Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2013

Aναβάθμιση των πυραυλακάτων ΛΑΣΚΟΣ με βλήματα MM-40 Exocet;

 
Βολή κατευθυνόμενου βλήματος ΜΜ-38 Εxocet από την εκσυγχρονισμένη πυραυλάκατο ΤΡΟΥΠΑΚΗΣ (Ρ23).
Στελέχη του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού συναντήθηκαν στις 28 Ιουνίου με εκπροσώπους της εταιρείας MBDA με σκοπό την παρουσίαση προτάσεων για πιθανή αντικατάσταση των κατευθυνομένων βλημάτων επιφανείας-επιφανείας ΜΜ-38 Exocet των πυραυλακάτων τύπου Combattante IIIΑ κλάσης ΛΑΣΚΟΣ. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι επιτελείς του ΓΕΝ ενημερώθηκαν για αντικατάσταση των ΜΜ-38 Εxocet, λόγω λήξης του ορίου ζωής των κινητήρων τους, από βλήματα ΜΜ-40 Exocet Block 2 ή 3. Σημειώνεται ότι τα τέσσερα συνολικά ΤΠΚ κλάσης ΛΑΣΚΟΣ υποβλήθηκαν προ ετών σε εκτεταμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, χωρίς όμως οποιαδήποτε παρέμβαση στα οπλικά τους συστήματα. 

Η πυραυλάκατος ΜΥΚΟΝΙΟΣ (P22) υπέστη εκτεταμένες φθορές από πυρκαγιά το 2010, ελάχιστους μήνες μετά την παράδοσή της στο ΠΝ και θεωρείται εκτός υπηρεσίας. Επομένως το πρόγραμμα αντικατάστασης κατευθυνομένων βλημάτων αφορά τα ΤΠΚ ΛΑΣΚΟΣ (Ρ20), ΜΠΛΕΣΣΑΣ (Ρ21) και ΤΡΟΥΠΑΚΗΣ (Ρ23), έκαστο με τέσσερις εκτοξευτές βλημάτων ΜΜ-38 Exocet.

Η επιλογή του MM-40 Εxocet θεωρείται ορθολογική καθώς το βλήμα βρίσκεται ήδη σε υπηρεσία στο ΠΝ με τις 4 πυραυλακάτους τύπου Super Vita και τις επάκτιες Συστοιχίες Κατευθυνόμενων Βλημάτων οπότε επιτυγχάνεται μεγαλύτερος βαθμός ομοιοτυπίας στον τομέα. Με την ολοκλήρωση των παραδόσεων των τελευταίων πυραυλακάτων PIΤΣΟΣ (Ρ71), ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ (Ρ72) και ΒΛΑΧΑΚΟΣ (Ρ73), τύπου Super Vita, αναμένεται ο παροπλισμός των εναπομείναντων πυραυλακάτων Τύπου S148, BOTΣΗΣ (Ρ72), ΠΕΖΟΠΟΥΛΟΣ (Ρ73), ΜΑΡΙΔΑΚΗΣ (P75), οι οποίες χρησιμοποιούν επίσης βλήματα ΜΜ-38 Εxocet πλην της τελευταίας που φέρει τέσσερις εκτοξευτές βλημάτων Harpoon.

Με βάση τα παραπάνω, ο στόλος της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών θα διαμορφωθεί μετά το 2016 ως εξής:
  • 7 πυραυλάκατοι τύπου Super Vita κλάσης ΡΟΥΣΣΕΝ με Κ/Β ΜΜ-40 Εxocet
  • 3 πυραυλάκατοι τύπου Combattante IIIΑ κλάσης ΛΑΣΚΟΣ με Κ/Β ΜΜ-40 Εxocet
  • 5 πυραυλακάτοι τύπου Combattante IIIB κλάσης ΚΑΒΑΛΟΥΔΗΣ με Κ/Β PΕNGUIN Mk2 Mod3.
  •  πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου