Το ελικόπτερο τύπου Bell-212 VIP της Αεροπορίας Στρατού θα πάψει να χρησιμοποιείται πλέον σε αποστολές «μεταφοράς υψηλών προσώπων» και θα τροποποιηθεί πάραυτα από το προσωπικό της, προκειμένου όσο γίνεται πιο σύντομα να αρχίσει να χρησιμοποιείται στις αεροδιακομιδές ασθενών και τραυματιών στη θέση των μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47D/SD Chinook της δυνάμεώς της!
Αυτή την εντυπωσιακή, όσο και άκρως επιχειρησιακή απόφαση, έλαβε σήμερα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ιστοσελίδος μας, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος, με διπλό στόχο. Αφενός μεν να «μην κάθεται» το συγκεκριμένο ελικόπτερο, καθώς στην εποχή μας πλέον κανένας επίσημος δεν πετούσε με αυτό το ελικόπτερο σε απoστολές VIP, αφετέρου δε γιατί η συχνότατη χρησιμοποίηση το τελευταίο διάστημα των ελικοπτέρων Chinook είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν κατακόρυφα οι ώρες πτήσεως αυτών γεγονός που είχε ως παρεπόμενη επίπτωση να συντομευθεί και ο χρόνος των επιθεωρήσεων και συντηρήσεων, με ό,τι και αν αυτό σημαίνει από οικονομικής πλευράς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ελικόπτερο αυτό είναι το μοναδικό του συγκεκριμένου τύπου και για το συγκεκριμένο ρόλο που διέθετε η Αεροπορία Στρατού και το είχε αποκτήσει από την Πολεμική Αεροπορία το 1972, ενώ το 2002 πέρασε από εκσυγχρονισμό και τοποθέτηση δύο νέων κινητήρων, επομένως πληροί όλες τις τεχνικές προδιαγραφές για την ασφαλή κίνηση πάνω από θαλάσσιο περιβάλλον. Σύμφωνα με την εντολή λοιπόν του Αρχηγού, οι τεχνικοί της Αεροπορίας Στρατού θα αναλάβουν να βγάλουν το κιτ της διαμορφώσεως VIP και στη θέση του να «φορέσουν» το αντίστοιχο για αεροδιακομιδές που περιλαμβάνει ένα ή δύο φορεία και τέσσερις θέσεις συνοδών/γιατρών.
Έτσι λοιπόν ο καταδρομέας Αρχηγός αποφάσισε να δράσει άμεσα με διπλό («επιχειρησιακό») όφελος, και για τον Στρατό, αλλά και για το κοινωνικό σύνολο.
Λ.Σ.Μ.