Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Ζαλόγγεια 2013 - Εκδηλώσεις τιμής στη μνήμη των Σουλιωτισσών

 Στον Ιερό Βράχο του Ζαλόγγου πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 11 Αυγούστου σε μια σεμνή και λιτή τελετή οι εκδηλώσεις τιμής στη μνήμη των Σουλιωτισσών που τον Δεκέμβρη του 1803, κυνηγημένες από τον Αλή Πασσά προτίμησαν να πέσουν στον γκρεμό και να βρουν τραγικό θάνατο μαζί με τα παιδιά τους.
Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν Θεία Λειτουργία στο Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου. ανάβαση στον Ιερό Βράχο του Ζαλόγγου, επιμνημόσυνη δέηση υπέρ πεσόντων, κατάθεση Στεφανιών, αναπαράσταση της Θυσίας από τοπικό χορευτικό.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο εκπαιδευτικός Κοσμάς Κοψάρης.





Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χ. Μπαΐλης σε δήλωσή του αναφερόμενος στην θυσία των Σουλιωτισσών, είπε ότι οι γυναίκες του Σουλίου έδειξαν σε όλον τον κόσμο πως κατακτάται η ελευθερία και η ανεξαρτησία.
"Είμαστε περήφανοι για το ιστορικό γεγονός που σήμερα προκαλεί δέος και θαυμασμό σε όλον τον κόσμο, ενώ από την σημερινή γιορτή κρατάμε το μήνυμα ενότητας και αγώνα για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που περνάμε σήμερα" είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μπαΐλης.
Τέλος ο Δήμαρχος Πρέβεζας θέλοντας να στείλει ένα ακόμα μήνυμα είπε ότι "Ο χορός του Ζαλόγγου είναι ένα πραγματικό γεγονός και οποιαδήποτε άλλη σκέψη αποβλέπει σε άλλες σκοπιμότητες..."


Μετά την λήξη της τελετής και κατά την αποχώρηση η ΛΕΚ Πρέβεζας πραγματοποίησε καταρρίχηση την οποία παρακολούθησε όλος ο κόσμος με μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη της λέσχης περπάτησαν από την προηγούμενη μέρα ξεκινώντας από τα τείχη της αρχαίας Νικόπολης έως τον Ιερό Βράχο προς τιμή των Σουλιωτισσών.

ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
http://www.youtube.com/watch?v=34hQVFPYxjM

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου