Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Μνήμες που ανατριχιάζουν

Εκτενές ρεπορτάζ της Daily Mail για τα 40 χρόνια της τουρκικής εισβολής
Φωτογραφίες του Δώρου Παρτασίδη, από το 1974 και τού σήμερα, ξαναφέρνουν στην επικαιρότητα το μεγάλο έγκλημα

Αμμόχωστος 1970

Αμμόχωστος η πόλη φάντασμα...ΣΗΜΕΡΑ

Εκτενές ιστορικό φωτορεπορτάζ με αφορμή τη θλιβερή επέτειο των 40 ετών από την εισβολή και την έναρξη της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο φιλοξενεί η ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, μία από τις αγγλόφωνες ιστοσελίδες με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα παγκοσμίως.

Το ρεπορτάζ, με τίτλο «Από παράκτια πόλη σε πόλη-φάντασμα: Σαράντα χρόνια αφότου η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο φωτογραφίες δείχνουν ερημωμένα σπίτια, ξενοδοχεία και αεροδρόμια στη Λευκωσία, τη μοναδική διαιρεμένη πρωτεύουσα του κόσμου», βασίζεται κυρίως σε φωτογραφίες του Δώρου Παρτασίδη, γνωστού φωτογράφου και κινηματογραφιστή με έδρα το Λονδίνο.
Όπως σημειώνει ο συντάκτης της βρετανικής εφημερίδας, αναφερόμενος στην Αμμόχωστο, στις αρχές της δεκαετίας του 1970 αποτελούσε κορυφαίο προορισμό διακοπών, με χρυσή άμμο, μεγάλα ξενοδοχεία και περιοχές για αγορές, με θαμώνες την Μπριζίτ Μπαρντό, τον Ρίτσαρντ Μπάρτον και την Ελίζαμπεθ Τέιλορ. «Σήμερα οι δρόμοι πάνω στην ακτογραμμή του παραλιακού θερέτρου της Αμμοχώστου κείτονται ανατριχιαστικά σιωπηλοί, όπως κάνουν εδώ και δεκαετίες», σχολιάζει το δημοσίευμα.
Στη συνέχεια ο συντάκτης περιγράφει εικόνες όπως ένα αεροπλάνο εγκαταλελειμμένο, με ξεφούσκωτα λάστιχα και ξεθωριασμένα χρώματα στον διάδρομό του στον διεθνή αερολιμένα Λευκωσίας, και έναν πύργο ελέγχου στο ίδιο αεροδρόμιο επίσης έρημο.
«Τα πάντα έχουν παγώσει στον χρόνο από το 1974, τη χρονιά της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Αυτές είναι οι φοβερές σκηνές εντός της πόλης της Λευκωσίας, που είναι τώρα η μοναδική διαιρεμένη πρωτεύουσα στον κόσμο - χωρισμένη από την Πράσινη Γραμμή των Ηνωμένων Εθνών», εξηγεί το δημοσίευμα. «Σε ορισμένες περιοχές η ουδέτερη ζώνη εκτείνεται σε αποστάσεις πολλών μιλίων, αλλά στην παλιά πόλη της Λευκωσίας έχει μετά βίας πλάτος 10 ποδών - και είναι ακόμα γεμάτη με την ηχώ του παρελθόντος», καταλήγει.

Οι φωτογραφίες του Δώρου Παρτασίδη, που δημοσιεύει η Daily Mail, είναι τόσο από την εποχή της εισβολής όσο και νεότερες. Απεικονίζουν, κυρίως, πρόσφυγες σε στιγμές θρήνου και περισυλλογής, καθώς επίσης την κατάσταση εγκατάλειψης στα κατεχόμενα, στη Λευκωσία και την Αμμόχωστο.
«Ως Κύπριος φωτογράφος λειτουργώ με βάση τρεις αρχές. Πρώτον, αυτό που είχε πει ο Κένεντι, ότι δεν πρέπει να ρωτάς τι έχει κάνει η πατρίδα σου για σένα, αλλά τι κάνεις εσύ για την πατρίδα σου. Δεύτερο, για μένα ισχύει όχι το γνωστό “κάθε φωτογραφία ίσον χίλιες λέξεις”, αλλά χίλιες φωτογραφίες ισούνται με μία λέξη: "Κύπρος". Τέλος, λειτουργώ με βάση την πεποίθηση ότι έχει ωριμάσει ο καιρός οι ομορφιές του βορείου και του νοτίου τμήματος της Κύπρου να μπορούν να βλέπονται από όλους ως μέρη ενός όμορφου νησιού, της επανενωμένης Κύπρου», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δώρος Παρτασίδης.
Η πόλη φάντασμα
Όπως εξήγησε ο Δώρος Παρτασίδης, όταν του ζητήθηκε από τη Mail να στείλει μια σειρά φωτογραφιών από το 1974, προτίμησε να στείλει και φωτογραφίες που είναι επίκαιρες. «Φωτογραφίες όπως της Αμμοχώστου, πώς ήταν τότε με τις χρυσές αμμουδιές της και πώς σήμερα στέκει σαν πόλη-φάντασμα ή φωτογραφίες που δείχνουν πώς ο χρόνος έχει μείνει στάσιμος στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, όπου κάποτε έφταναν χιλιάδες χαμογελαστοί τουρίστες.

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Επίσης φωτογραφίες από αυτό που μας κάνει όλους να νιώθουμε ντροπή, τον διαχωρισμό του νησιού, το συρματόπλεγμα που έχει σκουριάσει, την Πράσινη Γραμμή των 112 μιλίων που πρέπει να εξαφανιστεί. Και βέβαια από το δράμα του 1974, που δεν έχει άλλο επίκεντρο από τον άνθρωπο, τον πρόσφυγα και το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων», είπε ο Κύπριος φωτογράφος. Συνολικά επέλεξε 50 φωτογραφίες, από τις οποίες η εφημερίδα δημοσίευσε τις μισές.
Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Κυριακής η Mail τοποθέτησε στην πρώτη θέση της ιστοσελίδας της το φωτορεπορτάζ για την Κύπρο. «Από τη μία αισθάνομαι χαρά που με τον φακό μου μπορώ να λέω ότι έχω προσφέρει κάτι στην πατρίδα μου. Αλλά από την άλλη μού έρχονται στη μνήμη οι στιγμές εκείνες που φωτογράφιζα ή κινηματογραφούσα το ’74, όταν ο ανθρώπινος νους δεν μπορούσε να συλλάβει τι γινόταν σε μια μικρή χώρα - μνήμες που ακόμα με πληγώνουν και με κάνουν να ανατριχιάζω. Γι’ αυτό πρέπει όλοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επανενωθεί η πατρίδα μας», κατέληξε ο Δώρος Παρτασίδης στις δηλώσεις του.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου