Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Η Τουρκία επιχείρισε νομιμοποίηση των ψευδομουφτήδων στη Θεσσαλονίκη

Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ
Νομιμοποίηση των ψευδομουφτήδων μέσω της προσευχής του μπαϊραμιού στο Γενι Τζαμί της Θεσσαλονίκης, που παραχωρήθηκε για δεύτερη φορά από τον Δήμο της πόλης για να λειτουργήσει ως τέμενος, επεχείρησε η Τουρκία με απαράθετη παρέμβαση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκιρ Μποζτάγκ.



Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουταρη το Γενι Τζαμί που κατασκευάστηκε το 1903 από τον ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιανο Ποζέλι αποφασίστηκε να λειτουργήσει ως τέμενος για την προσευχή του Μπαυραμιου μετα από 90 χρόνια,ικανοποιωντας ένα αίτημα αρκετών μουσουλμάνων που κατοικούν στην πόλη. Όμως οι γνωστοί κύκλοι της Θράκης επεχείρησαν να τορπιλίσουν την σημαντική πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης, απαιτώντας η προσευχή να γίνει όχι από νόμιμους ιμάμηδες αλλά από εκείνους που έχει διορίσει ο ψευδομουφτης Ξάνθης.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκιρ Μποζτάγκ ,ο οποίος πέρυσι είχε πειρατεύσει στην Θράκη με δηλώσεις του επεχείρησε μια απαράδεκτη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας μας. «Οι τούρκοι ,απειχαν και έδειξαν την αποφασιστικότητα τους εναντίον της άδικης και αυταρχικής απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης (σ.σ. να μην επιτραπεί στους ιμάμηδες του ψευδομουφτη να κάνουν την προσευχή) είπε ο κ.Μποζταγκ ασκώντας κριτική στην Ελλάδα ότι λειτουργεί εκτός νόμιμου και ευρωπαϊκού πλαισίου αν και είναι μέλος της Ε.Ε.

Συνεχίζοντας αυτή την παρέμβαση ο τούρκος αξιωματούχος αποφάνθηκε ότι «ο μουφτής που έχει εκλεγεί από τον λαό είναι νόμιμος ,οι άλλοι που έχουν αναδεχθεί από την ελληνική κυβέρνηση είναι παράνομοι ..»,ενώ επεχείρησε και έναν προκλητικό συσχετισμό λέγοντας ότι πρόκειται σαν η «Τουρκική Διεύθυνση θρησκευτικών υποθέσεων να διορίζει τους ιερείς στις εκκλησίες της Τουρκίας(όταν είναι γνωστό εκτός των άλλων ότι ούτε οι ιερείς ούτε οι μητροπολίτες εκλέγονται από τους πιστούς αλλά από εκλεκτορικό σώμα ,την Ιερά Σύνοδο).


Με δήλωση του ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Κ. Κουτρας, απέρριψε τους ισχυρισμός του κ.Μποζταγκ τονίζοντας ότι η Ελλάδα «δεν διαπραγματεύεται με κανέναν την τήρηση της νομιμότητας στην επικράτεια της» και επεσήμανε ότι η χωρά μας «εφαρμόζει το σύνταγμα της και το ευρωπαικο κεκτημενο που προστατεύει πλήρως τις θρησκευτικες ελευθεριες..”.

Της παρέμβασης Μποζταγκ είχε προηγηθεί η ανακοίνωση ενός από τους «Συλλόγους» που ξεφυτρώνουν διαρκως στην Θράκη και στην Μακεδονία και συνδέονται με τα τουρκικά προξενεία Κομοτηνής και Θεσσαλονίκης, με ονομασία «Σύνδεσμος Παιδείας και Πολιτισμού Μουσουλμάνων Μακεδονίας-Θράκης» που είχε καλέσει σε αποχή από το ναμάζι στο Γενί Τζαμί ενώ μειονοτικό έντυπο στην Κομοτηνή δημοσίευσε φωτογραφία από το Γενι Τζαμί ,για να καταδείξουν ότι συμμετείχαν μόνο τρία άτομα στην προσευχή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου