Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1822: ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ!!


«Όλοι οι Έλληνες και οι Απόδημοι αδελφοί μας ,πάντα κρατούν στα χέρια τους την Ελληνική Σημαία , είτε αυτό γίνεται σε παρελάσεις είτε σε εθνικές γιορτές, είτε κοσμούν όλα τα κρατικά κτήρια ή τα σπίτια μας . Η Ελληνική Σημαία έχει βαφτεί διαχρονικά με το αίμα των ηρώων της πατρίδας μας , σε όλους του αγώνες για την Ελευθερία της Ελλάδος. Η Ελληνική Σημαία, είναι το εθνικό σύμβολο της χώρας μας και έχει αλλάξει διαχρονικά πολλές μορφές ή τύπους.»
Η A' Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου καθιέρωσε  τη γαλανόλευκη ως επίσημο σύμβολο των επαναστατημένων Ελλήνων.Το 1822, ένα χρόνο μετά τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας  έγινε η πρώτη Εθνική Συνέλευση στην Επίδαυρο. Το «Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος» που προέκυψε από αυτή την συνέλευση, είναι ουσιαστικά το πρώτο ελληνικό σύνταγμα.
Στις παραγράφους Ρδ’ και Ρε’ υπάρχει η πρώτη απόφαση για τη μορφή της ελληνικής σημαίας. Εκεί αποφασίστηκαν τα χρώματα της (κυανό και λευκό) και ανατέθηκε στο Εκτελεστικό Σώμα να προσδιορίσει τη μορφή της.
Σύμφωνα με μια θεωρία οι λαμβάνοντες μέρος στον καθορισμό του εθνικού συμβόλου θέλησαν να αποφύγουν το κόκκινο και το πράσινο, χρώματα που συνδέονταν με την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Σύμφωνα με άλλη θεωρία, η επιλογή των χρωμάτων έγιναν για να συμβολίζει το γαλάζιο της θάλασσας του Αιγαίου και το λευκό των κυμάτων.
Η πιο διαδεδομένη θεωρία για το πλήθος των εννέα ίδιου πλάτους,  οριζόντιων λωρίδων, είναι ότι συμβολίζουν τις συλλαβές της φράσης «ελευθερία ή θάνατος», οι πέντε κυανές λωρίδες τις συλλαβές της λέξης Ε-λευ-θε-ρί-α και οι τέσσερις λευκές ή θά-να-τος.
Η Ελληνική Σημαία, ως το πλέον ιερό σύμβολο, μας υπενθυμίζει το χρέος μας έναντι του Έθνους και την υποχρέωση μας να θυσιάζουμε τη ζωή μας, υπερασπιζόμενοι την Ελλάδα. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου