Βόλτα μέχρι την Τζιά έκανε μια τουρκική φρεγάτα η οποία ερχόμενη από την Αλικαρνασό και πηγαίνοντας προς τα Δαρδανέλια θέλησε να περάσει έξω από το Σούνιο παραμένοντας για αρκετές ώρες εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων, καταρρακώνοντας έτσι κάθε έννοια «αβλαβούς διελεύσεως», που τύποις βεβαίως πραγματοποιούσε.

Όπως ανακοίνωσε επισήμως πριν από λίγη ώρα το ΓΕΕΘΑ «Η τουρκική φρεγάτα «GIRESUN», προερχόμενη από το λιμάνι της Αλικαρνασσού, εισήλθε την 20η Ιανουαρίου (15:35) σε Ελληνικά Χωρικά Ύδατα Νοτίως Ν. Κέας. Στη συνέχεια κινούμενη με Βόρειο-Ανατολική πορεία διήλθε μεταξύ Ν. Ευβοίας και Ν. Άνδρου (Στενό Καφηρέα) και εξήλθε από τα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα στις 18:50. Πλοία και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού παρακολούθησαν και παρακολουθούν το τουρκικό πλοίο, καθόλη τη διάρκεια του πλου του».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη προκλητική δραστηριότητα της Άγκυρας έρχεται σε συνέχεια της προηγούμενης έντονης έκνομης αεροπορικής δραστηριότητος  και είναι από τις λίγες περιπτώσεις που είχαμε ταυτόχρονα τόσες και τέτοιας «ποιότητος» προκλητικές δραστηριότητες από πλευράς της Άγκυρας. Το ΓΕΕΘΑ δια του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης έχει ενημερώσει σχετικώς το Υπουργείο Εξωτερικών για περαιτέρω διπλωματικές ενέργειες.
Η φρεγάτα “Giresun” (F-491) είναι πλοίο κατευθυνομένων βλημάτων, αμερικανικής κατασκευής, κλάσεως “Oliver Hazard Perry”, που στο Αμερικανικό Ναυτικό υπηρετούσε ως USS “Antrim” (FFG-20).


28 παραβιάσεις και 6 παραβάσεις από τουρκικά αεροσκάφη

Έντονη όμως και προκλητική ήταν και η  παρουσία των Τούρκων στο Αιγαίο αφού συνολικώς με πτητικά μέσα κάθε είδους πραγματοποίησαν (την 20η Ιανουαρίου) 28 παραβιάσεις σε ολόκληρο το Αιγαίο, στο πλαίσιο βεβαίως προγραμματισμένης «επιχειρησιακής εκπαιδεύσεως μεγάλης κλίμακος» που ξεκίνησε   στο Αιγαίο. 
Πιο συγκεκριμένα. Δύο σχηματισμοί αποτελούμενοι από οκτώ μαχητικά αεροσκάφη, από τα οποία τα τέσσερα ήταν οπλισμένα, καθώς και άλλα τέσσερα μεμονωμένα εκ των οποίων δύο αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου τύπου CN-235 και δύο ακόμα ελικόπτερα, πραγματοποίησαν έξι παραβάσεις και 28 παραβιάσεις στο Βόρειο, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Ενδεικτικό είναι ότι το ένα αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου πραγματοποίησε 10 παραβιάσεις, ενώ επίσης πολλές πραγματοποιήθηκαν και από τα δύο ελικόπτερα. 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ «όλα τα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν και αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική», ενώ – και αυτό είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό – ότι δεν σημειώθηκε καμία εμπλοκή με τα μαχητικά αεροσκάφη ετοιμότητος (readiness) της ελληνικής αεραμύνης.

Λ.Σ.Μ.