Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΠΕΙΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ!!


Επιστρέφει στην επιχείρηση Atalanta το Πολεμικό μας Ναυτικό.
Μέσα στο Φεβρουάριο θα αποπλεύσει η φρεγάτα ''ΨΑΡΑ'' η οποία θα αναλάβει τρίμηνη περιπολία στον Ινδικό ωκεανό (ανοικτά της Σομαλίας) στο πλαίσιο της επιχείρησης της Ευρωπαικής Ενωσης για την προστασία της ναυσιπλοίας και την αντιμετώπιση της πειρατείας που μαστίζει την περιοχή.
Για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα η Ελλάδα για οικονομικούς λόγους, είχε αποσύρει τα πολεμικά της πλοία από την επιχείρηση και μετείχε μόνο σε επιτελικό επίπεδο με αξιωματικούς που είχαν τοποθετηθεί στο Επιτελείο του Ευρωπαικού Αμυντικού Οργανισμού στην Βρετανία,που ασκεί τον συντονισμό και την διοίκηση της επιχείρησης.
Πρώτος σταθμός της φρεγάτας θα είναι η Σούδα και συγκεκριμένα το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ),όπου το πλήρωμα θα εκπαιδευτεί για τις ειδικές απαιτήσεις της αντιπειρατικής επιχείρησης. Στον τομέα αυτόν το ΚΕΝΑΠ έχει αναπτύξει τεχνογνωσία πολύ υψηλού επιπέδου και παρέχει εκπαίδευση σε όλες σχεδόν τις χώρες του ΝΑΤΟ.Μάλιστα κλιμάκια εκπαιδευτών του Κέντρου επισκέπτονται συμμαχικές χώρες και παρέχουν επιτόπια εκπαίδευση σε
θέματα αντιμετώπισης τρομοκρατικών και άλλων απειλών στην θάλασσα. Ιδιαίτερα,σχετικά με την απειλή της πειρατείας,το ΚΕΝΑΠ εκτιμά ότι το φαινόμενο απέχει πολύ από το να κατασταλεί και τούτο δημιουργεί αυξημένες ανάγκες εκπαίδευσης και επιχειρησιακής ετοιμότητας.
Ένα τυπικό σχολείο για τις ειδικές μονάδες που επιβαίνουν στα πολεμικά πλοία,είναι συνήθως πενταήμερο και περιλαμβάνει θεωριτική και πρακτική εκπαίδευση σε όλα τα αντικείμενα που αφορούν την αντιμετώπιση της πειρατείας.
Ειδικότερα η θεωρητική εκπαίδευση περιλαμβάνει ενημέρωση πάνω στα γεγονότα που έχουν δημιουργήσει την σημερινή κατάσταση με την δράση των πειρατών,καθώς και την εξέλιξη των επιχειρήσεων για την αντιμετωπισή της. Αναπτύσσονται επίσης τα συναφή νομικά ζητήματα και τα χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν οι μέθοδοι δράσης των πειρατών.Ακολουθεί η ανάλυση συγκεκριμένων επεισοδίων,καθώς και των συμπερασμάτων που έχουν βγει από την αντιμετωπισή τους. Η θεωρητική εκπαίδευση ολοκληρώνεται με παρουσίασιαση των μέτρων ασφαλείας που ενδείκνυται να λαμβάνονται από την εμπορική ναυτιλία και με προσομείωση σεναρίων πειρατικής μεθοδολογίας.
Η πρακτική εκπαίδευση περιλαμβάνει τρόπους αναγνώρισης και αντιμετώπισης πειρατικών ομάδων που δρουν με μικρά ταχύπλοα σκάφη και επιχειρήσεις επιβίβασης και κατάληψης μεγαλύτερων πλοίων,είτε είναι τα μητρικά πλοία των πειρατών,είτε είναι πλοία που έχουν αιχμαλωτιστεί από αυτούς.Τέλος γίνονται εκπαιδεύσεις στην προστασία εμπορικών πλοίων που δέχονται πειρατική επίθεση στην θάλασσα. Τα σενάρια που διδάσκονται στο ΚΕΝΑΠ έχουν αποσπάσει κολακευτικά σχόλια και πλέον μεγάλες ναυτικές δυνάμεις όπως είναι οι ΗΠΑ και η ΒΡΕΤΑΝΙΑ έχουν εντάξει στο προγραμμά τους την εκπαίδευση στο Κέντρο πληρωμάτων ή ειδικών ομάδων των πολεμικών τους πλοίων που περνούν από την Μεσόγειο.-
εφ.Δημοκρατία 2/2/2014

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου