Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Σοβαρός ο κίνδυνος καταστροφών στις συστοιχίες των νέων υποβρυχίων


Κορυφώνεται ο προβληματισμός και η αγωνία των αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού για τις φθορές και τις ζημίες που έχουν συσσωρευτεί από την παρατεταμένη ακινησία (και αχρηστία) των σχεδόν ολοκληρωμένων -αλλά μη παραδοθέντων- υποβρυχίων του ΠΝ στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Όπως λένε, «βαδίζουν σε αχαρτογράφητα νερά», αφού δεν υπάρχει πρότερη εμπειρία. Ειδικά για τις συστοιχίες των υποβρυχίων αυτώ εκφράζονται φόβοι ότι οι ζημίες μπορεί να είναι πολύ σημαντικές λόγω των χρονικά εξελισσομένων ηλεκτροχημικών φαινομένων. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι σε περίπτωση μη φόρτισης της μπαταρίας, όπως δηλαδή συμβαίνει τώρα, λόγω της συνεχιζόμενης αυτοεκφόρτισης, η χωρητικότητα των συστοιχιών των υποβρυχίων μειώνεται κατά 2% τον μήνα, γεγονός που -ακριβώς επειδή δεν φορτίζονται- οδηγεί σε πρόκληση σοβαρών βλαβών στα στοιχεία των συστοιχιών. 
Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει μείωση των επιχειρησιακών επιδόσεων των υποβρυχίων και μείωση του χρόνου ζωής των πανάκριβων συστοιχιών. Παρά τις προσπάθειες του ΠΝ, μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί δυνατό, λόγω της κατάστασης διάλυσης των Ναυπηγείων, να γίνει ουσιαστικό πρόγραμμα συντήρησης των συστοιχιών, που φυσικά αποτελεί συμβατική υποχρέωση των Ναυπηγείων. Η ειρωνεία είναι ότι το ΠΝ κατέχει την τεχνογνωσία της εκτέλεσης της συγκεκριμένης συντήρησης και φόρτισης, αλλά όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός είναι εγκατεστημένος στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας και θα πρέπει τα υποβρύχια να μεταφερθούν εκεί. 
Αλλά αν συμβεί αυτό, τότε υπάρχουν πολλά συμβατικά και νομικά κωλύματα. Και έτσι ο «γόρδιος δεσμός» παραμένει άλυτος. Πάντως, έμπειροι απόστρατοι αξιωματικοί του Ναυτικού εξέφραζαν την άποψη ότι εδώ που φτάσαμε, η μόνη λύση είναι η μεταφορά των υποβρυχίων στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας και με τη συνεργασία της γερμανικής εταιρείας HDV και τεχνικών των Ναυπηγείων, να προχωρήσει η επισκευή, η ολοκλήρωση και η παραλαβή τους… 
Μήπως είναι η πιο ρεαλιστική λύση; Ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος τι λέει;
ΤΟ ΠΑΡΟΝ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου