Ερωτήματα που ανακύπτουν και κάθε ίσως σκεπτόμενος πολίτης τα έχει,
σχετικά με το κλείσιμο του 11ου Συντάγματος Πεζικού στην Τρίπολη θέτει
αναγνώστης- που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του- με άρθρο του στο www.arcadiaportal.gr.
Τα ερωτήματα σχετίζονται κατά κύριο λόγο με το κλείσιμο ενός πλήρους
στρατοπέδου με όλες τις υποδομές και την επαναλειτουργία ενός άλλου
στρατοπέδου στην Καλαμάτα, του 9ου το οποίο είχε εγκαταληφθεί για
χρόνια. Και μάλιστα σε μία εποχή που υποτίθεται πως απαιτείται
οικονομία...
Διαβάστε το άρθρο
Είναι απορίας άξιον πως είναι δυνατόν τη στιγμή που γίνεται μεγάλη
προσπάθεια από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης για την εξοικονόμηση χρημάτων
να σπαταλούνται χρήματα για να γίνει (το καπρίτσιο) κάποιου πολιτικού,
διότι αλλιώς δεν μπορώ να εξηγήσω το κλείσιμο του 11ου Συντάγματος
Πεζικού στην Τρίπολη και την επαναλειτουργία του 9ου Συντάγματος
Πεζικού στην Καλαμάτα. Για τον λόγο αυτό παραθέτω κάποιες σκέψεις και
ερωτήματα:
1. Το 9ο Σύνταγμα Πεζικού μετά το κλείσιμο και την εγκατάλειψη του, οι εγκαταστάσεις του απαξιώθηκαν πλήρως, χρήσιμα και λειτουργικά πράγματα απομακρύνθηκαν από το στρατόπεδο προκειμένου να χρησιμοποιηθούν κάπου αλλού. Τα κτίρια του καταστράφηκαν με την πάροδο του χρόνου και την μη συντήρηση τους. Σε αυτόν τον χώρο λοιπόν, χωρίς να σκεφτούν ότι τα Συντάγματα της Πελοποννήσου δεν είναι άπλα ένας αριθμός ή μια Μονάδα άλλα είναι άρρηκτα δεμένα με την τοπική ιστορία, διέταξαν το 11ο Σύνταγμα Πεζικού να μετασταθμεύσει. Ήταν όμως τέτοια η αντίδραση τόσο της τοπικής κοινωνίας της Αρκαδίας, όσο και της Μεσσηνίας, ώστε οι ιθύνοντες, αναλογιζόμενοι το (πολιτικό και οικονομικό) κόστος αυτής της μεταφοράς, εν μέσω κρίσης, αυτή απετράπη προσωρινά. Ήταν όμως τόσο ισχυρή η εντολή για λειτουργία Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων στην Καλαμάτα, που δειλά αποφασίστηκε η επανίδρυση του 9ου Συντάγματος Πεζικού χωρίς χειροκροτήματα και μεγάλους εορτασμούς. Σιγά – σιγά, έχοντας πλέον σε λειτουργία το 9ο ΣΠ άρχισε πλέον να παίρνει σειρές νεοσύλλεκτων και το 11ο Σ.Π. να απαξιώνεται. Το 11ο Σ.Π. διαθέτει εγκαταστάσεις (μαγειρεία, θαλάμους, ιατρείο, αναρρωτήριο, ΚΨΜ, φούρνους) ικανές να φιλοξενήσουν άνετα 1000 άτομα σε αντίθεση που το 9ο Σ.Π. που για να μπορέσει να φτάσει σε εγκαταστάσεις το 11ο Σ.Π. θα πρέπει να δαπανηθούν σύμφωνα με τις μελέτες 500.000,00 Ευρώ και πλέον.
2. Το 11ο Σ.Π. διαθέτει δυο άριστα πεδία βολής, πεδίο ρίψεως χειροβομβίδας, και αίθουσα εξομοιωτών βολής, όταν το 9ο Σ.Π. δεν διαθέτει τίποτα από τα παραπάνω, αφού το ένα και μοναδικό πεδίο βολής που υπάρχει με δυνατότητα βολής μονό από τα 100 μέτρα, ο Δήμος Καλαμάτας το διεκδικεί αν δεν το έχει ήδη πάρει προκειμένου να επεκτείνει το κοιμητήριο του Δήμου.
3. Το 11ο Σ.Π. εξυπηρετείται άμεσα, από υγειονομικής απόψεως, από το 411 Γ.Σ.Ν. χωρίς να απαιτείται η μετακίνηση των νεοσύλλεκτων οπλιτών για τις αναγκαίες υγειονομικές εξετάσεις των, όταν το 9ο Σ.Π. πρέπει να μεταφέρει τους νεοσύλλεκτους οπλίτες από την Καλαμάτα στην Τρίπολη για τις υγειονομικές εξετάσεις τους, με το ανάλογο οικονομικό κόστος αφενός και αφετέρου θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των οπλιτών κατά την μεταφορά τους. Επιπλέον για να μπορέσει το 9ο Σ.Π. να έχει μια στοιχειώδη υγειονομική κάλυψη του στρατοπέδου θα πρέπει να μετατεθεί ικανός αριθμός ιατρών σε αντίθεση με το 11ο Σ.Π. που υποστηρίζεται από ολόκληρο το νοσοκομείο, το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα του.
4. Το 11ο Σ.Π. βρίσκεται δίπλα από το προϊστάμενο του κλιμάκιο, επιτρέποντας έτσι στον προϊστάμενο του να έχει άμεση και πλήρη εικόνα του 11ου Σ.Π. χωρίς να απαιτούνται κινήσεις στελεχών. Επιπλέον η αμεσότητα του παρέχει το δικαίωμα να μην απαιτείται καθημερινή ταχυδρομική υπηρεσία, σε αντίθεση με το 9ο Σ.Π., το οποίο εδρεύει στην Καλαμάτα.
5. Το 11ο Σ.Π. έχοντας δίπλα του και το Διακλαδικό Κέντρο εκπαιδεύσεως της Αεροπορίας, είναι δυνατόν να αλληλοϋποστηρίζονται κατά την εκπαίδευση των νεοσύλλεκτων οπλιτών άλλα και από θέματα διοικητικής μεριμνάς. Όταν σε μια πόλη εδρεύουν τρεις μονάδες η αρτοποιηση, η διανομή καύσιμων, η εξυπηρέτηση οικονομικών υπηρεσιών δημιουργούν αμεσότητα και οικονομία προσωπικού, χρόνου και χρήματος. Για όλα τα παραπάνω, στο 9ο Σ.Π. θα πρέπει να δημιουργηθούν και να επαναλειτουργήσουν εγκαταστάσεις αρτοποιίας, δεξαμενές καύσιμων κλπ. Το 11ο Σ.Π. τροφοδοτούσε από τα μαγειρεία του το προσωπικό της 4ης Μεραρχίας Πεζικού, το Στρατιωτικό νοσοκομείο και τις μονάδες επιστρατεύσεως, το κλείσιμο του όμως θα αναγκάσει να παραμείνουν τα μαγειρεία σε λειτουργία για την τροφοδοσία των παραπάνω. Οι φούρνοι του θα παραμείνουν σε λειτουργία για την παροχή ψωμιού στις παραπάνω μονάδες άλλα και στο Διακλαδικό Κέντρο εκπαίδευσης και την βάση της Αεροπορίας.
6. Στο 11ο Σ.Π. εδρεύει και η στρατιωτική μουσική με αποτέλεσμα να μην απαιτούνται κινήσεις της στρατιωτικής μουσικής, προκειμένου να συμβάλουν στην εκπαίδευση και στις εορταστικές εκδηλώσεις του 11ου Σ.Π. σε αντίθεση με την Καλαμάτα.
7. Η φρουρά της Τρίπολης διαθέτει ικανό αριθμό ΣΟΑ για να φιλοξενήσει τις οικογένειες των αξιωματικών σε αντίθεση με την φρουρά Καλαμάτας που δεν διαθέτει ούτε ένα.
8. Τέλος η λειτουργία του 9ου ΣΠ αναγκάζει τους νεοσύλλεκτους και τις οικογένειες τους να μετακινούνται σε μεγαλύτερη απόσταση.
Οι παραπάνω λειτουργίες δημιουργούν αύξηση των λειτουργικών εξόδων και απαιτείται η απασχόληση μεγαλυτέρου αριθμού προσωπικού.
Μετά τα παραπάνω θα ήθελα να μου απαντήσει κάποιος στα παρακάτω ερωτήματα:
1. Ποιοι είναι οι λόγοι της λειτουργίας του 9ου ΣΠ;
2. Ποιοι είναι οι λόγοι του κλεισίματος του 11ου ΣΠ;
3. Ποιο είναι το οικονομικό όφελος που θα έχει το Γενικό Επιτελείο Στρατού;
4. Ποιοι είναι αυτοί που αποφάσισαν το κλείσιμο του 11ου ΣΠ και την επαναλειτουργία του 9ου ΣΠ;
5. Πως επιτυγχάνεται οικονομία και αξιοποίηση του προσωπικού;
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου