Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Φωτιά στα μπατζάκια μας!

Γράφει ο Διογένης ο Κυνικός

Αλήθεια τι μετράει περισσότερο, πώς ξεκίνησε ή πώς σβήνει μια πυρκαγιά; Φυσικά σε ολόκληρο τον κόσμο μετρά το πώς σβήνεις μια πυρκαγιά, γιατί το πώς ξεκίνησε είναι ένα δεύτερο στάδιο όπου σε αυτό πρέπει να διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς για να βρεθούν πιθανοί εμπρηστές, παραλήψεις, αστοχίες υλικού κλπ. Μόνον στην Ελλάδα ασχολούμαστε από την πρώτη στιγμή με τα αίτια μιας πυρκαγιάς πριν καν αυτή τεθεί υπό έλεγχο ή σβήσει. Και όλες αυτές τις ημέρες μας έχουν πρήξει τα αυτιά όλοι και κυρίως ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης ότι το 50% των πυρκαγιών είναι από εμπρησμό!

Συγκεκριμένα μόλις χθες ανέφερε ο κ. Δένδιας ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Πυροσβεστικής, οι μισές πυρκαγιές από όσες έχουν εξιχνιαστεί «οφείλονται σε εμπρησμό από πρόθεση». Προφανώς η Πυροσβεστική και ο Υπουργός έχουν το αλάθητο του Πάπα και έτσι εξηγείται και η ετυμηγορία τους… Βέβαια εμείς άλλα έχουμε διαβάσει. Για παράδειγμα το ποσοστό καταδίκης των υπαιτίων, για τα εγκλήματα του (κοινού) εμπρησμού (με πρόθεση και από αμέλεια), ήταν μόνον 0,4%, ήτοι καταδικάστηκε περίπου ένας (1) στους (250) φερόμενους, ως κατηγορούμενους, ενώ, για τα εγκλήματα του εμπρησμού σε δάση (από αμέλεια και με πρόθεση), το ποσοστό καταδίκης είναι 2,9%,ήτοι καταδικάστηκε ένας (1) στους (34) φερόμενους ως κατηγορούμενους για τα εν λόγω εγκλήματα (πηγή: ''Έλλειμμα στην απονομή της Δικαιοσύνης από τις έρευνες της Πυροσβεστικής για τις πυρκαγιές'' Αντιστράτηγου ε.α. Α. Γκουρμπάτση)!!! Δηλαδή το 50% που μας λέει ο κ. Δένδιας, που του λέει ο Αρχηγός του ΠΣ, τι σχέση έχει με την καταδίκη του μόλις 2,9%; Συμπέρασμα: ή μας λέει μπούρδες ο κύριος Δένδιας, γιατί αυτός έχει την τελική ευθύνη για τα όσα δηλώνει ή κάποιοι στο ΠΣ είναι τελείως ανίκανοι για να κάνουν την δουλειά που τους ανατέθηκε με αποτέλεσμα να ξεφεύγουν οι εμπρηστές…. Δηλαδή όπως και να το δει κανείς για άλλη μία φορά το κράτος δεν κάνει σωστά την δουλειά του…

Βέβαια για το τι θα συνέβαινε φέτος είχαμε πάρει όλοι μας μια γεύση. Πρώτα από όλα θα πρέπει να αναφέρουμε τις πράξεις και τα «επιτεύγματα» του κυρίου Δένδια!!! Ως γνωστόν ο κύριος Υπουργός της Δημόσιας Τάξης είναι «Χρυσαυγητοκτόνος» (κατά το Βουλγαροκτόνος) μια και όπως φαίνεται το μοναδικό του μέλημα είναι να …κατατροπώσει την Χρυσή Αυγή. Ένα έργο στο οποίο αποτυγχάνει και σε αυτό, μια που οι δημοσκοπήσεις φέρνουν την Χρυσή Αυγή στα ύψη και σταθερά τρίτο σε δύναμη κόμμα. Το 2012 λοιπόν, έγινε μέσω του ΝΑΤΟϊκού οργανισμού NAMSA (νυν NSPA) ένας διαγωνισμός για την μίσθωση ελικοπτέρων δασοπυρόσβεσης από το ΠΣ. Το μέρος του διαγωνισμού που αφορούσε την μίσθωση 7 ελικοπτέρων μεσαίου τύπου ήταν όπως δείχνουν τα γεγονότα μια παρωδία διαγωνισμού αφού άλλη εταιρεία επελέγη από την σχετική επιτροπή και τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Οικονόμου και άλλη ανέλαβε το έργο με πρωτοβουλία υπαλλήλου του εν λόγω οργανισμού!!! Φυσικά όπως δείχνουν τα στοιχεία η εταιρεία που επελέγη ήταν και ζημιογόνος για το Ελληνικό Δημόσιο με αποτέλεσμα ορθότατα κατά την άποψη μας να διακόψει το Υπουργείο τη συνεργασία και να προκηρύξει νέο διαγωνισμό.



Μέχρις εδώ όλα καλά. Έλα όμως που και στον καινούργιο διαγωνισμό πρέπει να εμφανίστηκαν Τουρκικές εταιρείες οπότε τον έφαγε το μαύρο σκοτάδι και ξαφνικά αντί αποτελέσματος διαγωνισμού βλέπουμε να περνά στο πολυνομοσχέδιο, στο μίνι μνημόνιο, διάταξη όπου επιτρέπει στον υπουργό να επαναφέρει σε ισχύ την προηγούμενη σύμβαση που κατάργησε!!!! Και από ότι φαίνεται με ακόμη πιο δυσμενείς όρους για την χώρα μας… Α, και μια «μικρή» λεπτομέρεια. Η εταιρεία που ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο, που διακόπηκε η συνεργασία μαζί της, που τελικά ξανασυνεργάζεται μαζί της το υπουργείο εν τω μεταξύ είχε υποβάλλει και μια αίτηση προστασίας από τους δανειστές της, δηλαδή υπέβαλε αίτηση πτώχευσης σύμφωνα με το δίκαιο της χώρας της! Αν δεν μας απατά η μνήμη παρόμοια περίπτωση έχει εμφανιστεί μόνον στην Ζιμπάμπουε και στην Ουγκάντα, του Αμίν Νταντά όμως….



Επίσης, χρειάζεται εδώ να υπενθυμίσουμε την επιστολή του πρόεδρου της Ένωσης Περιφερειών και Περιφερειάρχη Αττικής κ. Σγουρού στις αρχές Ιουνίου προς τον κ. Πρωθυπουργό στην οποία ανέφερε ότι ούτε ένα ευρώ δεν έχουν εισπράξει οι Περιφέρειες από το κράτος για την αντιπυρική προστασία; Να θυμίσουμε το άρθρο του κ. Δένδια στην Καθημερινή της Κυριακής που ζητούσε 10.000.000 πυροφύλακες; Ήξερε τι θα συμβεί και έτρεχε να προβάλει να σώσει εαυτόν… Ή τα όσα ανέφερε με επιστολή της η ΠΟΕΥΠΣ για τις ελλείψεις στο ΠΣ στις 13/5/2013; Ότι δηλαδή οι πιστώσεις για τις δραστηριότητες του Π.Σ. να έχουν υποστεί περικοπές κατά 25% σε σχέση με το περυσινό τους ύψος. Ότι τα κενά στο μόνιμο προσωπικό διαρκώς να μεγαλώνουν λόγω της αποστρατείας πολλών συναδέλφων τους, που βλέπουν το μέλλον να προδιαγράφεται δυσοίωνο από τις συντελούμενες ισοπεδωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς. Ότι το προσωπικό των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα ομαλής ενσωμάτωσης και ουσιαστικής προσφοράς στο Π.Σ., αφού οι εργασιακές δυνατότητες τους είναι περιορισμένες εξαιτίας και εδώ των οικονομικών δυσχερειών. Ότι από τα 1.700 περίπου οχήματα που διαθέτει το Π.Σ., τα 1.245 από αυτά είναι από 10 έως 30 ετών και άνω, ενώ μόνο τα 415 είναι έως και 10 ετών! Ότι δεν έχει γίνει προμήθεια ελαστικών για τα οχήματα του ΠΣ από το έτος 2007 και έκτοτε, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια κατά πρώτο λόγο του προσωπικού μας αλλά και την γενικότερη αποτελεσματική τους λειτουργία στην αντιμετώπιση των δασικών συμβάντων!.



Έτσι λοιπόν εξηγούνται πολύ απλά και οι λεονταρισμοί του κ. Σαμαρά ότι δεν θα ανεχθεί αδράνεια στην πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών και τα όσα δηλώνει ο κύριος Δένδιας για τους εμπρηστές και τα πάντα. Ξέρουν ότι τα έχουν κάνει θάλασσα, που μακάρι να τα είχαν κάνει θάλασσα γιατί μπορεί με τόσο νερό να έσβηναν οι πυρκαγιές. Μάλλον κάτι άλλο που είναι δύσοσμο τα έχουν κάνει!!! Και μετά περιμένουμε όλοι μας, αυτοί οι ίδιοι κύριοι, να μας σώσουν από την λιτότητα, την Τρόικα και ότι άλλο επιβουλεύεται την χώρα μας… Εδώ μια φωτιά δεν είναι ικανοί να σβήσουν… Και ας μην ήταν ο ηρωισμός που δείχνουν οι πιλότοι των Canadair, οι απλοί πυροσβέστες, οι κακοπληρωμένοι αυτοί δημόσιοι υπάλληλοι που δεν είναι επίορκοι, λαμόγια, τεμπέληδες αλλά ήρωες, και θα βλέπαμε αν είχε μείνει όχι δένδρο που να μην είχε καεί αλλά και ξυλαράκι, έτσι όπως τα έκαναν οι πολιτικοί που μας κυβερνούν!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου