Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Φουντώνει πάλι το σενάριο για διχοτόμηση της Κύπρου!!

Το ζήτημα της διχοτόμησης αντιμετωπίζεται μέχρι σήμερα, περισσότερα συναισθηματικά, παρά με πολιτικούς όρους. Ίσως, επειδή θεωρείται «ταμπού» για δημόσιο διάλογο...
Η συνειδητοποίηση ότι ο ΟΗΕ, μέσω των πολυπληθών απεσταλμένων του, συντελεί στην εξυπηρέτηση αθέμιτων συμφερόντων, παρά στην δημιουργία συνθηκών για επίλυση του Κυπριακού, εμβάλλει σε σκέψεις τους Κυπρίους πολιτικούς, για το τι ακριβώς επιδιώκεται.
Στην Voria.gr έχει γραφεί πολλές φορές, πως αν δεν γίνει κατορθωτό να δημιουργηθεί κράτος-οπερέτα, όπως προέβλεπε το Σχέδιο Ανάν-Χάνεϊ, τότε τα πράγματα οδηγούνται σε διχοτόμηση. Δεν είναι άλλωστε λίγοι οι Κύπριοι, που έχουν κουραστεί, και δεν θα αντιδρούσαν σ’ αυτό το ενδεχόμενο.
Άρχισε να απασχολεί και τον πρόεδρο της Κύπρου, το ζήτημα, και εχθές εξέφρασε την απογοήτευσή του από τη στάση των μεσολαβητών. Προειδοποίησε μάλιστα, πως υπάρχει κίνδυνος οριστικής διχοτόμησης της Κύπρου, σε περίπτωση που απορριφθεί νέο σχέδιο λύσης.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτης» υποστήριξε ότι πρέπει να γίνει σοβαρή δουλειά από την αρχή, ώστε οι συνομιλίες να εδράζονται σε κοινή βάση. Έχει μεγάλη σημασία να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, που θα δίνουν προοπτική, είπε και υπέδειξε, ότι δεν πρέπει να αρχίσουν συνομιλίες επειδή ασκούνται πιέσεις ή γιατί υπάρχουν ανησυχίες ότι θα επιρριφθούν ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά.
Οι Κύπριοι πολιτικοί, δεν ενοχλούνται μόνον από την απαράδεκτη συμπεριφορά του απεσταλμένου του ΟΗΕ κ. Ντάουνερ, αλλά ανέμεναν μεγαλύτερη ανταπόκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα από την Κομισιόν.
Είναι αλήθεια όμως, ότι το ζήτημα της διχοτόμησης αντιμετωπίζεται μέχρι σήμερα, περισσότερα συναισθηματικά, παρά με πολιτικούς όρους. Ίσως, επειδή θεωρείται «ταμπού» για δημόσιο διάλογο, ίσως επειδή κάποιοι διατηρούν ελπίδες πως μπορεί να επανενωθεί το νησί.
Η επανένωση, στη βάση ενός κυρίαρχου κράτους, δεν πρόκειται να επιτραπεί. Δεν είναι τόσο η Τουρκία που ενδιαφέρεται (άλλωστε, μέχρι το 1955 οι Τούρκοι δεν επεδείκνυαν κανένα ενδιαφέρον, οι Βρετανοί τους έβαλαν στο παιχνίδι, για να εμποδίσουν την Ένωση με την Ελλάδα), αλλά η Κύπρος παίζει ουσιαστικό ρόλο για την ασφάλεια του Ισραήλ.
Και λόγω του ότι, άλλοτε η πολιτική συμπεριφορά του Μακαρίου, που αρεσκόταν όχι μόνον να είναι πρόεδρος κράτους παρά νομάρχης στην Ελλάδα, όπως είχε εκμυστηρευθεί, αλλά και εκ των ηγετών του Τρίτου Κόσμου, άλλοτε πάλι η φιλοαραβική πολιτική της Ελλάδας, δεν ενέπνεε καμιά εμπιστοσύνη στο Ισραήλ, να βρίσκεται η Κύπρος υπό ελληνική επιρροή. Επιπρόσθετος λόγος ήταν και η πλήρης επιρροή στην Τουρκία, τόσο με τους Ισραηλίτες -ντονμέδες- επιχειρηματίες, όσο και με τους επίσης ντονμέδες ηγέτες του στρατεύματος.
Αυτή την τοποθέτηση την επιβεβαιώνει η αποκάλυψη, στην οποία προέβη ο πρώην υπουργός της Τουρκίας Χαλίλ Σιβγκίν και επί σειρά ετών στενός συνεργάτης του Τούρκου πρώην προέδρου, Τουργκούτ Οζάλ. Στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό aHaber, ισχυρίστηκε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Νίξον, εκπαραθυρώθηκε, επειδή είχε αντιταχθεί στο να γίνει απόβαση από τους Τούρκους στην Κύπρο.
«Το σκάνδαλο Watergate προέκυψε εξαιτίας αυτής της σκληρής στάσης του Νίξον. Εμείς, για να μπορέσουμε να επέμβουμε στην Κύπρο, χρειαζόταν η έγκριση των ΗΠΑ. Αλλά θεωρείτο βέβαιο ότι ο Νίξον δε θα δεχθεί κάτι τέτοιο.
Το ίδιο και ο αντιπρόεδρος. Τότε ΥΠΕΞ ήταν ο Κίσινγκερ. Ο Νίξον έχασε τη θέση του, αλλά ο Κίσινγκερ παρέμεινε. Και εκείνος μας έδωσε τη δυνατότητα για την επέμβαση. Δηλαδή οι δυνάμεις, που έριξαν από τη θέση τους τον Νίξον, διατήρησαν στη θέση του τον Ισραηλίτη Κίσινγκερ, για να επέμβουμε στην Κύπρο» τόνισε ο Χαλίλ Σιβγκίν.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο ρόλο που διαδραμάτισε προς αυτή την κατεύθυνση το εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ, αναφέροντας πως η Κύπρος ήταν πολύ σημαντική για το Ισραήλ.
«Εάν η Κύπρος βρίσκεται στα χέρια της Ελλάδας, (μεταφέρει από τα τουρκικά το defencenet) τότε οι ορθόδοξοι δε θα έχουν καλές σχέσεις με το Ισραήλ. Οι πολιτικές Ελλάδας και Ισραήλ είναι αντίθετες μεταξύ τους. Εμείς ως Τούρκοι δεν έχουμε κάποια εχθρότητα με τους Εβραίους. Η επιχείρηση αυτή θα παρεμπόδιζε το να περάσει η Κύπρος στα χέρια της Ελλάδας.
» Σε περίπτωση που περάσει στα χέρια της Ελλάδας, μπορεί να δημιουργηθεί κίνδυνος για το Ισραήλ. Αυτούς τους υπολογισμούς έκαναν. Αν μη τι άλλο, η Κύπρος χωρίζεται στα δύο» κατέληξε ο Τούρκος πρώην υπουργός και συνεργάτης του Οζάλ.
Ο Μακεδών
voria.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου