνητικών και εκπαιδευτικών φορέων.

Στο Μνημόνιο που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Υποδομών, ορίζονται 18 τομείς κοινού ενδιαφέροντος για πιθανή συνεργασία, ανάμεσα στους οποίους είναι η ασφάλεια στο διαδίκτυο, η ηλεκτρονική υπογραφή, οι ταχυδρομικές υπηρεσίες, οι δορυφορικές και ασύρματες επικοινωνίες και η πολιτική διαχείρισης φάσματος.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Παπαδόπουλος εξήγησε ότι πρόκειται για μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών και τις ταχυδρομικές υπηρεσίες.
«Η ανάγκη για το μνημόνιο είναι διαπιστωμένη, δημιουργούμε ειδικό πλαίσιο συνεργασίας για να επιλυθούν βήμα - βήμα χρονίζουσες εκκρεμότητες, ειδικά για το θέμα του ραδιοφάσματος», είπε ο κ. Παπαδόπουλος και επισήμανε ότι «οι δύο χώρες μπορεί να συνεργαστούν πολύ αποτελεσματικά και να έχουν κοινά επιτεύγματα από συνέργειες τόσο σε ειδικά ζητήματα αλλά και στο επενδυτικό σκέλος».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Απόστολος Αλεξόπουλος δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το σχέδιο νόμου αν και δεν διαφωνεί επί της ουσίας με τέτοιες συνεργασίες. Ο βουλευτής παρατήρησε ότι δεν δόθηκαν από την κυβέρνηση επαρκείς απαντήσεις για την πορεία των προγραμμάτων συνεργασίας με την Τουρκία ειδικά στον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα χρήματα που δίνονται πιάνουν τόπο και ότι δεν παρουσιάστηκαν προκαταρκτικές μελέτες στις οποίες στηρίχθηκε η αναγκαιότητα του συγκεκριμένου Μνημονίου.
Το σχέδιο νόμου καταψήφισαν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, με την Ραχήλ Μακρή να καταγγέλλει ότι τα κείμενα χαρακτηρίζονται από προχειρότητα και ασάφεια.

Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς ανέφερε ότι δεν είναι δυνατό η Βουλή να ψηφίζει τέτοιες συμφωνίες όταν η Τουρκία διατηρεί το casus beli σε περίπτωση που η Ελλάδα ασκήσει τα δικαιώματα της για την επέκταση των χωρικών της υδάτων. Είπε ακόμη ότι το σχέδιο νόμου έρχεται στη Βουλή λίγες ημέρες μετά την απαράδεκτη δήλωση Ερντογάν ότι δεν υπάρχει κράτος με το όνομα Κύπρος.
Η ΔΗΜΑΡ που είχε διατυπώσει επιφυλάξεις κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή, σήμερα δήλωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ του σχεδίου νόμου, με τον Θωμά Ψύρρα να επισημαίνει ότι το Μνημόνιο κινείται σε θετική κατεύθυνση και δημιουργεί πλαίσιο συνεργασίας επ΄ωφελεία των δύο χωρών. Ανέφερε, ωστόσο, ότι υπάρχουν σημεία που χρήζουν διευκρινίσεων με σημαντικότερη τη διαφάνεια στη λειτουργία της Κοινής Επιτροπής Τεχνολογίας που θα αναλάβει και το ρόλο εφαρμογής του Μνημονίου αλλά και του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.
«Κατά» ψήφισε η Χρυσή Αυγή, με το βουλευτή Ηλία Παναγιώταρο να κατηγορεί τον Πρωθυπουργό ότι ακολουθεί την πολιτική υποτέλειας και παραχωρήσεων του προκατόχου του. «Για εμάς η Τουρκία ήταν είναι και θα είναι χώρα εχθρική», είπε ο βουλευτής, χαρακτήρισε «επικίνδυνη τη συμφωνία» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπογράφετε το τζαμί στο Βοτανικό όταν ο λαός δεν έχει να φάει και όταν η 'Αγκυρα εγείρει συνεχώς απαιτήσεις.

Κατά του σχεδίου νόμου δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης σημειώνοντας ότι στόχος των παρεμβάσεων είναι να ωφεληθούν οι πολυεθνικές. Ο κ. Λαμπρούλης επανέλαβε τη θέση του κόμματος του για ενιαίο φορέα τηλεπικοινωνιών με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Γεωργίου Μιχαήλ

ΥΓ: Μνημόνιο κατανόησης της κυβέρνησης προς τους πολίτες της Ελλάδας, πότε θα υπάρξει; Ή μήπως οι πολίτες θεωρούνται εχθροί για την κυβέρνηση Σαμαρά;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου