Νέα Τουρκική πρόκληση σήμερα στο Ανατολικό Αιγαίο, που έρχεται σε συνέχεια της αντίστοιχης χθεσινής, με την υπέρπτηση ενός ελικοπτέρου Ειδικών Επιχειρήσεων της Αεροπορίας του Τουρκικού Στρατού (ή της αντίστοιχης της Στρατοχωροφυλακής) που πέταξε πάνω από το Βορειοανατολικό άκρο της Σάμου.
Πιο συγκεκριμένα. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, που εκδόθηκε πριν από λίγη ώρα, «Τουρκικό ελικόπτερο AS-532 Cougar, το οποίο εισήλθε στο FIR ΑΘΗΝΩΝ στις 14:33, πραγματοποίησε υπέρπτηση άνωθεν ΒΑ άκρου ν. Σάμου στις 14:35 σε ύψος 10.000 ποδών. Το ελικόπτερο εξήλθε του FIR ΑΘΗΝΩΝ στις 14:37. Το εν λόγω ελικόπτερο αναγνωρίσθηκε, σύμφωνα με τους διεθνούς κανόνες και κατά πάγια πρακτική».
Ρωτώντας ανώτατη στρατιωτική πηγή περί του αν η χρήση του συγκεκριμένου τύπου ελικοπτέρου «σημαίνει κάτι» σε συνδυασμό ότι πέταξε πάνω από ένα μεγάλο νησί όπως η Σάμος, που δεν «αμφισβητείται» από την Τουρκία, πληροφορηθήκαμε ότι το συγκεκριμένο ελικόπτερο δεν πέταγε χαμηλά για να εκληφθεί ότι μπορεί να εκτελούσε κάποιου είδους «άλλη» αποστολή αλλά σε πολύ μεγάλο ύψος (10.000 πόδια, περίπου 3.300 μέτρα) και «σαν να προσπαθούσε να κόψει δρόμο», όπως ελέχθη χαρακτηριστικώς. Ωστόσο και για την περίπτωση αυτή ακολουθήθηκε η παγία τακτική αντιμετωπίσεως παρόμοιων περιστατικών εκ μέρους της ελληνικής πλευράς προς την Τουρκία.
Συνολικώς σήμερα, πάντα συμφώνως με το ΓΕΕΘΑ, δύο σχηματισμοί των έξι αεροσκαφών έκαστος, δηλαδή 12 μαχητικά αεροσκάφη από τα οποία τα έξι ήταν οπλισμένα και το προαναφερθέν ελικόπτερο Cougar, συνολικώς 13 αεροσκάφη/ελικόπτερα, πραγματοποίησαν τρεις παραβάσεις και ισάριθμες παραβιάσεις καθώς και την προαναφερθείσα στην αρχή υπέρπτηση από το ελικόπτερο Cougar, στο Βορειοανατολικό και Κεντρικό Αιγαίο. Όπως καταλήγει η σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, «Όλα τα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν και αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική».
Λ.Σ.Μ.