Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

ΑΙΣΧΟΣ: Αρνήθηκαν να τελέσουν το μνημόσυνο του εθνομάρτυρα Αριστοτέλη Γκούμα

Τα κόλλυβα του εθνομάρτυρα Αριστοτέλη Γκούμα. 11 Αυγούστου 2013. Ο ιερέας ΑΡΝΗΘΗΚΕ να τελέσει μνημόσυνο για να τα ευλογήσει. "Ευλογήθηκαν" μόνον μέσω τρισαγίου... και αυτό, μετά από πιέσεις των πιστών που αρνιόταν να αποχωρήσουν και που διήρκεσαν  μία περίπου ώρα. Η αθλιότητα (της Μητρόπολης Αργυροκάστρου) σε όλο της το μεγαλείο.
Πριν δύο χρόνια, Αύγουστος 2011
Στο ετήσιο μνημόσυνο του Αριστοτέλη Γκούμα, ο μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ.Δημήτριος,  διέκοψε την Θεία Λειτουργία (την οποία συνέχισε σε άλλον ναό) και αποχώρησε από τον ναό επειδή στο προαύλιό του είχε τοποθετηθεί η προτομή του Αριστοτέλη Γκούμα.
"Μέχρι να απομακρυνθεί η προτομή, ο ναός αυτός δεν θα ξαναλειτουργήσει" είπε, και αποχώρησε.
Η Θεία Λειτουργία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και έκτοτε στον ναό αυτό απαγορεύθηκε να γίνεται οποιαδήποτε ακολουθία μέχρι να φύγει η προτομή του εθνομάρτυρα (μέχρι και προγραμματισμένη βάπτιση τελέστηκε τελικά εκτός του ναού, στο προαύλιο) .
Τότε, -ως Ιστολόγιο- προσπαθήσαμε να αποσιωπήσουμε το γεγονός για να μην σκανδαλίζονται οι ασθενείς στην πίστη αδερφοί μας και το αποδώσαμε καλόπιστα στα προβλήματα υγείας που μάθαμε ότι έχει ο μητροπολίτης Αργυροκάστρου.

Πριν από ένα χρόνο, Αύγουστος 2012

Στο μνημόσυνο του Αριστοτέλη Γκούμα, και αφού είχε απομακρυνθεί πλέον η προτομή του ήρωα  (η προτομή μετακινήθηκε από το προαύλιο της εκκλησίας, στο μνήμα) αν και ήταν ημέρα Κυριακή, στον ναό ΔΕΝ τελέστηκε Θεία Λειτουργία.
Κάποια στιγμή, αρκετά αργά, ήρθε ιερέας και τέλεσε μνημόσυνο εντός του ναού και τρισάγιο στον μνήμα. Και πάλι είπαμε να μην σχολιάσουμε την μη τέλεση Θείας Λειτουργίας.

Αύγουστος 2013
Φέτος, το μνημόσυνο του εθνομάρτυρα Αριστοτέλη Γκούμα, "εκτοπίστηκε" σε ένα μικρό παρεκκλήσι τον Άγιο Σπυρίδωνα, νεόδμητο (ώστε να μην γνωρίζει κανείς που βρίσκεται), στο οποίο για να φτάσεις έπρεπε να διασχίσεις άσχημο χωματόδρομο ανάμεσα σε χωράφια με ελιές.
Οι πιστοί βγαίνουν από την εκκλησία. Για να φτάσεις στην εκκλησία έπρεπε να διασχίσεις άσχημο χωματόδρομο που κατέληγε σε αυτή την αλάνα. Φωτο: Αντιπαρακμή 

Διασχίσαμε περισσότερα από 850 χιλιόμετρα (τα 300 στον στενό και γεμάτο στροφές δρόμο Κακαβιάς-Χειμάρας) για να παραστούμε στο μνημόσυνο του Αριστοτέλη.  
Μνημόσυνο που τελικά ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ. Παρά το ότι όλοι οι παραβρισκόμενοι είχαμε πάει αποκλειστικά γι αυτό το σκοπό στο μικρό αυτό παρεκκλήσι.
Τελειώνοντας την λειτουργία, ο σεβάσμιος κατά τα άλλα ιερέας (εκ Πάτρας που διακονεί στην Μητρόπολη Αργυροκάστρου), άρχισε να μοιράζει αντίδωρο. Όταν ρωτήθηκε πότε θα γίνει το μνημόσυνο είπε ότι "δεν γίνονται μνημόσυνα μετά το ετήσιο!!". Ακολούθησαν διάφορες ακόμη φαιδρές δικαιολογίες με τις οποίες προσπαθούσε να καλύψει τις εντολές που είχε λάβει, προφανώς από τον μητροπολίτη του. Ακολούθησε "ομηρία" του ιερέα για πάνω από 45 λεπτά, εντός του ναού, ο κόσμος δεν έφευγε και είναι κυριολεκτικά θαύμα που δεν ακολούθησαν χειρότερα έκτροπα αλλά βρέθηκε τελικά μια συμβιβαστική λύση.

Αντιγράφουμε αποσπάσματα από Βορειοηπειρωτικό Ιστολόγιο:
"Φυσικό επόμενο ήταν το κλίμα να γίνει ιδιαίτερα θερμό εντός του Ιερού Ναού σε σημείο κάποιοι από τους συγγενείς του Αριστοτέλη Γκούμα, όπως ο αδελφός του Παναγιώτης, να είναι έτοιμοι να εισβάλλουν στο Ιερό Βήμα προκειμένου να αναγκαστεί ο πάτερ να τελέσει το μνημόσυνο. 
συγγενείς, προσπαθούν να συγκρατήσουν τον πικραμένο αδερφό του Αριστοτέλη Γκούμα
Οι μνήμες είναι νωπές από την προκλητική στάση που κράτησε ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος Ντιγκμπασάνης ο οποίος πριν δύο χρόνια, στην πρώτη επέτειο της δολοφονίας του Αριστοτέλη Γκούμα επέβαλλε το κλείσιμο του Ιερού Ναού των Αγίων Πάντων στην παλαιά Χιμάρα εώς ότου έφευγε η προτομή του Χιμαριώτη εθνομάρτυρα από τον περίβολο του  όπου είχε στηθεί.

Πολλά ειπώθηκαν κατά το διάστημα που ο εφημέριος ήταν κλεισμένος στο Ιερό και κατέλυε τη Θεία Κοινωνία. Μεταξύ άλλων ένας εκ των εκπροσώπων της Χρυσής Αυγής (το μοναδικό κόμμα από την Ελλάδα που είχε παρουσία στο μνημόσυνο) ο κ. Ρομπέρτος Χαϊδης είπε ότι το καλύτερο μνημόσυνο για έναν εθνομάρτυρα είναι να ψαλλεί ο εθνικός ύμνος και τον παπά που δεν θέλει να το τελέσει πρέπει να τον "ξυρίσουν" όπως και αυτούς που του δίνουν εντολές.  
(Σημ. Αντιπαρακμής: για την ακρίβεια, στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, οι παραβρισκόμενοι έδειχναν να καταλήγουν να ψάλλουν οι ίδιοι, ως πιστοί, τα τροπάρια του μνημοσύνου. Κάποια στιγμή μπήκε στο ναό ο εκπρόσωπος της Χρ.Αυγής κ.Ρομπέρτος και είπε ότι τηλεφώνησε σε ιερέα, ο οποίος συμβούλεψε να βάλουν ένα μικρό παιδί να διαβάσει τις ευχές και τα υπόλοιπα να τα ψάλει ο κόσμος και τότε ήταν που είπε ότι "ο ιερέας αυτός θέλει ξύρισμα"). 

Οι ψυχραιμότεροι παρακαλούσαν τον ιερέα να βγει ώστε να τελέσει τουλάχιστον το τρισάγιο.   
(Σημ. Αντιπαρακμής: αναφέρεται σε αντιπροσωπεία της ΣΦΕΒΑ που έκανε μεγάλες προσπάθειες και τελικά πρότεινε και πέτυχε να πείσει τον ιερέα να δεχθεί ως συμβιβαστική λύση να γίνει το τρισάγιο εντός του ναού)."
(πηγή αποσπάσματος)


Μερικές ακόμη ... αθλιότητες
Με το τέλος του τρισαγίου, ο ιερέας αρνήθηκε στον εκπρόσωπο των συγγενών να εκφωνήσει λόγο εντός του ναού. 
Και φυσικά ο ιερέας ουδέποτε προσήλθε στο μνήμα να τελέσει τρισάγιο.
ο εκπρόσωπος της οικογένειας διαβάζει σύντομο λόγο εκτός του ναού
(ο εκπρόσωπος της οικογένειας διαβάζει σύντομο λόγο εκτός του ναού, φωτο:Αντιπαρακμή)
Η απουσία του ΚΕΑΔ-Ομόνοια
Ίσως δεν είναι τυχαίο και το γεγονός ότι ενώ παραβρέθηκε και κατέθεσε στεφάνι ο πρόεδρος του Κόμματος των Ελήνων MEGA κ.Κίτσιος, απουσίαζαν παντελώς εκπρόσωποι του έτερου Ελληνικού κόμματος ΚΕΑΔ-Ομόνοια. Εκτός αν τελικά έγιναν "Μόνον Ευρωπαίοι" όπως έγραφαν προεκλογικά πριν 2 μήνες στις αφίσες τους και συνεπώς δεν έχει νόημα να τιμούν πλέον ήρωες του Ελληνισμού.

Ίσως δεν είναι τυχαίο και το ότι πριν 2 μήνες, κατά τη διάρκεια των Αλβανικών εκλογών, απολύθηκε καθηγήτρια του Τεχνικού Λυκείου Μεσοποτάμου, στη Βόρειο Ήπειρο  επειδή κατέβηκε υποψήφια με το "Κόμμα των Ελλήνων MEGA". (σχετικά εδώ). Παραδόξως, το Τεχνικό Λύκειο Μεσοποτάμου είναι ίδρυμα της Εκκλησίας! Βλέπετε τελικά τι ωραία δένουν όλα;


Μία ακόμη σύμπτωση: "Σε ειρηνικό κλίμα ..."
Δεν φαίνεται να είναι τυχαίο, το ότι η πρώτη ανάρτηση που εμφανίστηκε χθες σε ιστολόγια, είχε τίτλο:
"Σε ειρηνικό κλίμα το μνημόσυνο για τα τρία χρόνια από τη δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα-ΑΘΑΝΑΤΟΣ!". Με την ελπίδα πιθανώς να προλάβει να αναπαραχθεί ως είδηση και να αλλοιώσει τα πραγματικά γεγονότα.
"Σε ειρηνικό κλίμα" ... Κυριακή 11 Αυγούστου 2013
Έβαλαν μάλιστα και φωτογραφία από περασμένο έτος για να δείξουν ότι όλα πήγαν μια χαρά (παρατηρήστε ότι φέτος υπήρχαν κιγκλιδώματα περιμετρικά του μνήματος, ενώ στην δική τους φωτογραφία δεν υπάρχουν!)
Η πραγματική φωτογραφία από το μνήμα, τον Αύγουστο 2013, με τα κιγκλιδώματα περιμετρικά του μνήματος! φωτο: Αντιπαρακμή
μία ακόμη φωτογραφία (από το Ιστολόγιο Το Όραμα), όπως είναι το μνήμα τον Αύγουστο του 2013. Για να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι τα κιγκλιδώματα υπάρχουν.

Όταν όμως ανέβηκαν τα πρώτα βίντεο με τις αθλιότητες εντός του ναού, (δείτε ενδεικτικά 3 βίντεο εδώ), τότε έσπευσαν να εξαφανίσουν τελείως την "ειρηνική" τους ανάρτηση! Η παραπληροφόρηση ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ!
 
 Σε λίγες ώρες θα ετοιμάσουμε πιθανώς και δικό μας βίντεο με τα δρώμενα εντός του ναού. Γιατί η υπομονή εξαντλήθηκε και γιατί όσο η αθλιότητα καλύπτεται, τόσο εντείνεται τελικά.


Έκκληση προς τον Μητροπολίτη κ.Δημήτριο
Ως ιστολόγιο (Αντιπαρακμή), και έχοντας διανύσει 900 χιλιόμετρα για να παραβρεθούμε στο μνημόσυνο του εθνομάρτυρα Αριστοτέλη Γκούμα, κατ' αρχήν παρακαλούμε τον μητροπολίτη κ.Δημήτριο να ζητήσει άμεσα συγνώμη για τις συνεχιζόμενες αθλιότητες. Όπως χαρακτηριστικά σχολίασε βορειοηπειρώτης σε ιστολόγιο:
"Σκυλί να ήταν ο Αριστοτέλης, γαϊδούρι να ήταν, περισσότερο σεβασμό θα του έδειχνε ο δεσπότης."
Τον παρακαλούμε λοιπόν να δηλώσει δημόσια συγνώμη, προς τους συγγενείς, προς τους παραβρισκομένους αλλά κυρίως προς την Ιστορία γιατί τις απαράδεκτες τόσο εκκλησιαστικά όσο και εθνικά πράξεις του, που προσβάλουν την ιστορική παρουσία Ορθοδοξίας και Ελληνισμού στον χώρο της Β.Ηπείρου.
1914, επέτειος ανακήρυξης αυτονομίας Β.Ηπείρου. Πρωτοστάτες, οι τοπικοί μητροπολίτες.
Υπενθυμίζουμε ακόμη στον μητροπολίτη Αργυρόκαστρου κ. Δημήτριο ότι υπάρχει και άλλος μητροπολίτης Αργυροκάστρου. Είναι ο μητροπολίτης Αργυροκάστρου Αλέξανδρος Καλπακίδης, με εξαιρετικό έργο στην Θεσσαλονίκη (στην περιοχή του Ευόσμου), ο οποίος ψηφίστηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο (24 Ιουνίου 1992), ο οποίος χειροτονήθηκε επίσκοπος Αργυροκάστρου (στο Φανάρι, καλοκαίρι 1996), οργάνωσε το επιτελείο του και στον οποίο ουδέποτε επιτράπηκε να εγκαθιδρυθεί στην μητρόπολή του. Ουδέποτε του επιτράπηκε η είσοδος στην Αλβανία.  

Πιθανότατα πέρα από την αλβανική Κυβέρνηση και ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος να ήθελε μια πιο "Αλβανική Εκκλησία". Η "Αλβανική εκκλησία" όμως, άρχισε κατ ουσίαν να υφίσταται μετά το 1998 (οπότε εκλέχτηκαν και τοποθετήθηκαν οι νέοι μητροπολίτες και τότε απέκτησε Συνοδικό σύστημα διοίκησης. Μέχρι τότε είχε μόνον Αρχιεπίσκοπο και Ορθόδοξη εκκλησία χωρίς επισκόπους, χωρίς συνοδικό σύστημα διοίκησης, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ). Από το 1939 που αναγνωρίστηκε μέχρι το 1990 που έπεσε το αθεϊστικό κομμουνιστικό καθεστώς, "Αλβανική Εκκλησία" κατ ουσίαν ουδέποτε υπήρξε αφού ήταν σε διωγμό. Συνεπώς δεν είναι και πολύ δόκιμος ο όρος ... "Αλβανική Εκκλησία" την οποία προσπαθούν να κατοχυρώσουν. Ας το έχει και αυτό υπόψη του ο μητροπολίτης κ.Δημήτριος.

Όπως μάθαμε, ο έτερος μητροπολίτης Αργυροκάστρου Αλέξανδρος, βρίσκεται τώρα σε κάποιο μοναστήρι έξω από τη Βέροια. Αν λοιπόν ο νυν μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ.Δημήτριος Ντιγκμπασάνης κουράστηκε, ας αποσυρθεί. Υπάρχει αντικαταστάτης του, που φέρει νόμιμα τον τίτλο και χειροτονήθηκε και μάλιστα ΠΡΙΝ από τον κ.Δημήτριο. Αρκετά σκανδάλισε ο κ.Δημήτριος τους Βορειοηπειρώτες με τα μισελληνικές του ιδιοτροπίες.

Φωτογραφία από το περσινό μνημόσυνο. Τελέστηκε ημέρα Κυριακή, 12 Αυγούστου 2012 και τελέστηκε δύο χρόνια μετά την δολοφονία του ήρωα. Για να βρει μια πιο πειστική δικαιολογία η μητρόπολη του χρόνου (Οι δικαιολογίες ότι "δεν τελούνται μνημόσυνα την Κυριακή" ή ότι "δεν τελούνται μνημόσυνα μετά το ετήσιο" καταρρίπτονται με ντοκουμέντα). Πηγή φωτογραφίας εδώ
Όπως έχουμε δηλώσει και στο παρελθόν, αρκετή υπομονή κάναμε στις μικρότητες και στις ιδιοτροπίες μητροπολιτών. Η ανοχή μας, η ανοχή των πιστών,  αντί να τους κάνει καλύτερους, τους κάνει χειρότερους. Από δω και μπρος θα δημοσιοποιούμε την αθλιότητα που κατάματα αντικρίζουμε
"Ζητούμε Ελευθέρα και Ζώσα εκκλησία". (+Αυγ.Καντιώτης)
Ο πιστός λαός πρέπει να αποκτήσει ξανά ρόλο μέσα στην Εκκλησία.

Κλείνουμε με τα συνθήματα που παραμένουν γραμμένα έξω από το κοιμητήριο της Χειμάρας:

(φωτο: Αντιπαρακμή)

1912-2012 ΑΚΟΜΑ ΣΚΛΑΒΟΙ   και  ΕΝΩΣΙΣ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ (φωτο: Αντιπαρακμή)


 Φωτογραφίες- Βίντεο
Δείτε σχετικές αναρτήσεις για το 3ετές μνημόσυνο του Αριστοτέλη, αλλά και τις φετινές αθλιότητες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου